Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/17667
Karar No: 2013/20311
Karar Tarihi: 03.07.2013

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2011/17667 Esas 2013/20311 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı işçi, ihbar tazminatı, kıdem tazminatı ve fazla mesai ücreti alacaklarının davalı işverenden ödenmesini talep etti. Yerel mahkeme talebi reddetti. Davacı işçi temyiz etti. Yargıtay, iş sözleşmesinin haklı nedenle fesih edilip edilmediği noktasında uyuşmazlık olduğunu belirtti. Yerel mahkemenin feshe dayanak yapılan olayın işyeri yönergelerine aykırı olmadığı ve işçinin meydana gelen gasp olayına müdahale etmesi kendisinden beklenemez olduğu gerekçesiyle davacının iş akdinin haklı nedenle feshedildiği iddiasını kabul etmesi hatalı bulundu. Ayrıca, yapılması gereken fazla çalışma talebi konusunda davanın açılmamış sayılmasıdır. Kanun maddeleri ise İş Kanunu Madde 25/II-ı bendi ve 4857 Sayılı İş Kanunu Madde 25/II-g maddesidir.
9. Hukuk Dairesi         2011/17667 E.  ,  2013/20311 K.

    "İçtihat Metni"



    MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ

    DAVA :Davacı, ihbar tazminatı, kıdem tazminatı ile fazla mesai ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkeme, isteğin reddine karar vermiştir.
    Hüküm süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili, 05/05/2004-08/01/2009 tarihleri arasında davalı şirketin ....Mağazasında çalıştığını, iş sözleşmesinin ... 6. Noterliğinden çekilen ihtarname ile İş K 25/II-ı maddesine göre ihbarsız olarak fesih edildiğini, ihtarnamede gerçeğe aykırı olarak 28/12/2008 tarihinde ofis katına yabancı kimse almak , bu sırada mağazada meydana gelen gaspa müdahale etmemek, şirketi zarara sokmak nedenlerinin feshe gerekçe gösterildiğini, yabancı olarak bildirilen kişinin davacının nişanlısı olduğunu ve davalı şirketin çalışanı olduğunu, iş sözleşmesinin haksız olarak fesih edildiğini, ayrıca hak düşüm süresi içinde iş sözleşmesinin fesih edilmediğini, müvekkilinin aylık 820-TL net ücret ile çalıştığı ve envanter primi vs ödemeler aldığını, üç ayda bir ikramiye aldığını, fazla mesai ücretlerinin ödenmediğini ileri sürerek ihbar ve kıdem tazminatı ile birlikte fazla mesai ücretlerinin davalı işverenden tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı işveren vekili davacı işçinin iş sözleşmesinin işini savsaması yüzünden iş güvenliğini tehlikeye düşürmekten İş K.m.25/II-ı bendine göre haklı nedenle fesih ettiklerini, davacının sorumlu olarak çalıştığı Alipaşa Mağazasında 28/12/2008 tarihinde saat 19.27 sıralarında gasp yaşandığını , personel Samet Durnayı vurmakla tehdit eden silahlı bir kişinin kasadan bir miktar para alarak kaçtığını, davacının vardiya saatleri içinde nişanlısını mağazanın ofisine aldığını, gaspçı mağazaya gelince diğer personelin zile basmasına rağmen davacının gelmediğini ,davacının 2,5 saat ofiste nişanlısı ile oturarak mağazayı yalnız bıraktığını, davacının , savunmasının ise 05/01/2009 tarihinde alınıp , sözleşmesinin 08/01/2009 tarihinde fesih edildiğini, ayrıca taleplerin zamanaşımına uğradığını beyanla davanın reddini savunmuştur.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, davacının iş akdi haklı nedenlerle fesih edildiği anlaşıldığından kıdem ve ihbar tazminatı talebinin reddine, Fazla mesai ücreti yönünden hesaplama yapılmadığından talebin reddine, karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı, davacı temyiz etmiştir
    E) Gerekçe:
    Somut olayda;taraflar arasında iş sözleşmesinin davalı işverence haklı nedenle feshedilip feshedilmediği noktasında uyuşmazlık bulunmaktadır.
    Yerel mahkemece yapılan yargılama sonucunda, davalı işverenin iş sözleşmesini haklı nedenle feshettiği sonucuna ulaşılmış ise de, mahkemenin bu kabulü dosya kapsamına uygun değildir.Feshe dayanak yapılan olayın olduğu gün davacı işçinin nişanlısı olan ve davalının başka bir şubesinde çalışan kişiyle işyerindeki ofiste oturması işyeri yönergelerine aykırılık teşkil etmeyeceği gibi, davacı işçinin güvenlik görevlisi olmaması nedeniyle meydana gelen gasp olayına herhangi bir şekilde müdahale etmesi kendisinden beklenemez. Dolayısıyla gasp olayı gerekçe gösterilerek davacı işçinin iş akdinin haklı nedenle feshedildiği iddiasına itibar edilemeyeceğinden usul ve yasaya aykırı olan hükmün bozulması gerekmiştir.
    Ayrıca, mahkemece yerinde olmayan gerekçe ile ve bu gerekçe ile ilgisi bulunmayan 4857 Sayılı İş Yasası’nın 25/II-g maddesine atıfla davanın reddi isabetli olmamıştır.
    Fazla çalışma talebinin atiye bırakılmasına karşın bu taleple ilgili olarak davanın açılmamış sayılmasına karar verilmesi gerekirken, reddine karar verilmesi usule, yasaya ve emsal içtihatlara da aykırıdır.
    F) Sonuç:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 03/07/2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.


    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi