Abaküs Yazılım
6. Hukuk Dairesi
Esas No: 2021/345
Karar No: 2021/793
Karar Tarihi: 12.10.2021

Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2021/345 Esas 2021/793 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Dava, bir eser sözleşmesine ilişkin alacak davasıdır. Davacı, davalılardan birinin yanına gelerek araca damper kasa yapmasını istediğini, bunun onay aldıktan sonra yapılıp karşılığında iki adet çek verildiğini ve nakit paranın verilmediğini belirterek alacağını talep etmiştir. Mahkeme, davayı reddetmiş ve davacının işi yaptıranların şirket yetkilisi olup olmadığını araştırması gerektiği gerekçesiyle davayı reddetmiştir. Ancak, yargılama sonunda taraflar arasında yazılı bir eser sözleşmesi ve yapılan işe ilişkin ücret konusunda yazılı bir belge olmadığı ancak işin yapıldığına ilişkin de ihtilaf bulunmadığı anlaşıldığı için hükmün bozulması gerektiği kararı verilmiştir.
6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 20. maddesi, tacirin ücret isteme hakkını düzenlemektedir ve \"tacir olan veya olmayan bir kişiye, ticari işletmesiyle ilgili bir iş veya hizmet görmüş olan tacir, uygun bir ücret isteyebilir\" hükmünü içermektedir. Mahkemece yapılması gereken iş, konusunda uzman bilirkişiden rapor alınarak davacı yüklenici tarafından yapıldığı sabit olan işin yapıldığı yılın piyasa rayiçlerine göre bedelinin saptanması, araçların sahiplerinin trafik sicilden araştırılarak yapılan işin bedelinden araç sahibi olan şirketlerin sorumlu tutulmasıdır.
6. Hukuk Dairesi         2021/345 E.  ,  2021/793 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Taraflar arasındaki alacak, tazminat davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın ... yönünden karar verilmesine yer olmadığına, diğer davalılar yönünden reddine yönelik verilen hüküm süresi içinde davacı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.

    - K A R A R -

    Dava, eser sözleşmesine ilişkin alacak davasıdır.
    Mahkemenin reddine dair karar davacı vekilince temyiz edilmiştir.
    Davacı dava dilekçesinde; davalılardan ... ve ...’ın yanına gelerek ... plakalı araca damper kasa yapmasını istediklerini, araç sahibi davalı ... Nakliyat’ın temsilcisi ile telefonda konuşup onay aldıktan sonra da damper kasayı yaptığını, araç teslim alınmaya gelinirken ... plakalı araca da damper kasa yapılmak üzere getirdiklerini, bu aracın damper kasasının da kendisi tarafından yapıldığını, işlerin karşılığında iki adet çek verildiğini ve 1.000,00 TL de nakit para verileceğinin kararlaştırıldığını, ancak nakit paranın verilmediğini, çeklerin de karşılıksız çıktığını belirterek alacağını talep ve dava etmiştir.
    Davalı ... davaya cevap vermemiştir.
    Davalı ... cevabında; kendisinin ...’ın şoförü olarak çalıştığını damper kasa yapımı için davacıya kamyon götürdüklerini, ...’ın zarf içinde çekleri kendisine verdiğini, çeklerin akıbetinden haberinin olmadığını beyan ederek davanın reddini savunmuştur.
    Davalı ... Nakliyat, davalılardan ...’ın ... plakalı aracı kendisinden alarak davacıya damper kasa yaptırmak için götürdüğünü, işin bedelini ...’a ödediğini belirterek davanın reddini talep etmiştir.
    Davalı ... Nakliyat, şirkete ait ... plakalı kamyonu ...’ın kendilerinden kiraladığını, kasayı o dönemde yaptırmış olabileceğini, kendilerinin yapılan işten haberlerinin olmadığını, kamyonun kira bitiminde kendilerine iade edilmediğini belirterek davanın reddini talep etmiştir.
    Mahkemece yapılan yargılama sonucunda; mahkeme davacının tacir olduğu ve basiretli bir tacir gibi davranarak işi yaptıran kişilerin şirket yetkilisi olup olmadığını araştırması gerektiği gerekçesiyle davayı reddetmiştir.
    Karar, davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    6102 Sayılı TTK 20. maddede tacirin ücret isteme hakkı düzenlenmiş olup, “tacir olan veya olmayan bir kişiye, ticari işletmesiyle ilgili bir iş veya hizmet görmüş olan tacir, uygun bir ücret isteyebilir” denilmektedir. Tüm dosya kapsamı incelendiğinde, davacı ve davalıların beyanından taraflar arasında yazılı bir eser sözleşmesi ve yapılan işe ilişkin ücret konusunda yazılı bir belge bulunmadığı ancak işin yapıldığına ilişkin de ihtilaf bulunmadığı anlaşılmaktadır. Araçların şirketlere ait olduğu beyanlardan da anlaşılmaktadır. Yapıldığı sabit olan işin bedeli hesaplattırılmadan red kararı verilmesi yasaya aykırı olmuştur.
    Mahkemece yapılması gereken iş, konusunda uzman bilirkişiden rapor alınarak davacı yüklenici tarafından yapıldığı sabit olan işin yapıldığı yılın piyasa rayiçlerine göre bedelinin saptanması, araçların sahiplerinin trafik sicilden araştırılarak yapılan işin bedelinden araç sahibi olan şirketlerin sorumlu tutulması gerekirken, eksik inceleme yapılarak red kararı verilmesi yasaya aykırı olmuş, hükmün bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davacının temyiz itirazlarının kabulü ile kararın temyiz eden davacı yararına BOZULMASINA, peşin alınan harcın istek halinde temyiz eden davacıya iadesine, karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere, 12.10.2021 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi