Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/23167
Karar No: 2013/20722
Karar Tarihi: 08.07.2013

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2011/23167 Esas 2013/20722 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, belediyede çalışırken iş akdinin askıya alınması sonrası tekrar işe başlayamadığını ve buna bağlı kıdem, ihbar ve iş güvencesi tazminatı, fazla mesai, yıllık izin, hafta sonu ve ulusal/dini bayram tatili ücretleri talep etmiştir. Davalı ise iş akdinin feshedilmediğini sadece askıya alındığını belirterek, işçinin sürekli işçi kadrosuna geçiş için gereken şartlara uymadığını savunmuştur. Yerel mahkeme, iş sözleşmesinin feshi olmadığı gerekçesiyle davayı reddetmiştir. Ancak temyiz sonrası Yargıtay, davacının hafta tatili ve genel tatil çalışmalarının kanıtlanamadığına ancak fazla çalışma ücreti açısından rapor alınarak hüküm verilmesi gerektiğine hükmetmiş ve yerel mahkemenin kararını bozmuştur. Kanun maddeleri ise 4857 sayılı İş Kanunu, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'dur.
9. Hukuk Dairesi         2011/23167 E.  ,  2013/20722 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK (İŞ) MAHKEMESİ

    DAVA :Davacı, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla mesai ücreti, yıllık izin ücreti, hafta sonu tatil ücreti, iş güvencesi tazminat alacağı, ulusal ve dini bayram tatil ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkeme, davayı reddetmiştir.
    Hüküm süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı, Darende Belediyesinde 2000 yılında işine başladığını, üzerine yüklenen yükümlülüklerini layıkı ile yerine getirdiğini, ancak Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün 15/10/2007 tarihli yazısı gerekçe gösterilen 30/10/2007 tarihinde iş akdinin askıya alındığını, iş akdinin askıya alınması ile tekrar işe başlayacağı tarihin belirtilmediğini, ilgili Yargıtay içtihadı gereği iş akdinin askıya alınmasının fesih niteliğinde sayıldığını iddia ederek kıdem, ihbar ve iş güvencesi tazminatı ile fazla mesai,yıllık izin hafta tatili ve genel tatil alacaklarını istemiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı,davacının geçici işçi olarak belediyede çalıştığı sürede ihtilaf olmadığını,iş akdini feshetmeyip sadece askıya aldığını, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan işçinin sürekli işçi kadrolarına geçirilmesi için 2006 yılı içerisinde usulüne uygun olarak vizesi yapılmış geçici işçi olarak toplam 6 ay veya daha fazla çalışmış olup dahi vizesi yapılmış geçici işçi pozisyonuna geçmeyen işçilerin sürekli işçi kadrosunda çalıştırılamayacağının 5620 sayılı kanun ile düzenlenmiş olduğunu ve bu hususta davalının serbest irade ile hareket etmediğini, iş akdini askıya almada insiyatifi bulunmadığından tek taraflı fesih yapıldığı nitelendirilmesinde bulunulmayacağı belirtilerek davanın reddini talep etmiştir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, ortada iş sözleşmesinin feshi olgusu bulunmadığından davanın reddine karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı davacı temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-Mahkemece davacı tanıklarının bilirkişi raporundan sonra tekrar dinlenmesine rağmen özellikle fazla çalışma açısından ek rapor alınmadan hüküm kurulduğu anlaşılmaktadır.
    Davacı ile birlikte çalışan davacı tanığı Halil Kayagil"in beyanlarından davacının hafta tatili ve genel tatil çalışmalarını kanıtlayamadığı ancak haftanın 5 günü 08.00-18.30 saatleri arasında 1 saat ara dinlenme yaparak,Cumartesi günleri 08.00-13.00 saatleri arasında yarım saat dinlenme yaparak çalıştığı kabul edilerek buna göre fazla çalışma ücreti açısından rapor alınarak sonuca gidilmesi gerekirken eksik inceleme ve hatalı değerlendirme ile hüküm kurulması hatalıdır.
    F) Sonuç:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 08.07.2013 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi