Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/23068
Karar No: 2013/20807
Karar Tarihi: 09.07.2013

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2011/23068 Esas 2013/20807 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, kıdem tazminatı alacağının ödetilmesini istedi. Yerel mahkeme, davacının emeklilik nedeniyle işten ayrıldığından asıl işveren olan davalının kıdem tazminatından sorumlu olduğu gerekçesiyle davayı kabul etti. Davalı temyiz etti ve Yargıtay, davacının üniversiteye emekli olduğuna dair belgeyi bildirip bildirmediği konusunda herhangi bir kanıt olmadığına dikkat çekti. Hükümden önce, faiz işlememiş olmaları ve davacının ıslah talebi göz önünde bulundurulmadan ıslahla artırılan miktara faizin uygulanması isabetsiz olarak belirtildi. Sonuç olarak, davacıya kıdem tazminatının bir kısmı faizsiz, bir kısmı banka mevduat faizi ile birlikte ödenecek şekilde karar verildi. Kararda, 6100 sayılı yasanın geçici 3/1 maddesi ve 1086 sayılı HUMK'un 438/7 maddesi uyarınca düzeltme yapıldığı belirtildi. Kanun maddesi açıklamaları için yazıda yeterli bilgi bulunamadığı için eklenememiştir.
9. Hukuk Dairesi         2011/23068 E.  ,  2013/20807 K.

    "İçtihat Metni"



    MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ

    DAVA : Davacı, kıdem tazminatı alacağının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkeme, isteği hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... Dündar tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Fırat Üniversitesi Tıp Merkezinde şirket elemanı ve temizlik işçisi olarak 02.07.2010 tarihinde tahsis talebinde bulununcaya kadar çalıştığını ve bilahare kendisine yaşlılık aylığı bağlandığını iddia ederek, kıdem tazminatının faizi ile birlikte davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
    B) Davalı İsteminin Özeti:
    Davalı, davanın reddini savunmuşlardır.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, dosyadaki delillere ve bilirkişi raporuna dayanarak, davacı emeklilik nedeniyle işten ayrıldığından asıl işveren olarak davalının kıdem tazminatından sorumlu olduğu gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı davalı temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2- Davacının emekliliğe hak kazandığına ilişkin kurumdan aldığı belgeyi işverene bildirdiğine yönelik dosyada herhangi bir belge bulunmamaktadır. Davacının ayrılma dilekçesinin asıl işveren olan üniversite tarafından alt işverene havale edilmesine ilişkin üst yazı, temerrüt için yeterli olmayıp, faizin başlangıcında dikkate alınamaz. Bu itibarla, hükmedilen kıdem tazminatına dava tarihinden itibaren faiz yürütülmesi gerekirken, yazılı şekilde karar verilmesi isabetsiz olup ayrıca davacının ıslah ettiği miktara faiz talep etmediği gözetilmeden talep aşılmak suretiyle ıslahla artırılan miktara da faiz işletilmesi isabetsiz ise de; bu hususun düzeltilmesi yeniden yargılamayı gerektirmediğinden, hükmün 6100 sayılı yasanın geçici 3/1 maddesi yollaması ile 1086 sayılı HUMK"un 438/7 maddesi uyarınca düzeltilerek onanmasına karar vermek gerekmiştir.
    F) Sonuç:
    Temyiz olunan kararın, hüküm fıkrasının “1.” Numaralı bent içeriğinin tamamen silinerek yerine “1-Davanın kabulü ile, toplam 11.395,40 TL. kıdem tazminatının 500,00 TL sinin dava tarihi olan 12.07.2011 tarihinden itibaren işleyecek en yüksek banka mevduat faizi ile birlikte, bakiye 10.895,40 TL sinin faizsiz olmak üzere davalıdan alınarak davacıya verilmesine,” yazılarak, hükmün bu şekilde DÜZELTİLEREK ONANMASINA, 09.07.2013 gününde oybirliği ile karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi