Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/30784
Karar No: 2013/20720
Karar Tarihi: 08.7.2013

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2012/30784 Esas 2013/20720 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, işverene verdiği mezuniyet belgesinin sahte olduğu gerekçesiyle işten çıkarıldığını belirtmiş ve ödenmemiş ücret, ikramiye ve faizler için toplam 234.259,30 TL talep etmiştir. Davalı ise iş akdinin haklı nedenlere dayandığını ve zamanaşımı sürelerinin geçtiği gerekçesiyle davanın reddedilmesini talep etmiştir. Mahkeme, davacının sahte diploma sunarak işe alındığını kabul etmiş ve davalının sebepsiz zenginleştiğini belirterek davanın kısmen kabul edilmesine karar vermiştir. Karar taraflarca temyiz edilmiştir. Yargıtay ise davada görevsizlik kararı verilmesi gerektiğini vurgulayarak kararı bozmuştur.
Kanun Maddeleri:
- Borçlar Kanunu'nun 61 ve devamı maddeleri
- Borçlar Kanunu'nun 96. maddesi.
9. Hukuk Dairesi         2012/30784 E.  ,  2013/20720 K.

    "İçtihat Metni"



    MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ

    DAVA :Davacı, ücret alacağının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde taraflar avukatlarınca temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı,davalının davacı kurumda 12/09/1989 tarihinde çalışmaya başladığını, 28/08/2005 tarihinde, işe başlarken vermiş olduğu mezuniyet belgesinin sahte olması nedeniyle işten çıkartıldığını, işten çıkarma kararının 27/09/2005 tarihli yazı ile davalıya 04/10/2005 tarihinde tebliğ edildiğini, davalıya, çalıştığı süre içinde aylık ücret, ikramiye ve benzeri ödemeler olarak 105.173,64 TL ödendiğini, davanın açıldığı tarih itibariyle de faiz alacağının 129.085,66 TL olduğunu belirterek toplam 234.259,30 TL nin dava tarihinden itibaren davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı,aradan geçen 16 yıldan sonra işe başlama belgeleri gerekçe gösterilerek iş akdinin haklı nedenlere dayanılarak feshedilemeyeceğini, davacının taleplerinin zamanaşımı sürelerinin geçtiğini, bu nedenle hak düşürücü süre nedeniyle davanın reddi gerektiğini, davalının başarılı bir çalışan olduğunu, 16 yıl süren çalışma yaşamı boyunca davalının çalışmalarının takdir edildiğini, davalının, personel ve idari işler bölümünde memur olarak görev yaptığını, bu işi yapması için yüksekokul mezunu olması gerekmediğini, davalının görev aldığı zaman içerisinde görevinde uzmanlaştığını, kurum içi eğitimi ve mesleki eğitimini noksansız tamamlayarak gerekli liyakate fazlası ile ulaştığını, davalının, çalışmış olduğu dönemlere ilişkin maaşlarının iadesinin istenemeyeceğini, davalının, davalı kurumda çalıştığı dönemde, verilen görevleri noksansız olarak yerine getirdiğini, tüm zaman ve mesaisini bu göreve harcadığını, davalı olmasa bile, davacı kurumun söz konusu işleri başka birine yaptıracağını dolayısıyla kurumun herhangi bir zararının oluşmadığını, davacı kurumun, söz konusu olayla ilgili zamanaşımı süreleri geçtikten sonra dava açmasının iyi niyet kuralları ile bağdaşmadığını, kurum tarafından talep edilen faiz alacaklarını kabul etmediklerini, davacı kurumun herhangi bir alacağı olmadığını, alacağı olsa dahi bu alacağa temerrüt söz konusu olmadığından faiz uygulanamayacağını belirterek, haksız ve dayanaksız olarak açılan davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davacının davalı işyerinde 12/09/1989-29/08/2005 tarihleri arasında belirsiz süreli hizmet akdi ile ofis elemanı/memur olarak çalıştığı, davacının sahte diploma sunarak işvereni sözleşmenin esaslı noktalarından biri hakkında yanıltmak suretiyle bu görevde bulunan bir çalışanın almakta
    olduğu ücretin ödenmesi sonucunu doğuracak şekilde işe alınmasını sağladığı, fiilen çalıştığı, ancak bu çalışma için davalının lise mezunu bir çalışanın alacağı rayiç asgari ücret karşılığında çalıştığının kabul edilmesi gerektiği, davalının BK 61 ve devamlı maddeleri gereğince kötü niyetli olarak sebepsiz zenginleştiği, bu nedenle geri verme borcunun zenginleşmenin tümünü kapsadığı, BK 96. maddesi gereğince iadesi gereken ödemeler için ödeme tarihinden itibaren faiz yürütülmesi gerektiği gerekçesi ile davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı taraflar temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    Davacı kurum ile davalı işçi arasındaki ilişki hizmet akdine dayanmayıp statü hukukuna dayandığından davanın adli yargıda, ancak genel mahkemelerde görülmesi gerekir.
    Bu nedenle Mahkemece görevsizlik kararı verilmesi gerekirken işin esasına girilerek karar verilmesi hatalıdır.
    F) Sonuç:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 08.7.2013 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi