Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/42612
Karar No: 2013/34801
Karar Tarihi: 24.12.2013

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2011/42612 Esas 2013/34801 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Mahkemede yapılan davada davalı şirket işçisi olan davacıya, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, kötüniyet tazminatı, fazla mesai ücreti, ücret alacağı, yıllık izin ücreti, genel tatil ücreti talepleri ile ilgili kısmi hüküm verildi. Ancak, davacının fazla çalışma ve genel tatil ücreti taleplerinin ispat yükünün kendisine ait olduğu ve davacının tanıklarının iddialarının yeterli olmadığı gerekçesiyle bu talepler reddedildi. Davalının temyiz itirazları kabul edilmedi. Kararda, 4857 sayılı İş Kanunu'nun ilgili 25. maddesine atıfta bulunuldu.
9. Hukuk Dairesi         2011/42612 E.  ,  2013/34801 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ

    DAVA :Davacı, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, kötüniyet tazminatı, fazla mesai ücreti, ücret alacağı, yıllık izin ücreti, genel tatil ücreti, alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    A) Davacı isteminin özeti:
    Davacı vekili; müvekkilinin, 24.11.2004-26.3.2007 tarihleri arasında davalı şirkete ait iş yerinde şoför olarak çalıştığını, en son ücretinin net 700TL olduğunu, yol ve yemek yardımından yararlandığını, müvekkilinin davalı iş yerinde çalışırken 20.6.2006 tarihinde geçirdiği iş kazası sonucu ağır yaralandığını, işverenin talimatı ile müvekkilinin görevi olan şoförlük mesleği dışında elektrik hattı çekilmesi işini yaparken müvekkilinin iş kazası geçirdiğini, daha sonra ise işveren tarafından iş sözleşmesinin haksız olarak feshedildiğini ileri sürerek kıdem, ihbar ve kötüniyet tazminatları ile ücret, yıllık izin, fazla çalışma ve genel tatil ücreti alacaklarının davalıdan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    B)Davalı cevabının özeti:
    Davalı vekili; davacının, müvekkiline ait iş yerinde 24.11.2004 tarihinde çalışmaya başladığını, 20.6.2006 tarihinde iş kazası geçirdiğini, kazadan sonra işyerinde hiç çalışmadığını, davacının en son ücretinin asgari ücret olduğunu, davacının işkazası sebebiyle istirahat süresinin 12.3.2007 tarihinde dolduğunu, buna karşın işe başlamadığını ve takip eden dönemde devamsızlık yaptığını, 4857 sayılı yasanın 25/I.maddesinde belirlenen sürenin ziyadesi ile dolduğunu savunarak davanın reddini talep etmiştir.
    C)Yerel Mahkeme kararının özeti:
    Mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Ç)Temyiz:
    Karar süresi içinde davalı tarafından temyiz edilmiştir.
    D)Gerekçe:
    1- Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2- Mahkemece, davacının fazla çalışma ve genel tatil ücreti talepleri kabul edilerek alacaklar hüküm altına alınmış ise de, bu talepleri ispat yükü davacı işçiye ait olup, davacının dinlettiği tanıkların bir kısmının söz konusu çalışmaların yapıldığına ilişkin beyanlarının bulunmadığı, diğer kısmının ise iş yeri çalışanı olmayıp davalı iş yerindeki çalışma koşullarını bilebilecek konumda olmadıkları anlaşılmaktadır. Dosyada davacının fazla
    çalışma yaptığı ve genel tatillerde çalıştığını gösterir bilgi ve belge de bulunmamaktadır. Bu durumda sabit olmayan bu taleplerin reddine karar vermek gerekirken, yazılı şekilde hüküm altına alınmış olması hatalı olup, hükmün bu nedenle bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ:
    Açıklanan sebepler ile temyiz edilen kararın BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 24/12/2013 gününde oybirliği ile karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi