Abaküs Yazılım
21. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/2154
Karar No: 2018/4711
Karar Tarihi: 09.05.2018

Yargıtay 21. Hukuk Dairesi 2017/2154 Esas 2018/4711 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, davalı işverenlerin işyerinde 01/12/1998-31/04/2004 tarihleri arasında çalıştığını ve Kuruma bildirilmeyen çalışmalarının tespitine karar verilmesini istedi. Mahkeme, isteğin kabulüne karar verdi ancak davalılar temyiz etti. Daire, dosyadaki belgelerden, bozma ilamından sonra alınan bilirkişi raporunun da dosyaya sunulduğunu belirtti. Bozma kararına uyan mahkeme, davalı şirketlerin güncel ticaret sicil kayıtlarını getirtmek, şirketlerin terkin edildiğinin anlaşılması halinde ise davacıya uygun süre vererek şirketlerin ihya edilmesini sağlamak, davacının davalı işyerleri nezdinde geçtiği iddia olunan hizmetleri ile ilgili olarak duruşmalarda ve keşif yerinde dinlenen tanık beyanlarının yetersiz olması nedeniyle ihtilaf konusu tüm dönemlere ilişkin olarak bordrolarda adı geçen sigortalıları belirleyerek bunların beyanlarına başvurmak, tanıkların beyanları ile yetinilmez ise ya da adreslerine ulaşılamaması halinde davacının çalıştığını iddia ettiği adreste Sosyal Güvenlik Kurumu, zabıta, maliye, meslek odası aracılığı ve muhtarlık marifetiyle komşu işyerlerini tespit edip bu işyerlerinin uyuşmazlık konusu dönemde çalıştığı tespit olunan kayıtlı çalışanları yoksa işyeri sahipleri araştırılıp tespit edilerek çalışmanın niteliği ile gerçek bir çalışma olup olmadığı yönünde yöntemince beyanlarını almak ve tüm deliller birlikte değerlendirilerek sonucuna göre karar vermek zorunda olduğunu belirtti. Kararda, davanın yasal dayanağını oluşturan 506 sayılı Yasa\"nın 79/10. ve 5510 sayılı Yasa\"nın 86/ 9. maddeleri de detaylı bir şekilde açıklanmıştır.
21. Hukuk Dairesi         2017/2154 E.  ,  2018/4711 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi


    Davacı, davalılardan işverenlere ait işyerinde 01/12/1998-31/04/2004 tarihleri arasında çalıştığının ve Kuruma bildirilmeyen çalışmalarının tespitine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme, bozmaya uyarak ilamında belirtildiği şekilde, isteğin kabulüne karar vermiştir.
    Hükmün, davalılardan ... Konfeksiyon - ... vekilleri tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan sonra düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okundu, işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar verildi.
    K A R A R
    Dava, davacının davalı işyerleri nezdinde 01.12.1998-31.04.2004 tarihleri arasında geçen hizmetinin tespiti istemine ilişkindir.
    Mahkemece, Dairemiz bozma ilamına karşı “uyma” kararı verilmek suretiyle yapılan yargılama neticesinde “davanın kabulü” ile yazıldığı şekilde karar verilmiştir.
    Davanın yasal dayanağını oluşturan 506 sayılı Yasa"nın 79/10. ve 5510 sayılı Yasa"nın 86/ 9. maddeleri bu tip hizmet tespiti davaları için özel bir ispat yöntemi öngörmemiş ise de, davanın niteliği kamu düzenini ilgilendirdiği ve bu nedenle özel bir duyarlılık ve özenle yürütülmesi gerektiği Yargıtay"ın ve giderek Dairemizin yerleşmiş içtihadı gereğidir.
    Dosyadaki kayıt ve belgelerden, bozma ilamından sonra alınan bilirkişi ek raporunun dosyaya sunulduğu anlaşılmaktadır.
    Somut olayda; Mahkemece uyulmasına karar verilen bozma ilamında, açıkça davalı işyerlerinin tescil tarihi bilgilerinin ve tasfiye durumunun olup olmadığının Ticaret Sicil Memurluğu"ndan sorulması, davalı işyerlerinin bordro tanıkları ile komşu işyeri tanıklarının beyanlarının alınması gerektiğinin belirtilmesine rağmen bozma gerekleri yerine getirilmemiştir. 09.05.1960 gün ve 21/9 sayılı İçtihadı Birleştirme Kararı uyarınca bozma kararına uyan mahkeme artık bozma kararı gereğince işlem yapmak ve hüküm vermek zorundadır. .../...
    Yapılacak iş, davalı şirketlerin güncel ticaret sicil kayıtlarını getirtmek, şirketlerin terkin edildiğinin anlaşılması halinde ise davacıya uygun süre vererek şirketlerin ihya edilmesini sağlamak, davacının davalı işyerleri nezdinde geçtiği iddia olunan hizmetleri ile ilgili olarak duruşmalarda ve keşif yerinde dinlenen tanık beyanlarının yetersiz olması nedeniyle ihtilaf konusu tüm dönemlere ilişkin olarak bordrolarda adı geçen sigortalıları belirleyerek bunların beyanlarına başvurmak, tanıkların beyanları ile yetinilmez ise ya da adreslerine ulaşılamaması halinde davacının çalıştığını iddia ettiği adreste Sosyal Güvenlik Kurumu, zabıta, maliye, meslek odası aracılığı ve muhtarlık marifetiyle komşu işyerlerini tespit edip bu işyerlerinin uyuşmazlık konusu dönemde çalıştığı tespit olunan kayıtlı çalışanları yoksa işyeri sahipleri araştırılıp tespit edilerek çalışmanın niteliği ile gerçek bir çalışma olup olmadığı yönünde yöntemince beyanlarını almak ve davanın nitelikçe kamu düzenini ilgilendirdiği nazara alınıp araştırma genişletilerek tüm deliller birlikte değerlendirilip sonucuna göre karar vermekten ibarettir.
    Mahkemece, bu maddi ve hukuki olgular göz önünde tutulmaksızın eksik inceleme ve araştırma ile yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
    O halde, davalı Kurum vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
    SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde davalılardan Eryaşar Konfeksiyon-..."a iadesine, 09.05.2018 gününde oybirliği ile karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi