Abaküs Yazılım
13. Hukuk Dairesi
Esas No: 2018/3183
Karar No: 2018/6781
Karar Tarihi: 08.06.2018

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi 2018/3183 Esas 2018/6781 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, banka tarafından çekilen tüketici kredisi ve kredi kartı nedeniyle yapılan haksız kesintilerin iadesi için dava açmıştır. Mahkeme, bilirkişi raporuna uyarak kısmen davayı kabul etmiştir. Ancak bilirkişi raporunda, erken kapama komisyonu adı altında 587,14 TL tahsilat yapıldığı tespit edilmiştir ve bu durumda 4077 sayılı Kanun'un 10/B maddesi gereği, tüketiciye erken ödeme ücreti talep edilebileceği belirtilmiştir. Ancak mahkeme, yapılan ödemenin gerçekten erken ödeme mi yoksa yapılandırma mı olduğu üzerinde durmadan, yazılı şekilde karar vermiştir. Bu nedenle, dosyaya ek bilirkişi raporu getirilerek belirsizlik giderilip, kararın ona göre verilmesi gerekmektedir.
4077 sayılı Kanun'un 10/B maddesi şu şekildedir: \"Tüketici, konut finansmanı kuruluşuna borçlandığı toplam miktarı önceden ödeyebileceği gibi aynı zamanda bir ya da birden çok ödemeyi vadesinden önce yapabilir. Faiz oranının sabit olarak belirlenmesi halinde, sözleşmede yer verilmek suretiyle, bir ya da birden fazla ödemenin vadesinden önce yapılması durumunda konut finansmanı kuruluşu tarafından tüketiciden erken ödeme ücreti talep edilebilir. Erken ödeme ücreti gerekli faiz indirimi yapılarak hesaplanan ve tüketici tarafından konut finansmanı kuruluşuna erken ödenen tutarın yüzde ikisini geçemez. Oranların değişken olarak belirlenmesi halinde tüketiciden erken ödeme ücreti talep edilemez.\"
13. Hukuk Dairesi         2018/3183 E.  ,  2018/6781 K.

    "İçtihat Metni"



    MAHKEMESİ :Tüketici Mahkemesi


    Taraflar arasındaki alacak davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne kısmen reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.

    KARAR

    Davacı, çekilen muhtelif tarihli tüketici kredisi ve kullanılan kredi kartı nedeniyle davalı banka tarafından değişik adlar altında kesintiler yapıldığını ileri sürerek; 7.347,84 TL nin tahsiline karar verilmesini istemiştir.
    Davalı banka vekili, kesintilerin sözleşme ve mevzuata uygun olduğunu savunarak; davanın reddini dilemiştir.
    Mahkemece, davanın kısmen kabulü ile 7.221,20 TL nin dava tarihinden işleyecek yasal faizi ile tahsiline karar verilmiş; hüküm, davalı banka vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmaması ile temyizin kapsamına göre temyize gelen davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan sair temyiz itirazlarının reddi gerekir.
    2-Eldeki bu davada, banka tarafından yapılan haksız kesintilerin iadesi talep edilmiş; mahkemece, dosyaya kazandırılan bilirkişi raporuna uyularak davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir. Bilirkişi raporunun 2. sayfasının "Kullanılan Krediler ve Tahsil Edilen Masraflar" başlığı altında 08.09.2010 tarihinde 587,14 TL Erken Kapama Komisyonu adı altında tahsilat yapıldığı tespit edilmiştir. Tahsilatın yapıldığı tarihte yürürlükte olan 4077 sayılı Kanunun 10/B maddesinde “Tüketici, konut finansmanı kuruluşuna borçlandığı toplam miktarı önceden ödeyebileceği gibi aynı zamanda bir ya da birden çok ödemeyi vadesinden önce yapabilir. Faiz oranının sabit olarak belirlenmesi halinde, sözleşmede yer verilmek suretiyle, bir ya da birden fazla ödemenin vadesinden önce yapılması durumunda konut finansmanı kuruluşu tarafından tüketiciden erken ödeme ücreti talep edilebilir. Erken ödeme ücreti gerekli faiz indirimi yapılarak hesaplanan ve tüketici tarafından konut finansmanı kuruluşuna erken ödenen tutarın yüzde ikisini geçemez. Oranların değişken olarak belirlenmesi halinde tüketiciden erken ödeme ücreti talep edilemez” hükmü yer almakta olup, inceleme ve değerlendirmenin de buna göre yapılacağı açıktır. Bu kapsamda, öncelikle yapılan ödemenin gerçekten bir erken ödeme mi yoksa yapılandırma mı olduğu üzerinde durulmalı, erken ödeme olduğunun anlaşılması halinde yukarıdaki açıklamalar da gözetilerek bir karar verilmesi gerekirken, aksine düşüncelerle yazılı şekilde karar verilmiş olması doğru bulunmamıştır. Dosyaya kazandırılacak ek bilirkişi raporuna göre belirsizlik giderilerek sonucuna göre karar verilmesi gerekir. Karar bu yön itibariyle usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
    SONUÇ: Yukarıda l. bentte açıklanan nedenlerle, temyize gelen davalının sair temyiz itirazlarının reddine, 2. bentte açıklanan nedenlerle hükmün temyize gelen davalı yararına BOZULMASINA, peşin alınan harcın istek halinde iadesine, HUMK’nun 440/III-1 maddesi uyarınca karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere, 08/06/2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi