Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/49735
Karar No: 2013/34284
Karar Tarihi: 23.12.2013

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2011/49735 Esas 2013/34284 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, uluslararası tır şoförlüğü yaptığını ve iş sözleşmesinin emeklilikle sona erdiğini ileri sürerek, kıdem tazminatı ve ücret alacaklarının ödenmesini istemiştir. Mahkeme, davacının kıdem tazminatı ve toplam izin ve ücret alacağı taleplerini kabul etmiştir. Ancak, davacının ücret konusunda taraflar arasında uyuşmazlık olduğu ve davacının çalışma düzeninin açıkça ortaya konulmadığı vurgulanarak, ücret konusunda eksik araştırma yapıldığı belirtilmiştir. Davalı taraf, davacının yaptığı ıslah sonrası zamanaşımı def'ini ileri sürmüş, ancak Mahkemece bu def'inin değerlendirilmediği ifade edilmiştir. Kararda, bilirkişi raporuna dayanılarak verilen kararın dosyadaki yazılara ve kanuni gerektirici sebeplere uygun olduğu vurgulanmıştır. Kanun maddeleri ise; 1475 sayılı İş Kanunu'nun 14. maddesi ve HUMK'nun 438. maddesi olarak belirtilmiştir.
9. Hukuk Dairesi         2011/49735 E.  ,  2013/34284 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ (... 4.İŞ)

    DAVA :Davacı, ücret alacağı ve izin ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde duruşmalı olarak davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş ise de; HUMK.nun 438.maddesi gereğince duruşma isteğinin miktardan reddine ve incelemenin evrak üzerinde yapılmasına karar verildikten sonra Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor sunuldu, dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:


    Y A R G I T A Y K A R A R I

    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı, davalı işçisi olarak uluslararası tır şoförlüğü yaptığını, iş sözleşmesinin emekliliği ile sona erdiğini ileri sürerek, kıdem tazminatı ile ücret, bayram tatili çalışma ücreti, vergi iadesi, lastik ücreti ve mazot parası alacaklarının tahsilini, istemiş, birleşen diğer davasında ise yıllık izin ve bakiye ücret alacağının tahsilini istemiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı, davacının emekli olduğuna dair ilgili kurumdan alınmış belge sunmadığını, maaşını almadan çalışmasının hayatın olağan akışına uygun düşmeyeceğini, tüm taleplerinin yersiz olduğunu savunarak davanın reddine karar verilmesini istemiştir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davacıya kurum tarafından, 01.01.2006 tarihinde işten ayrılması 02.01.2006 tarihli aylık tahsis talebine nazaran 22.6.2006 tarihinde aylık bağlandığı, emeklilik nedeni haricinde herhangi birnedenle işyerinden ayrılmasını gerektirecek objektif bir nedenin bulunmadığı, 1475 sayılı yasanın 14.maddesi uyarınca kıdem tazminatına hak kazandığı, yine bilirkişi raporundaki hesaplamalar doğrultusunda toplam izin ve ücret alacağı da olduğu gerekçesi ile davanın kısmen kabulüne, karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı davalı taraf temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    1- Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2- Davacının aldığı ücret konusunda taraflar arasında uyuşmazlık vardır.
    Hükme esas alınan bilirkişi raporunda davacının ücreti belirlenirken aylık 3 sefer yaptığı kabul edilip hesaplama yoluna gidilmiş ise de dava ve cevap dilekçesinde davacının çalışma düzeni açıkca ortaya konmamıştır. Dava dilekçesinde çalışma şekli tamamen soyut biçimde yazılmıştır.
    Yurtdışı tır şoförlerinin 2 tür çalışma yaptığı bilinmektedir. Birinci tür çalışmada şoförün Türkiye"den aldığı yükü Avrupadaki teslim noktasına götürüp dönmesi söz konusudur. Diğer tür çalışma ise, Türkiye"den ... yolu ile Avrupaya, somut olayda İtalya"daki ... limanına nakledilen yükün limandan alınıp Avrupa içinde dağıtımı, şeklinde olmaktadır. Bu tür dağıtım işi dorsecilik olarak tabir edilmektedir.
    Tır şoförünün Türkiye"den aldığı yükü bizzat kullandığı araçla götürmesi sırasında aldığı sefer parası, Avrupa içi dağıtım yapan dorsecilik işinden alınan sefer parasından daha yüksektir. Ancak bu çalışmadaki sefer sayısı Avrupa içi dağıtımdan daha azdır
    Türkiyeden tırı doğrudan yurt dışına götüren şoförün ortalama sefer sayısı ayda 1,5 olarak gerçekleşmektedir. Avrupa içi dağıtım ise daha fazla olabilmektedir. Avrupa içi dağıtımda başka deyişle dorsecilikte sefer sayısı fazla olmakla birlikte sefer başına alınan para normal seferden daha azdır.
    Türkiye"den bizzat şoför tarafından götürülen tıra ilişkin sefer sayısı pasaport kayıtları ile tespit edilebilir. Dorsecilikte ise sefer sayısı iş yeri kayıtları ve diğer delillerle belirlenmelidir. Ayrıca sefer başına alınan para da her iki çalışma şekline göre belirlenmelidir.
    Somut olayda yukarıda da belirtildiği gibi davacı yada davalı taraf bu konuda açık iddia ve savunmada bulunmamış, yargılamanın son aşamasında davacı taraf çalışma şekli konusunda açıklamada bulunmuştur. Bu nedenle Mahkemece dinlenen tanık yeniden celbedilerek davacının çalışma şekli ve sefer başına alınan sefer parası tekrar açıklattırılıp, davacının yurda giriş çıkış kayıtları da getirtilerek davacının yaptığı sefer sayısı ve aldığı sefer parası saptanarak ücretin belirlenmesi gerekirken, eksik araştırma ile sonuca gidilmesi hatalı olmuştur.
    3-Davacının ödenmemiş ücret alacağı hüküm altına alınırken bilirkişi raporunda, davacının emeklilik nedeniyle iş sözleşmesini sona erdirdiği tarihten sonraki günlerin de hesaba katılarak ücret alacağının fazla şekilde belirlenmesi yerinde değildir.
    4-Davalı taraf, davacının yaptığı ıslah sonrası zamanaşımı def"ini ileri sürmüştür. Mahkemece bu def"inin değerlendirilmemesi de isabetsiz olup bozmayı gerektirmiştir.
    F) Sonuç:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebeplerden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 23/12/2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.


    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi