Abaküs Yazılım
11. Hukuk Dairesi
Esas No: 2018/5591
Karar No: 2019/6537
Karar Tarihi: 21.10.2019

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 2018/5591 Esas 2019/6537 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Marka sahibi olan davacı, davalının ürettiği ve sattığı ürünlerin kendi markalarıyla karıştırılacak derecede benzer olduğunu ve davalının kötüniyetli olduğunu iddia ederek, davalının markalarının hükümsüz kılınması talep etmiştir. Mahkeme, davalının markalarının davacının yüksek tanınırlığına benzerlik gösterdiğini ve orta seviyedeki insanlar bakımından karıştırma ihtimali bulunduğunu belirterek davayı kabul etmiştir. Ancak Yargıtay, markalar arasında görsel, işitsel ve kavramsal benzerlik olmadığını ve aralarında karıştırılma ihtimali bulunmadığını vurgulayarak kararı bozmuştur. KHK 556 Sayılı Kanun'un 8/1-b maddesi gereği davalı markalarının hükümsüz kılınması talep edilmektedir.
11. Hukuk Dairesi         2018/5591 E.  ,  2019/6537 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ


    TÜRK MİLLETİ ADINA


    Taraflar arasında görülen davada Gebze 3. Asliye Hukuk Mahkemesince bozmaya uyularak verilen 25/09/2018 tarih ve 2016/428-2018/528 sayılı kararın Yargıtayca incelenmesinin davalı vekili tarafından istenildiği ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
    Davacı vekili, müvekkilinin tescilli ve tanınmış ""8x4"" ibareli markaların sahibi olduğunu, davalının ""Qx7"", ""Qx8"", ""Qx5"" markalı ürünlerin üretim ve satışını yaptığının tespit edildiğini, davalı markalarının ve bu markaları taşıyan ürünlerin müvekkiline ait ""8x4"" markalarsı ve bu markalı ürünlerle karıştırılacak derecede benzer olduğunu, davalının markalarını tescil ettirdiği şekilden farklı kullandığını, davalı markalarının 556 sayılı KHK"nın 8/1-b maddesi gereğince hükümsüz kılınması gerektiğini, davalının kötüniyetli olduğunu belirterek davalının ""Qx7"" ve ""Qx8"" ibareli markalarının hükümsüzlüğüne karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili, müvekkilinin ""Qx7"" ve ""Qx8"" ibareli markaları ile bugüne kadar üretim yapmadığını, davacı markası ile müvekkili markalarının benzer olmadığını belirterek davanın reddini istemiştir.
    Dairemizin bozma ilamına uyan mahkemece, davalı markasının görsel, işitsel ve markaların yazılış şekli itibariyle davacı markaları karşısında, ortalama tüketici nezdinde karışıklığa sebebiyet verecek düzeyde benzer olduğu, ortalama tüketicinin özellikle kozmetik sektöründe ilk görüşte davalı markalarının davacı markasından farklı olduğunu algılayabilmesinin mümkün olmadığı, tarafların markalarının aynı hizmetler yönünden tescilli olduğu dikkate alındığında davalı tarafın davacının yüksek tanınırlık taşıyan markasının benzerliğinden faydalanma ihtimalinin yüksek olduğu, dolayısıyla davacı markasının tanınmış marka olduğu da dikkate alındığında orta seviyedeki insanlar bakımından taraf markaları arasında karıştırma ihtimali bulunduğu gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Kararı davalı vekili temyiz etmiştir.
    Dava, davalı adına tescilli 2010/76122 sayılı “QX7” ve 2010/76115 sayılı “QX8” markalarının hükümsüzlüğü istemine ilişkin olup, davacının itiraza mesnet markalarının ise “8X4” unsurlu markalar olduğu anlaşılmaktadır. Davacının itiraza menset markaları “8” ve “4” sayılarının çarpımını ihtiva eden ve “8X4” olarak okunan markalar olduğu, buna karşılık davalı adına tescilli markaların ise “QX7” ve “QX8” şeklinde bir adet harf ve iki adet rakamdan oluşan markalar olduğu, markalar arasında görsel,sescil ve kavramsal bir benzerlik olmadığı, bu nedenle aralarında karıştırılma ihtimali bulunmadığı hususunun kabulü gerekirken, mahkemece yazılı olduğu şekilde karar verilmesi doğru olmamış ve kararın davalı yararına bozulmasını gerektirmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulüyle kararın davalı yararına BOZULMASINA, ödediği peşin temyiz harcının isteği halinde temyiz eden davalıya iadesine, 21/10/2019 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.



    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi