Abaküs Yazılım
13. Ceza Dairesi
Esas No: 2018/13440
Karar No: 2019/6230
Karar Tarihi: 11.04.2019

Hırsızlık - konut dokunulmazlığını ihlal - Yargıtay 13. Ceza Dairesi 2018/13440 Esas 2019/6230 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Sanık hırsızlık suçundan mahkum edilmiştir ancak iki sebepten ötürü karar bozulmuştur. Birinci sebep, sanığın araçta bulunan çalıntı eşyaları göstererek müracaat etmeyen müştekiye iade etmesi sebebiyle TCK'nın 168/1. maddesinin uygulanması gerektiği yönünde düşünülmemiş olmasıdır. İkinci sebep ise suça konu eşyaların bulunduğu evin sahibinin vefat etmesi ve altı senedir kullanılmamış olması nedeniyle, konut dokunulmazlığını bozma suçunun yasal unsurlarının oluşmaması sebebiyle sanığın bu suçtan beraat etmesi gerektiği yönündedir.
Kanun maddeleri ise şöyledir:
-TCK'nın 168/1. maddesi (çalıntı eşyanın iadesi)
-TCK'nın 116. maddesi (konut dokunulmazlığını ihlal suçu)
13. Ceza Dairesi         2018/13440 E.  ,  2019/6230 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
    SUÇLAR : Hırsızlık, konut dokunulmazlığını ihlal
    HÜKÜMLER : Mahkumiyet

    Mahalli mahkemece verilen hükümler temyiz edilmekle dosya incelenerek, gereği düşünüldü:
    Dosya ve duruşma tutanakları içeriğine, toplanıp karar yerinde incelenerek tartışılan hukuken geçerli ve elverişli kanıtlara, gerekçeye ve hakimin takdirine göre; hırsızlık suçundan sanık tarafından işlendiğini kabulde usul ve yasaya aykırılık bulunmadığı anlaşılmış, diğer temyiz itirazları da yerinde görülmemiştir.
    Ancak;
    1-Sanığın şüphe üzerine yakalandığında araçta bulunan eşyaları çaldığını kabul ederek hırsızlık yaptığı yeri göstermek suretiyle henüz müracaatı olmayan müştekiye çalınanların iadesini sağlayan sanık hakkında TCK"nın 168/1. maddesinin uygulanması gerektiğinin düşünülmemesi,
    2-Suça konu eşyaların çalındığı yerin malikinin vefat ettiği ve altı (6) senedir kullanılmayan ev olduğunun anlaşılması karşısında; konut dokunulmazlığını bozma suçunun yasal unsurlarının oluşmaması nedeniyle sanığın yüklenen suçtan beraati yerine yazılı şekilde mahkumiyetine karar verilmesi,
    Bozmayı gerektirmiş, sanığın temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükümlerin açıklanan nedenlerle 1412 sayılı CMUK"un 321. maddesi uyarınca tebliğnameye uygun olarak BOZULMASINA, 11/04/2019 tarihinde oyçokluğu ile karar verildi.
    MUHALEFET ŞERHİ:
    Müştekinin babasının suça konu yerde ikamet ettiği, onun 08/12/2001 tarihinde suç tarihinden yaklaşık 6 yıl önce öldüğü bundan sonra müştekilerin söz konusu eve gelip gitmedikleri, sanıkların bu evdeki hırsızlık suçunu işledikleri sabittir.
    Tartışma konumuz ise uzun süredir ikamet edilmemesi nedeniyle konut dokunulmazlığını ihlal suçunun oluşup oluşmayacağına yöneliktir.
    Bilindiği gibi TCK"nın 116. maddesinde düzenlenmektedir. Kanunun Ruhu ve sözüne bakıldığında ikameti değil oturma hakkı hürriyetinin güvence altına alındığını görmekteyiz. Dolayısıyla fiilen oturma değil istenildiği zaman oturabilme hakkı korunmaktadır.
    Mesela yurt dışında çalışan birisi geldiğinde otururum düşüncesi ile ülkemizde evi varsa yıllarca hiç kimse gelip gitmese dahi istenildiği zaman oturma hürriyeti hakkı korunduğundan onun evinde yapılan hırsızlıkta 116. madde ihlal edilmiş olur. Yargıtay CGK ve daire uygulamalarıda bu yöndedir.
    Olayımızda ev sahibinin ölmesi üzerine miras olarak müştekiye intikal etmiştir. İçindeki eşyaları ile birlikte durmaktadır.
    Müşteki istediği zaman tasarruf edebilir, gelip oturabilir. İkamet önemli değildir. Önemli olan 3. kişilerin yaşamasına özgülendiği ilk bakışta anlaşılıyorsa izinsiz girilmesi ile suç oluşacaktır.
    Olayımızda evde eşyalar döşelidir, sanıklar bu evin 3. kişilerin oturmasına özgülendiğini bilmektedir. En azından bilecek durumdadırlar. Bu nedenle konut dokunulmazlığının ihlali suçu da oluşur kanaatinde olduğumuzdan bozma yönündeki çoğunluk görüşüne katılmıyoruz, karar bu yönden de onanmalıydı.


















    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi