Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/49226
Karar No: 2013/34836
Karar Tarihi: 24.12.2013

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2011/49226 Esas 2013/34836 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı işçi, Kurban Bayramı öncesi maaşlarını almak istediğini ancak ücretsiz izin belgesi imzalaması gerektiğini söyleyen davalılar tarafından kandırıldığını ve maaşını alamadığını, Bayram sonrasında ise iş sözleşmesinin davalı tarafından haksız fesih edildiğini öne sürerek kıdem ve ihbar tazminatları ile birçok ücret alacağının ödetilmesine karar verilmesini istemiş. Yerel mahkeme kısmen kabul etmiş ve davalılar temyiz etmiş. Yargıtay ise fazla çalışma ve hafta tatili alacakları için en yüksek banka mevduat faizinin yürütülmesi talebinin bağlayıcı olmadığını, bilirkişiden ek rapor alınarak ayda 2 hafta tatilinde çalıştığının kabulüyle hesaplama yapılması gerektiğini belirterek kararı bozmuştur. Kanun maddeleri ise İş Kanunu'nun 17. maddesi olarak belirtilmiştir.
9. Hukuk Dairesi         2011/49226 E.  ,  2013/34836 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ

    DAVA :Davacı, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla mesai ücreti, hafta tatili ücreti, genel tatil ücreti, yıllık izin ücreti, maaş alacağı ile asgari geçim indirimi alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde davalılar avukatları tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı işçi, Kurban Bayramı öncesi maaşlarını almak istediğini, ücretsiz izin belgesine imza atarsa maaşlarının verileceğinin söylendiğini, ücretsiz izin belgesini imzaladığını ancak parasının tamamını alamadığını, Bayram sonrasında ise şantiyenin bulunduğu yerden taşındığını iş sözleşmesinin davalı tarafından haksız fesih edildiğini ileri sürerek, kıdem ve ihbar tazminatları ile maaş, asgari geçim indirimi, fazla mesai, hafta tatili, ulusal bayram genel tatil ve yıllık izin ücreti alacaklarının ödenmesine karar verilmesini talep etmiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı ..., davacının kendi işçileri olmadığını, diğer davalının sorumlu olduğunu savunarak, davanın reddini istemiştir.
    Davalı ..., dava açıldığından davacının yıllık izinde olduğunu ve sözleşmenin feshedilmediğini, davacıya, Noter aracılığı ile ihtarname gönderildiğini ve 06/03/2009 tarihinde ücretsiz izniniz bittiğini 09/03/2009 tarihinde saat 08:00"de işe başlamak için davet edildiğini, ancak davacının izin süresi bittikten sonra işe gelmediğini, bu nedenle de iş akdinin İş Kanununun 17.maddesi gereğince haklı olarak feshedildiğini savunarak, davanın reddini istemiştir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Karar, davalılar tarafından temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle, kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalıların aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-Mahkemece, 25.03.2010 tarihli raporda bulunan miktarların hükme esas alındığı anlaşılmakta olup, özellikle fazla çalışma süresinin belirlenmesine ilişkin kısmın Yargıtay denetimine açık olmadığı görülmekle bu rapora dayanarak yazılı şekilde davanın kabulüne karar verilmesi isabetsizdir.
    3-Yine mahkemece, karar gerekçesinde davacının ayda 2 hafta tatilinde çalışmadığı belirtildiği halde, hükme esas alınan bilirkişi raporunda her hafta tatilinde çalıştığı tespit edilerek hesap yapıldığı, buna göre hüküm altına alınan miktarın tüm haftalardaki çalışma sonucuna ilişkin olduğu anlaşıldığından, gerekirse bilirkişiden ek rapor alınarak davacının ayda 2 hafta tatilinde çalıştığının kabulüyle hesaplama yaptırılıp sonuca gidilmesi gerekirken yazılı şekilde hüküm kurulması yerinde değildir.
    4-Davacı, dilekçesinde fazla çalışma ve hafta tatili alacakları için yasal faiz uygulanmasını talep ettiği halde, bu alacaklara en yüksek banka mevduat faizinin yürütülmesi taleple bağlılık kuralına aykırı olup hükmün bu yönden de bozulması hatalıdır.
    F) Sonuç:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı nedenden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 24.12.2013 gününde oybirliği ile karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi