Abaküs Yazılım
14. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/6133
Karar No: 2019/1220
Karar Tarihi: 13.02.2019

Yargıtay 14. Hukuk Dairesi 2016/6133 Esas 2019/1220 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Asıl dava elatmanın önlenmesi için açılmışken, birleştirilen davada temliken tescil istenmiştir. Davacılar 115 ada 44 parselde hissedar olduklarını, davalının bu taşınmaz üzerinde haksız müdahalede bulunduğunu ve yapılan yapının kalması önlenmesini talep etmiştir. Davalı-karşı davacı ise taşınmazın kendisine ait olduğunu sanarak ev inşaat ettiğini ve bu yapının değeri tarlanın kıymetinden daha fazla olduğu için binanın üzerinde bulunduğu ve binanın kullanılması için zorunlu olan alanıyla birlikte toplam 250 m²'nin tescili için talepte bulunmuştur. Mahkeme asıl davanın kabulüne, birleştirilen davanın reddine karar vermiştir. Ancak, dava ehliyetinin sağlanmamış olması nedeniyle hüküm bozulmuştur.
Kanun Maddeleri:
- 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 50 ve 27. maddeleri
- 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun “Tarafta iradî değişiklik” başlıklı 124. maddesi
14. Hukuk Dairesi         2016/6133 E.  ,  2019/1220 K.

    "İçtihat Metni"

    14. Hukuk Dairesi
    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Davacı vekili tarafından, davalılar aleyhine 30.03.2010 ve birleştirilen davada 24.11.2010 gününde verilen dilekçeler ile asıl davada elatmanın önlenmesi ve kal, birleştirilen davada temliken tescil talebi üzerine yapılan duruşma sonunda; asıl davanın kabulüne, birleştirilen davanın reddine dair verilen 05.01.2016 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davalı-birleştirilen dava davacısı ... vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:

    K A R A R

    Asıl davada dava; elatmanın önlenmesi ve kal, birleştirilen dava ise; temliken tescil istemine ilişkindir.
    Davacılar vekili; davacıların 115 ada 44 parsel sayılı taşınmazda hissedar olduklarını, davalının taşınmazlarına bina yaptığını, haksız müdahalenin men"i ile yapının kal"ini talep etmiştir.
    Davalı- karşı davacı ... vekili birleştirilen davada; 115 ada, 44 parseldeki tarla vasfındaki taşınmazın müvekkilinin ata dede toprağı olduğunu, kadastro çalışması sırasında gayrimenkulün hileli bir şekilde davacılar üzerine tescil edildiğinden haberinin olmadığını, dava konusu taşınmazın kendisine ait olduğunu sanarak taşınmaz üzerine iki yıl önce bir ev inşaat ettiğini, bu inşaat devam ettiği sırada davacı tarafın hiç bir itirazının olmadığını, müvekkilinin iyi niyetli olduğunu ve yapılan yapının değeri tarlanın kıymetinden daha fazla olduğu ve ifrazı kabil olduğu için binanın üzerinde bulunduğu ve binanın kullanılması için zorunlu olan alanıyla birlikte toplam 250 m²"sinin müvekkili adına tapuya tesciline karar verilmesini talep etmiştir.
    Mahkemece asıl davanın kabulüne, birleştirilen davanın reddine karar verilmiştir.
    Hükmü, davalı- birleştirilen dava davacısı ... vekili temyiz etmiştir
    Dava ehliyeti davada taraf olma ehliyetidir. 6100 sayılı HMK’nin 50. maddesinde medeni haklardan yararlanma ehliyetine sahip olanların, davada taraf ehliyetine de sahip olacağı hüküm altına alınmıştır. Yasa hükmünde belirtildiği üzere taraf ehliyeti, medeni hukuktaki hak ehliyetinin usul hukukunda büründüğü şekildir. Maddede gerçek ve tüzel kişi ayırımı yapılmaksızın, medeni haklardan yararlanma ehliyetine sahip olanların davada taraf ehliyetine de sahip olacağı belirtilmiştir.
    6100 sayılı HMK"nin 27. maddesi hükmü uyarınca, davanın tarafları, müdahiller ve yargılamanın diğer ilgilileri, kendi haklarıyla bağlı olarak hukuki dinlenilme hakkına sahiptirler.
    6100 sayılı HMK’nin “Tarafta iradî değişiklik” başlıklı 124. maddesi gereğince; bir davada taraf değişikliği, ancak karşı tarafın açık rızası ile mümkündür. Ancak, maddi bir hatadan kaynaklanan veya dürüstlük kuralına aykırı olmayan taraf değişikliği talebi, karşı tarafın rızası aranmaksızın hâkim tarafından kabul edilir. Dava dilekçesinde tarafın yanlış veya eksik gösterilmesi kabul edilebilir bir yanılgıya dayanıyorsa, hâkim karşı tarafın rızasını aramaksızın taraf değişikliği talebini kabul edebilir.
    Yukarıda değinilen ilkelere göre somut olayda; birleştirilen davada temliken tescil isteminde bulunulan dava konusu 115 ada 44 parsel sayılı taşınmazın 1/2 payının Ramazan Samsama"ya ait olduğu tapu kayıtlarından anlaşılmaktadır. Ramazan Samsama mirasçısı olarak ... davada taraf gösterilmişse de dosya içinde murisin mirasçılık belgesine rastlanılmamıştır. Mahkemece murisin mirasçılık belgesi temin edilmeden ve tüm mirasçıları usulüne uygun olarak tespit edilip taraf teşkili sağlanmadan karar verilmiştir.
    Mahkemece, adı geçen murise ait mirasçılık belgesi temin edilerek mirasçılarının davaya dahil edilmeleri için davacı tarafa süre verilmesi, tüm mirasçıların davada yer almaları sağlandıktan sonra işin esasına yönelik bir karar verilmesi gerekirken, bu husus gözardı edilerek hüküm kurulmuş olması doğru görülmemiş ve diğer temyiz itirazları incelenmeksizin, hükmün bozulması gerektirmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle hükmün BOZULMASINA, bozma nedenine göre sair temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, peşin yatırılan harcın istek halinde yatırana iadesine, kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 13.02.2019 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi