Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/6417
Karar No: 2013/20750
Karar Tarihi: 08.07.2013

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2013/6417 Esas 2013/20750 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, davalı dernekte çalışarak kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, yıllık izin ücreti, fazla mesai ücreti, hata tatili ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının ödetilmesini istemiştir. Yerel mahkeme, davacının çalışma şekli nedeniyle davanın kısmen kabulüne karar vermiştir. Davacı işçinin fazla çalışma iddiası doğru olup olmadığı tartışmalıdır. İspat yükü davacıdadır ve bordrolar kesin delildir. Ancak, bordronun sahteliği ispat edilmediği sürece imzalı bordroda görünen fazla çalışma alacağı ödendiği varsayılır. İşyeri kayıtları, iç yazışmaları delil niteliğindedir. Fazla çalışma sınırı geçildiğinde ücret yerine serbest zaman veya zamlı ücret ödenmesi gereklidir. Günde yedibuçuk saatin üzerinde çalışmalar doğrudan fazla çalışma sayılır. Fazla çalışmanın toplam süresi bir yılda ikiyüzyetmiş saatten fazla olamaz. Ara dinlenme süreleri de dikkate alınmalıdır. Mahkemece yeterli araştırma ve inceleme yapılmadığından karar bozulmuştur. Kanun maddeleri: İş Kanunu, Md. 69/3, 41; Sağlık Kuralları Bakımından Günde Ancak Yedibuçuk Saat veya Daha Az Çalışılması Gereken İşler Hakkında Yönetmeliği, 4., 5. maddeleri; 4857 sayılı Yasa, Md. 68.
9. Hukuk Dairesi         2013/6417 E.  ,  2013/20750 K.

    "İçtihat Metni"



    MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ

    DAVA :Davacı, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, yıllık izin ücreti, fazla mesai ücreti, hata tatili ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:


    Y A R G I T A Y K A R A R I


    A)Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı, davalı derneğin işletmesini yapmış olduğu kantinde 15.04.1993 tarihinden bu yana çalıştığını, 2004 ile 2008 yılları arasında haftanın 6 günü, 16 saat çalıştığını, hafta sonları, dini ve milli bayramlarda çalıştığını, haklarının ödenmediğini iddia ederek kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, yıllık izin ücreti, fazla mesai ücreti, hafta tatili alacağı ve genel tatil ücreti alacağının davalılardan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı Dernek vekili; davacının şikayeti üzerine Çalışma Müdürlüğü tarafından davalı işyerinde ikili vardiya sistemiyle çalışmanın bulunduğu, günlük çalışmanın 7,5 saat olduğu ve fazla mesai çalışması yaptırılmadığının belirlendiğini, günlük 3 çalışan bulunduğunu, vardiya aralarında yarım saatlik dinlenmenin söz konusu olduğunu, davacının ücret ve hafta tatil ücretlerinin bordrolarda eksiksiz ödendiğini, dini ve milli bayram çalışması yaptırılmadığını savunarak davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı hazine vekili; diğer davalı ile aralarında mali bir bağın bulunmadığını, kiracılık ilişkisinin söz konusu olduğunu, dolayısıyla asıl işveren olarak kabulünün mümkün bulunmadığını, hazineye husumet yöneltilemeyeceğini savunarak davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    C)Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, derneğin kapatılması nedeniyle iş akdinin feshedildiği, davacının hafta sonu çalışmalarının bulunmadığı, işyerinde iki vardiya çalışma sisteminin uygulandığı gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı süresi içersinde davacı vekili temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    1- Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2- Davacı işçinin fazla çalışma yapıp yapmadığı konusunda taraflar arasında uyuşmazlık bulunmaktadır.
    Fazla çalışma yaptığını iddia eden işçi bu iddiasını ispatla yükümlüdür. Ücret bordrolarına ilişkin kurallar burada da geçerlidir. İşçinin imzasını taşıyan bordro sahteliği ispat edilinceye kadar kesin delil niteliğindedir. Bir başka anlatımla bordronun sahteliği ileri sürülüp kanıtlanmadıkça, imzalı bordroda görünen fazla çalışma alacağının ödendiği varsayılır.
    Fazla çalışmanın ispatı konusunda işyeri kayıtları, özellikle işyerine giriş çıkışı gösteren belgeler, işyeri iç yazışmaları delil niteliğindedir. Ancak, fazla çalışmanın yazılı belgelerle kanıtlanamaması durumunda tarafların, tanık beyanları ile sonuca gidilmesi gerekir. Bunun dışında herkesçe bilinen genel bazı vakıalar da bu noktada göz önüne alınabilir. İşçinin fiilen yaptığı işin niteliği ve yoğunluğuna göre de fazla çalışma olup olmadığı araştırılmalıdır.
    İmzalı ücret bordrolarında fazla çalışma ücreti ödendiği anlaşılıyorsa, işçi tarafından gerçekte daha fazla çalışma yaptığının ileri sürülmesi mümkün değildir. Ancak, işçinin fazla çalışma alacağının daha fazla olduğu yönündeki ihtirazi kaydının bulunması halinde, bordroda görünenden daha fazla çalışmanın ispatı her türlü delille yapılabilir. Bordroların imzalı ve ihtirazi kayıtsız olması durumunda, işçinin bordroda belirtilenden daha fazla çalışmayı yazılı belge ile kanıtlaması gerekir. İşçiye bordro imzalatılmadığı halde, fazla çalışma ücreti tahakkuklarını da içeren her ay değişik miktarlarda ücret ödemelerinin banka kanalıyla yapılması durumunda, ihtirazi kayıt ileri sürülmemiş olması, ödenenin üzerinde fazla çalışma yapıldığının yazılı delille ispatlanması gerektiği sonucunu doğurmaktadır.
    İş sözleşmelerinde fazla çalışma ücretinin aylık ücrete dahil olduğu yönünde kurallara sınırlı olarak değer verilmelidir. Dairemiz, 270 saatle sınırlı olarak söz konusu hükümlerin geçerli olduğunu kabul etmektedir.
    Günlük çalışma süresinin onbir saati aşamayacağı Kanunda emredici şekilde düzenlendiğine göre, bu süreyi aşan çalışmaların denkleştirmeye tabi tutulamayacağı, zamlı ücret ödemesi veya serbest zaman kullanımının söz konusu olacağı kabul edilmelidir.
    Yine işçilerin gece çalışmaları günde yedibuçuk saati geçemez (İş Kanunu, Md. 69/3). Bu durum günlük çalışmanın, dolayısıyla fazla çalışmanın sınırını oluşturur. Gece çalışmaları yönünden, haftalık kırkbeş saat olan yasal çalışma sınırı aşılmamış olsa da günde yedibuçuk saati aşan çalışmalar için fazla çalışma ücreti ödenmelidir. Dairemizin kararları da bu yöndedir (Yargıtay 9.HD. 23.6.2009 gün 2007/40862 E, 2009/17766 K).
    Sağlık Kuralları Bakımından Günde Ancak Yedibuçuk Saat veya Daha Az Çalışılması Gereken İşler Hakkında Yönetmeliğin 4 üncü maddesine göre, günde yedibuçuk saat çalışılması gereken işlerde çalışan işçinin, yedibuçuk saati aşan çalışma süreleri ile yedibuçuk saatten az çalışılması gereken işler bakımından Yönetmeliğin 5 inci maddesinde sözü edilen günlük çalışma sürelerini aşan çalışmalar, doğrudan fazla çalışma niteliğindedir. Sözü edilen çalışmalarda haftalık kırkbeş saat olan yasal sürenin aşılmamış olmasının önemi yoktur.
    Fazla çalışma yönünden diğer bir yasal sınırlama da, İş Kanununun 41 inci maddesindeki, fazla çalışma süresinin toplamının bir yılda ikiyüzyetmiş saatten fazla olamayacağı şeklindeki hükümdür. Ancak bu sınırlamaya rağmen işçinin daha fazla çalıştırılması halinde, bu çalışmalarının karşılığı olan fazla mesai ücretinin de ödenmesi gerektiği açıktır. Yasadaki sınırlama esasen işçiyi korumaya yöneliktir (Yargıtay 9.HD. 18.11.2008 gün 2007/32717 E, 2008/31210 K.).
    Fazla çalışmanın belirlenmesinde, 4857 sayılı Yasanın 68 inci maddesi uyarınca ara dinlenme sürelerinin de dikkate alınması gerekir.
    Somut olayda, davacının fazla çalışma talebi reddedilmiş ise de bu konudaki mahkemece yapılan araştırma ve inceleme yeterli değildir. Fazla çalışmaya ilişkin taraf tanıklarının beyanları gerek kendi içlerinde gerekse diğer tanık beyanları ile çelişmektedir. Mahkemece tanıklar da yüzleştirilmek suretiyle davacının çalışma şeklinin, işyerinde kaç vardiya halinde çalışıldığının, vardiyalı çalışma varsa vardiya başlama ve bitiş saatlerinin ayrıntılı olarak tespit edilip, buna göre fazla çalışma olup olmadığının tespiti ayrıca puantaj bulunan ayların bu kayıtlara göre değerlendirilmesi suretiyle sonuca gidilmesi gerekirken, eksik inceleme ile hüküm kurulması hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    F) Sonuç:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 08.07.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.






    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi