Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/20697
Karar No: 2013/20271
Karar Tarihi: 03.07.2013

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2011/20697 Esas 2013/20271 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, iş sözleşmesinin haksız şekilde feshedildiğini ve kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, yıllık izin ücreti ve fazla mesai ücreti alacaklarının ödetilmesini talep etti. Yerel mahkeme, davalı bankanın davacıyı suçlamadığını ve banka zararının olmadığını belirterek davanın kısmen kabulüne karar verdi. Ancak davalı bankanın fesihteki haklılığına karar verilen davada, davacının usul ve mevzuata uygun düşmeyen davranışları ile davalı bankayı zarara uğrattığı anlaşıldı. Bu nedenle kıdem ve ihbar tazminatı talebinin reddine karar verilmesine hükmedilerek, yerel mahkeme kararı bozuldu.
Kanun Maddeleri: Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, İş Kanunu.
9. Hukuk Dairesi         2011/20697 E.  ,  2013/20271 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ

    DAVA :Davacı, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, yıllık izin ücreti ve fazla mesai ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    A)Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı, davalı işyerinde 21.03.1997-07.03.2006 tarihleri arasında çalışmakta iken iş sözleşmesinin davalı tarafından haksız feshedildiğini, son aylık ücretinin 900,00 TL olduğunu ve yılda 3 maaş ikramiye, günde 7,25 TL yemek yardımı aldığını, 09.00-19.30/20.00 saatleri arasında çalıştığını iddia ederek kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, yıllık izin alacağı ve fazla mesai ücreti alacağının davalıdan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili, davacının 10.02.2006 tarihinde banka müşterilerinden.....’a ait hesaplardan toplam 145.500 USD tediye işlemlerini müşteri imzası alınmaksızın gerçekleştirildiğini, davalı bankanın, davacının bu işlemlerden kaynaklanan zararlarını karşıladığını ve beyan edilen meblağları müşterilerine ödemek zorunda kaldığını, tüm bu işlemlerden dolayı karşılanmayan zararının 60.000,00 TL olduğunu, davacının, bankacılık mevzuatına aykırı olarak ispat edilemeyen sözlü talimatlara istinaden müşteri hesaplarından işlem gerçekleştirdiğini ve bu işlemler nedeniyle oluşan zararın sonucunda iş akdini haklı nedenle feshettiklerini savunarak davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    C)Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, davalı bankanın davacı ile ilgili olarak emniyeti suistimal suçlamasında bulunmadıkları ve davacıdan kaynaklı banka zararının bulunmadığı, açılan ceza dosyasında beraat kararı verildiği, bu nedenle davalı banka tarafından gerçekleştirilen feshin haksız olduğu gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı süresi içersinde davalı vekili temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    Somut olayda, tüm dosya kapsamında ceza soruşturma ve kovuşturma evrağı içeriğinden ve davacı vekili tarafından verilen cevaba cevap dilekçesinden, davacının usul ve mevzuata uygun düşmeyen işlemleri ile davalı bankayı zarara uğrattığı anlaşılmakta olup, davalı işverenin iş akdini haklı nedenle feshettiğinin kabulü gerekir. Davacının bu davranışları doğruluk ve bağlılığa aykırı olup, zararın doğması dahi gerekmez.

    Davacının ceza yargılamasından beraat etmesinin ve meydana gelen zararın ödenmesinin sonuca etkisi bulunmamaktadır.
    Açıklanan nedenle davacının kıdem ve ihbar tazminatının reddi gerekirken kabulü hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    F) Sonuç:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 03.07.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi