Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/50029
Karar No: 2013/34912
Karar Tarihi: 25.12.2013

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2011/50029 Esas 2013/34912 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, işverenden kıdem tazminatı, ücret alacağı, fazla mesai ücreti, yıllık izin ücreti alacaklarının ödetilmesini istemiş ve yerel mahkeme talebinin kısmen kabulüne karar vermiştir. Davalı, tüm talepleri reddederek açılan davayı kabul etmemiştir. Yerel mahkeme kararı temyiz edilmiştir. Yargıtay, yerel mahkeme kararının düzeltildikten sonra onanmasına karar vermiş ve bakiye harca ilişkin hata dışında tarafların temyiz itirazlarının yerinde olmadığını belirtmiştir. EK: İş Kanunu madde 24.
9. Hukuk Dairesi         2011/50029 E.  ,  2013/34912 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ

    DAVA : Davacı, kıdem tazminatı, ücret alacağı, fazla mesai ücreti, yıllık izin ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde taraflar avukatlarınca temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    A)Davacı isteminin özeti:
    Davacı vekili, müvekkilinin 13.08.2007 tarihinde işe başladığını, ... Fabrikasında aşçı olarak çalıştığını, ancak Yiğit Yemek şirketinin taşeronluğu altında sigorta ödemelerinin yapıldığını, en son ücretinin 796,00 TL olduğunu, çalışma saatlerinin 3 vardiya şeklinde günlük 8 saat olması gerekirken çalışma süresinin işin yoğunluğuna göre 12 saate kadar çıktığını, davacıya 2009 Ekim ayından bu yana maaşlarının geç ve düzensiz ödendiğini, davacının halen Ocak 2010 maaşını da alamadığını, tüm taleplerine rağmen ücretinin ödenmemesi ve geç ödenmesinden dolayı iş akdini İş Kanunu madde 24 uyarınca haklı olarak feshettiğini, davacının çalışmalarının ...’ya eksik ve maaşının çok altında bildirildiğini, davacının bu konuda hak kaybına uğradığını iddia ederek kıdem tazminatı, Ocak ve Şubat ayı 2010 ücreti (Şubat 22 günlük), fazla mesai ve yıllık izin ücreti alacaklarının faiziyle tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
    B)Davalı cevabının özeti:
    Davalı Yiğit şirketi vekili, davacının 680 TL ücretle çalıştığını, tüm maaşlarının banka hesabına yatırıldığını, yıllık izinlerinin kullandırıldığını, fazla mesai alacağı bulunmadığını, işyerinde fazla mesai uygulaması olmadığını, davacının mazeret bildirmeksizin işe devam etmediğini, bu nedenle iş akdinin haklı olarak feshedildiğini, haklı fesih dolayısıyla kıdem tazminatı talep edemeyeceğini, davacının kendisine yeni iş bulduktan sonra maaşımı alamıyorum bahanesi ile dava açtığını, maaş ödemelerinde herhangi bir aksama veya düzensizlik olmadığını, iş akdinin feshedildiğinin de taraflarına bildirilmediğini, davacının işe gelmediğini ve iş akdinin feshedildiğini, savunarak davanın reddini talep etmiştir.
    Davalı ... vekili, müvekkilinin davacının işvereni olmadığını, davacının diğer davalının elemanı olduğunu, ... ödemelerinin yapıldığı şirket sicil numarasından ve Yiğit şirketi ile ... arasındaki müteahhitlik sözleşmesinden de görüleceği üzere davacının müvekkili ile bir ilgisi olmadığını, sözleşmenin de hizmet satışını kapsadığını, bu nedenle davanın reddi gerektiğini, sözleşmenin 5.4 maddesine atıfla, anılan madde kapsamında işverenler arasında hiçbir bağımlılık unsurunun bulunmadığının son derece açık olduğunu, ayrıca 5.3.8 maddesinde de yine işçi haklarının ödenmesi konusunda işverenlere hiçbir sorumluluk yüklenmediğini savunarak davanın reddini talep etmiştir.
    C)Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Davanın kısmen kabulü ile kıdem tazminatı ve yıllık izin ücreti alacaklarının davalı taraftan alınıp davacıya verilmesine, fazla çalışma ve ücret alacağı taleplerinin reddine karar verilmiştir.
    D)Temyiz:
    Karar taraf vekillerince temyiz edilmiştir.
    E)Gerekçe:
    1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı yasal gerektirici nedenlere göre tarafların aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-Her ne kadar yerel mahkemece bakiye 386,43 TL harcın davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsiline karar verilmiş ise de, hüküm altına alınan toplam alacak miktarı dikkate alındığında söz konusu tutarda harca hükmedilmesi hatalı ise de, anılan yanlışlığın giderilmesi yeninden yargılamayı gerektirmediğinden hükmün 6100 Sayılı HMK’nun geçici 3/1 maddesi yollaması ile HUMK’nın 438/7 maddesi uyarınca düzletilerek onanmasına karar vermek gerekmiştir.
    F)Sonuç:
    Hüküm fıkrasının harca ilişkin B bendindeki "386,43 TL" rakamının çıkartılarak yerine "123,37 TL" rakamının yazılmasına, hükmün DÜZELTİLEREK ONANMASINA, aşağıda yazılı temyiz giderinin 5.90 TL"nin davacıya arta kalanın davalıya yükletilmesine 25.12.2013 tarihinde oybirliği ile karar verildi.


    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi