Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/23305
Karar No: 2013/20730
Karar Tarihi: 08.7.2013

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2011/23305 Esas 2013/20730 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı işçi, iş akdinin haksız olarak feshedildiğini iddia ederek kıdem ve ihbar tazminatı ile fazla çalışma, hafta tatili, yıllık izin, vergi iadesi, genel tatil ve eksik ödenen ücret alacaklarını istemiştir. Yerel mahkeme, iş akdinin davalı işveren tarafından haklı olarak feshedilmediği gerekçesi ile kısmen kabul etmiştir. Ancak Yargıtay, davacının taleplerinin bir kısmının haklı olduğuna hükmetmiştir. Kararın gerekçeleri şu şekildedir:
1. Davalı şirketin temyiz itirazları yerinde değildir.
2. Davacının hafta tatili talebi haklıdır.
3. İhbar tazminatı hesabı yanlış yapılmıştır. İşçiye ödenen yemek ve servis ücreti de dikkate alınması gerekmektedir.
4. Fazla çalışma alacağı için hakkaniyet indirimi yapılması gerektiği belirtilmiştir.
5. Eksik ödenen ücret alacakları için davacının beyanının doğru olmadığı ve daha fazla ödeme yapıldığı belirlenmiştir.
Kanun Maddeleri:
- İş Kanunu madde 32: İhbar tazminatı hesabında ücret dışında kalan parasal hakların da dikkate alınması gerektiği belirtilmiştir.
- Yargıtay kararları: Fazla çalışma alacağı için hakkaniyet indirimi yapılması gerektiği belirtilmiştir.
9. Hukuk Dairesi         2011/23305 E.  ,  2013/20730 K.

    "İçtihat Metni"



    MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ

    DAVA :Davacı, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla çalışma ücreti, yıllık
    izin ücreti, ücret, vergi iadesi alacağı, ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının
    ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde davacı ve davalılardan .... Şirketi avukatlarınca temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı, iş akdinin davalı işveren tarafından haksız olarak feshedildiğini,davalılar arasında organik bağ bulunduğunu ve alacaklardan müştereken ve müteselsilen sorumlu olduklarını iddia ederek kıdem ve ihbar tazminatı ile fazla mesai, hafta tatili, yıllık izin, vergi iadesi, genel tatil ve eksik ödenen ücret alacaklarını istemiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalılar davanın reddini istemişlerdir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak,iş akdinin haklı olarak davalı işveren tarafından ispat edilemediği gerekçesi ile davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı davacı ve davalılardan .... şirketi temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre davacı ve davalılardan .... şirketi"nin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2- Davacı tanıklarının davacı iddiası gibi ayda 2 pazar çalıştığını beyan etmeleri karşısında davacının hafta tatili talebinin reddi hatalıdır.
    3-İhbar tazminatının hesabında Kanunun 32 nci maddesinde yazılı olan ücrete ek olarak, işçiye sağlanmış para veya para ile ölçülebilir menfaatler de dikkate alınır. Ücret dışında kalan parasal hakların bir yılda yapılan ödemeler toplamının 365’e bölünmesi suretiyle bir günlük ücrete eklenmesi gereken tutar belirlenir.
    Somut olayda, mahkemece ihbar tazminatı hesabının ücrete ek olarak işçiye ödendiği anlaşılan yemek ücreti ve servis ücreti dahil edilerek tespit edilen 2256,50 TL giydirilmiş brüt ücret üzerinden hesaplanmaması hatalıdır.
    4-Fazla çalışmaların uzun bir süre için hesaplanması ve miktarın yüksek çıkması halinde Yargıtay’ca son yıllarda hakkaniyet indirimi yapılması gerektiği istikrarlı uygulama halini almıştır (Yargıtay 9.HD. 11.02.2010 gün 2008/17722 E, 2010/3192 K; Yargıtay, 9.HD. 18.07.2008 gün 2007/25857 E, 2008/20636 K.).
    Bu nedenle tanık beyanlarına göre fazla çalışma alacağı hüküm altına alındığından makul oranda ve hakkın özünü etkilemeyecek miktarda takdiri indirim yapılması gerekirken fazla çalışma alacağından hakkın özünü etkileyecek şekilde 1/2 oranında fazla hakkaniyet indirimi yapılarak yazılı şekilde hüküm kurulması hatalıdır.
    5-Davacı dava dilekçesinde 2008 Kasım-2009 Temmuz arası ücretlerinin tam ödenmediğini,1000,00 TL -2000,00 TL arası bir ödeme yapıldığını belirterek eksik ödenen ücret alacaklarını talep etmiş ve mahkemece davacının beyanı uyarınca 2.000, TL ödeme yapıldığı kabul edilip bu miktar mahsup edilerek hesaplanan fark ücret alacağına hükmedilmişse de davacı tarafından dosyaya ibraz edilen para makbuzlarından davacının talep ettiği dönemi kapsayan makbuzlardaki toplam miktarın 2.000, TL "den fazla olması karşısında bu ödemelerin dikkate alınmaksızın fark ücret alacağına hükmedilmesi de hatalıdır.
    F) Sonuç:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebeplerden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 08.7.2013 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi