Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/4383
Karar No: 2013/20542
Karar Tarihi: 04.07.2013

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2013/4383 Esas 2013/20542 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, iş sözleşmesinin feshinin geçersiz olduğunu ve işe iadesini istemiştir. Yerel mahkeme, isteği reddetmiştir. Ancak, Yargıtay davalının feshin haklı ve geçerli nedene dayanmadığını belirterek kararı bozmuştur. Mahkeme feshin geçersizliğine karar vermiş, davacının işe iade edilmesine karar vermiştir. Ayrıca, davacının yasal süre içinde başvurusuna rağmen işverence işe başlatılmaması halinde, takdir edilen tazminat miktarı belirlenmiştir. Kararda iş Kanunu'nun 25/11. maddesinin \"b\" ve \"e\" bentleri, 4857 sayılı İş Yasası'nın 20/3 maddesi yer almaktadır.
9. Hukuk Dairesi         2013/4383 E.  ,  2013/20542 K.

    "İçtihat Metni"



    MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ

    DAVA :Davacı, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkeme, isteğin reddine karar vermiştir.
    Hüküm süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili davacının iş sözleşmesinin feshinin geçerli nedene dayanmadığını belirterek işe iadesini talep etmiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili; davacının müvekkili şirkete ... 2.NoterIiği kanalıyla gönderdiği 16.06.2011 tarihli ve 4925 yev.nolu ihtarnamede müvekkili Şirket ile ilgili, tamamı asılsız birtakım beyanlarda ve suçlamalarda bulunduğunu, bunların kabulünün mümkün olmadığı gibi işverenin bir işçisi tarafından yöneltilen bu denli ağır ve haksız suçlamalara tahammül etmesinin de beklenemeyeceğini, müvekkilinin işverene karşı açıkça aşağılayıcı beyan ve suçlamalarda bulunan ve müvekkili şirketin güvenini sarsan davacının iş akdini ... 27.Noterliği Kanalıyla davacıya gönderilen 30.06.2011 tarihli ve 14962 yevmiye nolu bildirim ile ve İş Kanunu"nun 25/11. maddesinin "b" ve "e" bentleri gereğince bildirimsiz olarak feshedildiğini, feshin haklı ve geçerli olup bu nedenle davacının işe iade talebinin yerinde olmadığını, haksız ve yasal dayanaklardan yoksun davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak feshin haklı nedene dayandığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı davacı vekili temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    Davacı ile davalı arasındaki uyuşmazlık iş sözleşmesinin işveren tarafından haklı ve geçerli nedenle feshedilip feshedilmediği noktasında toplanmaktadır.
    Somut olayda davacı noter kanalıyla işverene sağlıksız koşullarda çalıştırıldığını, ayrıca çalıştığı yerin ruhsatsız olduğunu, bu nedenle bu yerin yetkili mercii tarafından kapatıldığını, ancak burada çalıştırıldığını belirten 16.06.2011 tarihli ihtarname göndermiştir. Davalı işveren ise davacının kendisine asılsız isnatta bulunduğu gerekçesiyle iş sözleşmesinin haklı nedenle feshedildiğini bildirmiştir.
    Her ne kadar mahkemece davacı tarafından işverene gönderilen ihtarnamenin haklı feshe imkan verdiği kabul edilmişse de, davacının eylemi ile fesih arasında büyük bir oransızlık mevcut olduğu, işçinin yakınmasının gerçeğe uymamasının feshi haklı veya geçerli kılmayacağı, davacının yakınmasını doğrudan işverene yaptığı başka bir üçüncü kişiye yapılmadığı, işverenin bu ihtarnameye karşı işçiye iddialarının doğru olmadığı ve bu konuda yetkili mercilere başvurabileceği şeklinde bir ihtarname göndermesi gerekirken ağır bir yaptırım olan feshe başvurduğu, feshin haklı ve geçerli nedene dayanmadığı anlaşıldığından davanın kabulü yerine reddi hatalıdır.
    4857 sayılı İş Yasasının 20/3 maddesi uyarınca Dairemizce aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.
    F) Sonuç:
    HÜKÜM :
    Yukarda açıklanan gerekçe ile;
    1. Mahkemenin kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
    2. Feshin GEÇERSİZLİĞİNE ve davacının İŞE İADESİNE,
    3. Davacının yasal süre içinde başvurusuna rağmen davalı işverence süresi içinde işe başlatılmaması halinde ödenmesi gereken tazminat miktarının davacının kıdemi ve fesih sebebi dikkate alınarak takdiren davacının 4 aylık brüt ücreti tutarında BELİRLENMESİNE,
    4. Davacı işçinin işe iadesi için işverene süresi içinde müracaatı halinde hak kazanılacak olan ve kararın kesinleşmesine kadar en çok 4 aya kadar ücret ve diğer haklarının davalıdan tahsilinin GEREKTİĞİNE, Davacı işe başlatılırsa, peşin olarak ödenen bildirim süresine ait ücret ile kıdem tazminatının yapılacak bu ödemeden mahsubuna,
    5. Harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
    6. Davacının yaptığı 339.70 TL yargılama giderinin davalıdan tahsili ile davacıya verilmesine, davalının yaptığı yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına,
    7. Karar tarihinde yürürlükte bulunan tarifeye göre 1.320 TL ücreti vekaletin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
    8. Peşin alınan temyiz harcının isteği halinde ilgilisine iadesine,
    Kesin olarak 04.07.2013 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi