Abaküs Yazılım
İdare Dava Daireleri Kurulu
Esas No: 2021/1090
Karar No: 2021/1750
Karar Tarihi: 13.10.2021

Danıştay İdare Dava Daireleri Kurulu 2021/1090 Esas 2021/1750 Karar Sayılı İlamı

T.C.
D A N I Ş T A Y
İDARİ DAVA DAİRELERİ KURULU
Esas No : 2021/1090
Karar No : 2021/1750

TEMYİZ EDEN (DAVACI) :… Sendikası
VEKİLİ : Av. …

KARŞI TARAF (DAVALI) :…Bakanlığı
VEKİLLERİ : Hukuk Müşaviri …
Hukuk Müşaviri …

İSTEMİN KONUSU :Danıştay İkinci Dairesinin 05/01/2021 tarih ve E:2017/822, K:2021/9 sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşları Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği'nin (16/02/2018 tarih ve 30334 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yönetmelik ile bu Yönetmeliğin adı “Sağlık Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği” şeklinde değiştirilmiştir.), 31/03/2017 tarih ve 30024 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Yönetmeliğin 4. maddesiyle değiştirilen "Görevde yükselme sınavı" başlıklı 11. maddesinin 3. fıkrasının, 5. maddesiyle değiştirilen "Sözlü sınav" başlıklı 12. maddesinin 1. fıkrasının, 6. maddesiyle değiştirilen "Başarı sıralaması" başlıklı 13. maddesinin 1. fıkrasının iptali istenilmiştir.
Daire kararının özeti: Danıştay İkinci Dairesinin 05/01/2021 tarih ve E:2017/822, K:2021/9 sayılı kararıyla;
Anayasa'nın 124.; Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmeliğin 1, 3, 8, 12A, 12B, 15 ve Geçici 12.; Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşları Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinin 4, 11, 12 ve 13. madde hükümlerinin dava tarihindeki hâllerine yer verildikten sonra;
Yönetmeliklerin, "Anayasa, Yasa ve hukukun genel ilkelerine aykırı hükümler içermemesi" ve "öngörülen şekil şartına uyularak çıkarılması" dışında, düzenleme yetkisinin kullanılmasına kamu hukuku yönünden herhangi bir engel bulunmadığı, bir hiyerarşik normlar sistemi olan hukuk düzeninde, alt düzeydeki normların, yürürlüklerini üst düzeydeki normlardan aldığı, normlar hiyerarşisinin en üstünde evrensel hukuk ilkeleri ve Anayasa bulunmakta ve daha sonra gelen kanunlar yürürlüğünü Anayasa'dan, yönetmelikler ise yürürlüğünü kanunlardan aldığı, dolayısıyla bir normun, kendisinden daha üst konumda bulunan ve dayanağını oluşturan bir norma aykırı veya bunu değiştirici nitelikte bir hüküm getirmesinin mümkün bulunmadığı,
Mevzuat hükümlerinin birlikte incelenmesinden; davalı idarenin takdir yetkisi çerçevesinde, Genel Yönetmeliğin görevde yükselme sınavının niteliğine ve kapsamına ilişkin 8. maddesi, sözlü sınava ilişkin 12/A maddesi, başarı sıralamasına yönelik 12/B maddesinde yer alan hükümlere paralel olarak dava konusu Yönetmelikte sözlü sınavın yapılış usulünün benzer şekilde düzenlendiği göz önüne alındığında; üst hukuk normlarına uyumlu bir şekilde hazırlanıp yürürlüğe giren düzenlemelerde hukuka, hizmetin gereklerine, kamu yararına ve Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik hükümlerine aykırılık görülmediği gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI :Davacı tarafından, 11. maddenin 3. fıkrası bakımından; değişiklik sonrası sözlü sınava girebilmek için geçerli olan puan sınırlamasının kaldırıldığı, böylelikle herhangi bir puansal başarı elde edememiş personelin de sözlü sınava girmesi sağlanarak yazılı sınav puanının önemsiz hale getirildiği, 12. maddenin 1. fıkrası bakımından; düzenleme ile daha önce sözlü sınava sadece şube müdür kadrosunda bulunan personel tabi iken artık tüm personelin sözlü sınava alınacağı, sözlü sınavın kariyer ve liyakat ilkelerinin gözetilerek kendini ifade biçimi, konuşması, duruşu gibi değerlendirmelerin yapılması halinde ilgili maddenin uygulanmasında hiçbir sakınca bulunmadığı, ancak tüm personele sözlü sınavın düzenlenmesinin usul ve yasaya aykırı olduğu; 13. maddenin 1. fıkrası bakımından; değişiklik öncesi şube müdürü, hastane müdürü ve bunlarla aynı düzeydeki kadrolar için yazılı ve sözlü sınavın aritmetik ortalaması alınıp, diğer kadrolar için yazılı sınav esas alınırken, değişiklik sonrası her tür kadro için yazılı ve sözlü puanın aritmetik ortalamasının esas alınacağı, böylece sözlü sınavın sakıncalarının tüm kadrolar için geçerli olacağı; kamu hizmetlerinin ehil ve yetişmiş kamu görevlileri eliyle yürütülmesi için yapılan sözlü sınavların, kariyer ve liyakat ilkelerine uygun, objektif ve aynı zamanda yetki, şekil, sebep, konu ve maksat unsurları yönünden yargısal denetime imkân tanıyacak şekilde yapılması gerektiği, idari işlemin yetki ve şekil gibi salt usule ilişkin unsurları ile sınırlı olmak üzere yapılan bir yargısal denetimin, hukuk devleti ilkesinin sağladığı güvenceyi temin etmeyeceği; düzenlemelerin Anayasa'nın 2, 5, 10, 13, 17 ve 49. maddelerine aykırı olduğu; dava konusu Yönetmelikle “başarılı sayılmak için kaç puan gerektiği belirtilmiş olması karşısında, sözlü sınavda 'başarılı sayılanlar arasında en yüksek puandan başlamak üzere’ benzeri ibare bulunmaması nedeni ile yazılı sınavda gösterilen başarının bir anlamının kalmadığı belirtilerek, Daire kararının bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Davalı idare tarafından, davaya konu edilen hükümlerin mevzuata ve üst hukuk normlarına uygun olduğu, dava konusu hükümlere ilişkin davacı tarafın hukuka aykırılık iddialarının mesnedsiz olduğu, Anayasa'ya aykırılık iddialarının davacı tarafça gerekçelendirilemediği, düzenlemelerin Anayasa'ya aykırı bir yönünün bulunmadığı, hizmet gereklerine, kamu yararına uygun olduğundan temyiz talebinin reddi ile Karar’ın onanması gerektiği savunulmaktadır.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …'ÜN DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile Daire kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunca, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
Danıştay dava dairelerinin nihai kararlarının temyizen incelenerek bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan;
"a)Görev ve yetki dışında bir işe bakılmış olması,
b)Hukuka aykırı karar verilmesi,
c)Usul hükümlerinin uygulanmasında kararı etkileyebilecek nitelikte hata veya eksikliklerin bulunması" sebeplerinden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, temyiz dilekçesinde ileri sürülen iddialar kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1.Davacının temyiz isteminin reddine,
2.Davanın yukarıda özetlenen gerekçeyle reddine ilişkin Danıştay İkinci Dairesinin temyize konu 05/01/2021 tarih ve E:2017/822, K:2021/9 sayılı kararının ONANMASINA,
3.Kesin olarak, 13/10/2021 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi