Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/49723
Karar No: 2013/34279
Karar Tarihi: 23.12.2013

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2011/49723 Esas 2013/34279 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, davalı işyerinde çalışırken şefi tarafından rencide edici davranışlara maruz kaldığını, bu durumu yetkililere bildirdiğini fakat pozitif bir cevap alamadığını belirterek iş sözleşmesini feshetti. Kıdem tazminatı, fazla mesai ücreti ve yıllık izin ücreti talep eden davacı, yerel mahkeme tarafından kısmen haklı bulundu. Temyiz sonucu, davalının bazı itirazları geçersiz görüldü. Fazla mesai ücreti tahakkukuna dair ibraz edilen bordroların dikkate alınmaması nedeniyle kararın bozulmasına karar verildi. Ayrıca, dini bayram çalışma ücretinde takdiri indirim yapıldı ve red edilen kısım olduğu için vekalet ücreti talebi kabul edilmedi.
Kanun maddeleri: İş Kanunu madde 17 ve madde 74.
9. Hukuk Dairesi         2011/49723 E.  ,  2013/34279 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ (... 4.İŞ)

    DAVA :Davacı, kıdem tazminatı, fazla mesai ücreti ile yıllık izin ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı, davalıya ait işyerinde satın alma personeli olarak çalışırken şefinin rencide edici hal ve hareketleri olduğunu, bunu yetkililere ilettiğini ancak olumlu yanıt alamadığını, bu nedenle iş sözleşmesini fesh ettiğini ileri sürerek, kıdem tazminatı ile fazla çalışma, yıllık izin, ulusal bayram ve genel tatil ücretinin tahsilini, istemiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı, davacının beyanlarının gerçek dışı olduğunu, fesihten önce işverene herhangi bir şikayette bulunmadığını, davacının feshinin haksız olduğunu, çalışma düzenine ilişkin iddiaların da yerinde olmadığını, savunarak davanın reddini istemiştir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, tanık beyanlarına göre iş akdinin feshine neden olan eylemi yapan şahsın davacının amiri niteliğinde olduğu ve hakaret içerikli eylemlerine nazaran işveren tarafından bu konuda herhangi bir önlem alınmadığı, iş akdinin haklı nedenle davacı tarafça fesh edildiği, davacının kıdem tazminatına hak kazandığı gibi fazla mesai, genel tatil ve yıllık izin alacağı da olduğu, davanın red edilen kısmının hakkaniyet indiriminden kaynaklandığı ve bu nedenle davalı lehine vekalet ücreti verilmediği, gerekçesi ile davanın kısmen kabulüne, karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı davalı taraf temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    1- Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2- Fazla çalışma yaptığını iddia eden işçi bu iddiasını ispatla yükümlüdür. Ücret bordrolarına ilişkin kurallar burada da geçerlidir. İşçinin imzasını taşıyan bordro sahteliği ispat edilinceye kadar kesin delil niteliğindedir. Bir başka anlatımla bordronun sahteliği ileri sürülüp kanıtlanmadıkça, imzalı bordroda görünen fazla çalışma alacağının ödendiği varsayılır.
    Somut olayda, davalı işverence ibraz edilen bir kısım imzalı bordrolarda fazla çalışma ücreti tahakkuku bulunduğu görülmüştür.
    Mahkemece hüküm altına alınan fazla çalışma ücreti açısından hükme esas alınan bilirkişi raporunda yapılan hesaplamada fazla çalışma tahakkuku olan bu bordroların dikkate alınmadığı anlaşılmış olup, fazla çalışma tahakkuku olan ayların hesaplamada dışlanması gerektiğinden kararın bozulması gerekmiştir.
    3- Davacı taraf dava dilekçesinde 100,00 TL dini bayram çalışma ücreti talep etmiş, hükme esas alınan bilirkişi raporunda net 91,79 TL dini bayram ücreti hesaplanmış ve Mahkemece bu miktardan takdiri indirim yapılarak 64.25 TL dini bayram ücretine hükmedilmiş olup, bu alacak kaleminde yapılan takdiri indirim dışında red edilen 8,21 TL lik kısım bulunduğundan bu miktar üzerinden davalı yararına vekalet ücretine hükmedilmemesi de ayrı bir bozma nedenidir.
    F) Sonuç:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebeplerden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 23/12/2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi