Abaküs Yazılım
6. Ceza Dairesi
Esas No: 2016/619
Karar No: 2018/6416
Karar Tarihi: 24.10.2018

Yağma - Yargıtay 6. Ceza Dairesi 2016/619 Esas 2018/6416 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Mahkeme, yağma suçundan hüküm verdiği bir davada sanığın temyiz başvurusunu değerlendirmiştir. Dosyaya uygun bir şekilde incelenen kanıtlar ve yasalara uygun şekilde nitelendirilen suçun sanık tarafından işlendiği kabul edilmiş ve diğer temyiz itirazları reddedilmiştir. Ancak, sanığın suç konusu mal ile kaçarken mağdurlar tarafından yakalanmasına dair verilen cezada yasal koşulları bulunmayan bir kanun maddesi uygulanarak fazla ceza tayini yapılmıştır. Diğer bir suçta ise, suçun işleniş biçimi ve sanığın özgülenen kastı göz önüne alınmadan uygulama yapılması yanlış bulunmuştur. Bu nedenle mahkeme kararı bozulmuştur.
Kanun maddeleri:
- Türk Ceza Kanunu'nun 149/1.fıkrasının (a) bendi ve (d) bendi
- Türk Ceza Kanunu'nun 150/2. maddesi ve 148.maddesi.
6. Ceza Dairesi         2016/619 E.  ,  2018/6416 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Ağır Ceza Mahkemesi
    SUÇ : Yağma
    HÜKÜM : Mahkumiyet

    Yerel Mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle; başvurunun nitelik, ceza türü, süresi ve suç tarihine göre dosya görüşüldü:
    Dosya içeriğine, uyulan bozmaya, toplanıp karar yerinde incelenerek tartışılan hukuken geçerli ve elverişli kanıtlara, gerekçeye ve Hâkimler Kurulunun takdirine göre, suçun sanık tarafından işlendiğini kabulde ve nitelendirmede usul ve Yasaya aykırılık bulunmadığından, diğer temyiz itirazları yerinde görülmemiştir.
    Ancak;
    1-) Sanık, mağdurların çalıştığı işletme içerisinde gizlice aldığı, suça konu mal ile dışarı çıktığı sırada ürünler üzerinde bulunan barkotların kapı sinyal sistemini devreye soktuğu sesli uyarı ile durumu fark ederek mağdurların, suçun failini kesintisiz izleme ile yola çıkacağı sırada dışarıda müdahale ettikleri sanığın, suç konusu mal ile ayrılabilmek için karşı duruş sergilediği olayda; sanığın eylemine uyan TCK’nın 149/1.fıkrasının (a) bendi ile uygulama yapılmakla yetinilmesi gerekirken yasal koşulları bulunmayan (d) bendine yer verilerek yazılı şekilde fazla ceza tayini,
    2-) Yasa koyucu cezalandırma yetkisini kullanırken hangi eylemleri suç sayacağını, bunu hangi durum ve ölçüdeki ceza yaptırımı ile karşılayacağını belirleme yetkisine sahip olmakla birlikte, bu yetkiyi suç ve ceza arasındaki adil dengenin korunmasını öngören cezanın, cezalandırmada güdülen amacı gerçekleştirmeye elverişli olması, haysiyetine aykırı ve zalimane olmaması gibi hususları da dikkate almak zorundadır.
    O halde suçun toplum yaşantısında yarattığı sonuç, failin, suçtan zarar görenin maddi ve manevi zarar azlığı ve çokluğu da bu konuda etkindir. TCK’nın 148 ve 149.maddelerinde düzenlenen yağma suçlarında aynı Yasanın 150/2. maddesinin uygulanabilirliği bu bağlamda değerlendirilmelidir.
    Sanığın, mağdurlara ait işyerinden 1 adet 200 gram nescafe, 1 adet 200 gram coffe mate, 3 adet 80 gramlık çikolata toplam 10 TL. değerinde malı alıp geri vermemek üzere direndiği olayda; suçun işleniş biçimi, olayın özelliği ve sanığın özgülenen kastı da gözetildiğinde, somut olayda 5237 sayılı TCK’nın 150/2.maddesinin uygulanma koşullarının bulunduğu gözetilmeden, yerinde ve yeterli olmayan gerekçeyle yazılı şekilde uygulama yapılması,
    Bozmayı gerektirmiş, sanık ... savunmanının temyiz itirazı bu bakımdan yerinde görülmüş olduğundan, hükmün açıklanan nedenlerle isteme uygun olarak BOZULMASINA, 24.10.2018 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi