Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/44707
Karar No: 2013/34826
Karar Tarihi: 24.12.2013

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2011/44707 Esas 2013/34826 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı işçi kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, yıllık izin ücreti, hafta tatili ücreti ve ulusal bayram ile genel tatil ücreti alacaklarının ödetilmesi için davalılara dava açmıştır. Yerel mahkeme, davacının isteklerinin doğru olduğuna karar vermiştir. Ancak, davalılar temyiz etmişlerdir. Yargıtay ise, davacının adi ortaklığı oluşturan kişilere dava dilekçesi tebliğ edilmeden, sadece adi ortaklığa dava açılmasının hukuki dinlenilme hakkını ihlal ettiği gerekçesiyle yerel mahkemenin kararını bozmuştur. Anayasa'nın 36. maddesi ve 6100 sayılı HMK'nın 27. maddesi gereği, tarafların kendi hakları ile bağlantılı olarak hukuki dinlenilme hakkı bulunmaktadır. Adi ortaklık da tüzel kişiliği olmadığı için, davacının ortakları ayrı ayrı belirtilmeli ve dava dilekçesi de bu kişilere ayrı ayrı tebliğ edilmelidir.
Kanun Maddeleri: Anayasa'nın 36. maddesi ve 6100 sayılı HMK'nın 27. maddesi.
9. Hukuk Dairesi         2011/44707 E.  ,  2013/34826 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ

    DAVA :Davacı, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, yıllık izin ücreti, hafta tatili ücreti ile ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkeme, isteği hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde davalılar avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    A) Davacı isteminin özeti:
    Davacı vekili, iş aktine davalı tarafından son verilen davacının bir kısım işçilik alacaklarının ödenmediğini ileri sürerek kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, yıllık izin ücreti, hafta tatili ücreti ve genel tatil ücreti alacaklarını istemiştir.
    B)Davalı cevabının özeti:
    Davalı vekili, davanın yersiz olduğunu savunarak reddini istemiştir.
    C)Yerel Mahkeme kararının özeti:
    Mahkemece, toplanan delillere ve bilirkişi raporuna göre, davanın sübut bulduğu gerekçesi ile davanın kabulüne karar verilmiştir.
    D)Temyiz:
    Karar süresi içinde davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    E)Gerekçe:
    Anayasa"nın 36. maddesinde, herkesin meşru vasıta ve yollardan faydalanmak sureti ile yargı mercileri önünde davacı veya davalı olarak iddia ve savunma ile adil yargılanma hakkına sahip olduğu belirtilmiştir. 6100 sayılı HMK"nun 27. maddesinde davanın tarafları, müdahilleri ve yargılamanın diğer ilgilileri kendi hakları ile bağlantılı olarak hukuki dinlenme hakkına sahip oldukları, bu hak kapsamında; yargılama ile ilgili bilgi sahibi olma, açıklama ve ispat hakkı, Mahkeme"nin açıklamaları dikkate alarak değerlendirmesi ve kararın somut ve açık gerekçelendirilmesi vardır.
    Adi ortaklık, iki veya daha fazla gerçek veya tüzel kişinin belli bir amaca ulaşmak için katkılarını birleştirdikleri bir ortaklık türü olup, bu ortaklığın tek başına tüzel kişiliği bulunmamaktadır. Adi ortaklığın tüzel kişiliği olmadığından, dava dilekçesinde adi ortaklığı oluşturan tüm gerçek ya da tüzel kişi ortakların ayrı ayrı gösterilmesi ve dava dilekçesinin ortaklığı oluşturan bu gerçek ya da tüzel kişilere ayrı ayrı tebliğ edilmesi, taraf teşkilinin usulen sağlandıktan sonra yargılamaya devam olunması gerekir.
    Somut olayda, adi ortaklığı oluşturan gerçek veya tüzel kişilerin kimler olduğunun tespiti ile her bir ortağa ayrı ayrı dava dilekçesi tebliğ edilmesi gerekirken salt adi ortaklığa dava dilekçesinin tebliğ edilmesi ile yetinilerek, adi ortaklığı oluşturan kişilere savunma araçlarını kullanma ve davaya karşı açıklamada bulunma fırsatı tanınmaması hukuki dinlenilme hakkının ihlalidir. Mahkemece, adi ortaklık aleyhine dava açıldığı halde, dava dilekçesinin adi ortaklığı oluşturan kişilerin ilgili yerlerden belgelerin celbi suretiyle tespiti ile bu kişilere dava dikekçesi tebliğ edilerek usulüne uygun taraf teşkili sağlandıktan sonra sonuca gidilmesi gerektiğinin düşünülmemesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Açıklanan nedenler ile, temyiz edilen kararın SAİR TEMYİZ NEDENLERİ İNCELENMEKSİZİN BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 24.12.2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi