9. Hukuk Dairesi 2013/6399 E. , 2013/20909 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ
DAVA :Davacı, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, ve işsizlik ödeneği tazminatının faiziyle ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, davayı reddetmiştir.
Hüküm süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
A) Davacı İsteminin Özeti:
Davacı vekili, müvekkilinin 18.12.2003-16.01.2007 tarihleri arasında davalı firmada çalıştığını, en son net ücretinin 1.010,15 TL olduğunu, ek olarak diğer sosyal hak ve ikramiyelerin de bulunduğunu, davacının sendikalı olduğunu, işverenlikte...bulunduğunu, davacı kurban bayramında çalışmadığı için iş akdinin feshedildiğini, davacının 30.12.2006 arife günü, 31.12.2006 kurban bayramı birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü günü işe gitmediğini, bu günlerin dini bayram ve tatil günü olduğunu, bu günlerde çalışılması için işçinin onayının gerektiğini, tatil bitimi olan 04.01.2007 günü ise işbaşı yaparak çalışmaya başladığını, davacı bu günlerde işe gitmediğinden 06.01.2007 günü savunma istendiğini, daha sonra 13.01.2007 günü de daha geniş bir savunma istendiğini, davacının gerekli savunmaları yaptığını, 16.01.2007 günü davacının iş akdinin yukarıda belirtilen günlerde işe gelmemesi nedeniyle feshedildiğini, feshin 26. maddede belirtilen sürede yapılmadığını, yasal sürede yapılmadığından feshin geçersiz olduğunu, bayram günleri çalışmasının işçinin onayına bağlı olduğunu, bu nedenle çalışma zorunluluğu olmadığını, bu günlerde işe gidilmediğinden bahisle iş akdinin feshedilemeyeceğini iddia ederek kıdem, ihbar tazminatı ve işsizlik ödeneği tazminatının faiziyle tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
B) Davalı Cevabının Özeti:
Davalı vekili, davacının iş akdinin haklı nedenlerle disiplin kurulu kararı ile feshedildiğini, zira davacının haddehane mekanik bakımda makine bakım işçisi olarak çalışırken, kurban bayramına rastlayan 30 Aralık 2006 arife günü ile 31.12.2006 bayramın birinci günleri çalışacakları, 01 Ocak 2007 bayramın ikinci günü 24 saat tatil yaptıktan sonra bayramın üçüncü günü olan 02 Ocak 2007 günü ile bayramın dördüncü günü olan 03 Ocak 2007 tarihlerinde çalışacaklarının kendilerine fabrika müdürlüğü tarafından bayram çalışması olarak duyurulduğunu ve davacının çalıştığı kısımda da bayram çalışması düzenlendiğini, ancak davacının daha önceden kendisine bildirilen bu bayram çalışmasına rağmen amirlerine herhangi bir bilgi vermeden ve herhangi bir mazeret de belirtmeden gelmediğini, bunun üzerine ilgili birim amirince konunun disiplin kuruluna sevk edildiğini ve disiplin kurulunca adı geçenin savunması alındıktan sonra bayram çalışmasına gelmeme hususunda geçerli herhangi bir mazeretinin olmadığının anlaşılması üzerine disiplin kurulu toplantısında davacının 4 günlük bayram çalışmasına mazeretsiz olarak gelmemesi nedeniyle işten çıkarma
cezası ile cezalandırılmasına karar verildiğini ve bu kararın fabrika müdürü tarafından onaylandığını, davacının hizmet akdinin işyerinde uygulanmakta olan...madde 24 vd. düzenlendiği üzere disiplin kurulu prosedürü içinde sona erdirildiğini savunarak davanın reddini talep etmiştir.
C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, davacının davalı işyerinde 18/12/2003-16/01/2007 tarihleri arasında çalıştığı, iş akdinin mazeret beyan etmeksizin işe 30-31/12/2006 ve 02-03/01/2007 tarihlerinde işe gelmemesi nedeniyle İK 25/II-g maddesi gereğince feshedildiği, feshin haklı olduğu, fesih hakkının süresinde kullanıldığı anlaşıldığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
D) Temyiz:
Karar davacı vekili tarafından keşide edilmiştir.
E) Gerekçe:
Dairemizce dosya 24.10.2011 tarihinde, tetkikine ihtiyaç duyulduğundan dosyaya mübrez kurban bayramında çalışma yapılacağına ilişkin bildirimin hangi tarihte işçilere duyurulduğuna, duyurunun ne şekilde yapıldığına dair evrak ile bundan önceki bayram çalışması duyurularının ne şekilde yapıldığı, uygulamanın nasıl olduğu konusundaki belgelerin celbi ile evraka eklenerek gönderilmesi için dosyanın mahalline geri çevrilmesine karar verilmiştir.
Dosyada bulunan hizmet akdinin 4.2 maddesinde, “işverenin talebi halinde işçi, iş saatleri dışında fazla çalışma yapmayı ulusal bayram, genel tatil ve hafta tatili günlerinde çalışmayı kabul etmiştir. İşbu akdin bu hükmü işçinin bu hususta yazılı muvafakati hükmündedir” düzenlemesine yer verilmiştir.
Yine dosyada bulunan Toplu İş Sözleşmesinin 30/3 maddesinde, vardiyalı çalışanlar ile işverence gerekli görülmesi halinde tüm işçilerin ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalıştırılabileceği, sözleşmenin bu hükmünün işçinin muvafakati hükmünde olduğu düzenlenmiştir.
Geri çevirme sonrasında davalı tarafından dosyaya üst yazı ile birlikte bayram çalışması duyuru yazısı, 31.12.2006 tarihli günlük yapılan iş formu, Toplu İş Sözleşmesinin gönderildiği anlaşılmıştır.
Yerel mahkemece, davacının kıdem ve ihbar tazminatı istemleri reddedilmiş ise de, davalı işverence davacının iş akdi kurban bayramında çalışmadığı için feshedilmiş, davalı işverence davacının kurban bayramının hangi günlerinde yapılacağı duyurulmamıştır.
Geri çevirme sonrası gönderilen evraklarda davacının bayram çalışmasına ilişkin duyuruya ait tebellüğ evrakı bulunmadığından iş akdinin feshi haksızdır. Davacının kıdem ve ihbar tazminatı taleplerinin kabulü gerekirken reddi hatalıdır.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 09.07.2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.