Abaküs Yazılım
2. Daire
Esas No: 2021/16453
Karar No: 2021/3153
Karar Tarihi: 05.10.2021

Danıştay 2. Daire 2021/16453 Esas 2021/3153 Karar Sayılı İlamı

T.C.
D A N I Ş T A Y
İKİNCİ DAİRE
Esas No : 2021/16453
Karar No : 2021/3153


TEMYİZ EDEN (DAVACI) : … adına …Sen
VEKİLİ : Av. …

KARŞI TARAF (DAVALI) : … Başkanlığı
VEKİLİ : Av. …

İSTEMİN KONUSU : … İdare Mahkemesince verilen … günlü, E:…, K:… sayılı kararın, dilekçede yazılı nedenlerle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması isteminden ibarettir.

YARGILAMA SÜRECİ :
Dava Konusu İstem : Dava; … Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü bünyesinde yardımcı hizmetli kadrosunda görev yapmakta iken, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından 05/04/2014 tarihinde memur kadrosu için yapılan görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavına katılarak başarılı olup ilk listede yer almasına rağmen, Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmeliğin 23/07/2014 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Yönetmelikle değişik 12. maddesinin 4. fıkrasının 2. cümlesinde getirilen düzenleme ile başarı puanı 70'e çıkarılması nedeniyle 15/08/2014 tarihinde duyurulan ikinci başarı listesinde ismine yer verilmeyerek başarısız sayılan davacı tarafından, bu işlemin iptali istemiyle açılan davanın ... İdare Mahkemesinin … günlü, E:…, K:… sayılı kararı ile reddedilmesi ve anılan karara yapılan temyiz ve karar düzeltme istemlerinin reddedilerek kesinleşmesi üzerine, yargılamanın yenilenmesi yoluyla kaldırılarak, dava konusu işlemin iptaline karar verilmesi istemiyle açılmıştır.

İlk Derece Mahkemesi Kararının Özeti : ... İdare Mahkemesinin temyize konu kararıyla; davacı tarafından, kendisiyle aynı sınava katılan H.İ. hakkında verilen yargı kararı gerekçe olarak gösterilmek suretiyle yargılamanın yenilenmesi isteminde bulunulmakta ise de, davacının ilgi tuttuğu kararın doğrudan dava açan şahsı ilgilendirdiği, bahse konu dava ile mahkememizde görülen davanın tarafları ve konusunun aynı olmadığı, iki ayrı yargılamada farklı hükümler ile farklı sonuçların meydana geldiği iddiasının 2577 sayılı Kanunun 53. maddesinin (h) bendi kapsamında bulunmadığı, diğer taraftan, isteme konu Mahkememizin 30/04/2015 tarih ve E:2014/1176, K:2015/529 sayılı kararının gerekçesinde (kesinleşen bir mahkeme kararıyla bozularak ortadan kaldırılan) herhangi bir mahkeme kararının (ilamının) dayanak olarak alınmadığı dolayısıyla anılan yasa hükmünün (c) bendinde yer alan hususun da gerçekleşmediği görülmekte olup, olayda, yargılamanın yenilenmesini gerektirecek sebeplerden birinin bulunmadığı, sınırlı olarak sayılan yargılamanın yenilenmesi sebeplerinin yorum yoluyla genişletilmesinin de mümkün olmadığı gerekçesiyle yargılamanın yenilenmesi istemi reddedilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davacı tarafından; kendisi ile aynı durumda olan H.İ. tarafından aynı sınavda başarısız sayılmasına ilişkin işlemin iptali istemiyle açılan davada … İdare Mahkemesince verilen iptal kararının Danıştayın ilgili dairesince bozulması üzerine anılan yerel mahkemece verilen … günlü, E:… K:… sayılı dava konusu işlemin iptali yönündeki ısrar kararının temyiz incelemesi neticesinde Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun 24/06/2020 günlü, E:2019/134, K:2020/1157 sayılı kararı ile onandığı, karar düzeltme isteminin de reddedilmesiyle anılan kararın kesinleştiği, dolayısıyla tarafları, konusu ve sebebi aynı olan iki ayrı yargılamada farklı hükümler ile farklı sonuçların meydana geldiği, Anayasa ile teminat altına alınan eşitlik ilkesinin ve adil yargılanma hakkının ihlali sonucunu doğurduğu, idareye duyulan güvenin sarsılmasına neden olduğu, yargı yerlerince farklı kararlar verilmesinin hukuk devleti ilkesine uygun olmadığı ileri sürülmektedir.

KARŞI TARAFIN CEVABI : Cevap verilmemiştir.

DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ : …

DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Danıştay İkinci Dairesince, Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı halinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. DAVACININ TEMYİZ İSTEMİNİN REDDİNE,
2. … İdare Mahkemesince verilen … günlü, E:…, K:… sayılı kararın ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan davacı üzerinde bırakılmasına,
4. Dosyanın Mahkemesine gönderilmesine,
5. 2577 sayılı Kanun'un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren (15) onbeş gün içinde Danıştay'da karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 05/10/2021 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi