Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/23145
Karar No: 2013/20923
Karar Tarihi: 09.07.2013

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2011/23145 Esas 2013/20923 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, kıdem tazminatı, yıllık izin ücreti, fazla mesai ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının ödetilmesini istedi. Yerel mahkeme isteği kısmen hüküm altına aldı. Yüksek mahkeme davalı vekilinin itirazlarının çoğunu reddetti. Ancak fazla mesai ve yıllık izin ücreti için faiz taleplerinde hatalı karar verildiğini belirtti. Fazla mesai ücreti 2.530 TL'nin 500 TL'si dava tarihinden bakiye 2.030 TL'si ise ıslah tarihinden itibaren işleyecek en yüksek banka faizi ile birlikte davalıdan tahsil edilecektir. Yıllık ücretli izin alacakları için net 36 TL yasal faizi aşmamak üzere en yüksek banka faizi ile birlikte davalıdan tahsil edilecektir. Kanun maddeleri: İş Kanunu Madde 24, Türk Borçlar Kanunu Madde 105, Madde 106.
9. Hukuk Dairesi         2011/23145 E.  ,  2013/20923 K.

    "İçtihat Metni"



    MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ


    DAVA : Davacı, kıdem tazminatı, yıllık izin ücreti, fazla mesai ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    1- Dosyadaki yazılara, toplanan delillere kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalı vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2- A) Davacı, davalıya ihtar göndererek davalıyı temerrüde düşürmüş ise de gerek dava dilekçesinde gerekse ıslah dilekçesinde temerrüt tarihinden itibaren faiz talep etmemiş, iş akdinin feshi tarihinden itibaren başlamak üzere faize hükmedilmesini talep etmiştir. Fazla mesai alacağına dava ve ıslah tarihlerinden ayrı ayrı faiz yürütülmesi gerekirken 21.08.2009 tarihinden itibaren faiz yürütülmesi,
    B) Yıllık izin alacakları için faiz talep edilmiş ise bu alacak kalemi için uygulanacak faiz türü, yasal faiz olacaktır. Davacı, yıllık ücretli izin alacağı için en yüksek mevduat faizi talep etmiştir. Mahkemece taleple ve kanuni sınırlamalarla bağlı kalınarak “yasal faizi aşmamak üzere en yüksek banka mevduat faizine” hükmedilmesi gerektiği halde “mevduata uygulanan en yüksek mevduat faizini aşmamak üzere yasal faize” hükmedilmesi hatalı olup bozma sebebi ise de, bu yanlışlığın giderilmesi yeniden yargılamayı gerektirmediğinden hükmün düzeltilerek onanmasına karar verilmiştir.
    SONUÇ:
    Hükmün fazla mesai alacağına ilişkin 2. paragrafı ile yıllık ücretli izin alacağına ilişkin 3. paragraflarının hükümden tamamen çıkarılarak yerlerine gelmek üzere;
    “2-Fazlaya ilişkin haklar saklı kalmak kaydıyla net 2.530 TL fazla mesai ücreti alacağının 500 TL’sinin dava tarihinden bakiye 2.030 TL’sinin ıslah tarihinden itibaren işleyecek mevduata uygulanan en yüksek banka faizi ile birlikte davalıdan tahsiline”
    “3- Net 36,00 TL yıllık ücretli izin alacağının dava tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi aşmamak üzere mevduata uygulanan en yüksek banka faizi ile birlikte davalıdan tahsiline”
    cümlelerinin yazılmasına, hükmün bu şekilde DÜZELTİLEREK ONANMASINA, aşağıda yazılı temyiz giderinin temyiz edene yükletilmesine, 09.07.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi