Abaküs Yazılım
7. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/1819
Karar No: 2016/10490
Karar Tarihi: 10.05.2016

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2015/1819 Esas 2016/10490 Karar Sayılı İlamı

Özet:


İş Mahkemesi'nde görülen ve kıdem tazminatı talebiyle sonuçlanan davada, davalı asıl işveren Üniversiteye bağlı Park ve ...Müdürlüğünde alt işveren diğer davalı şirket nezdinde çalışmakta iken yaşlılık aylığına hak kazanması nedeniyle iş akdine son verildiği ancak kıdem tazminatının ödenmediği gerekçesiyle açılan davada mahkeme, akdin feshi tarihinden itibaren işleyecek en yüksek banka mevduat faiziyle birlikte davalılardan alınmak üzere davacının kıdem tazminatı talebinin kabulüne karar verdi. Ancak taraflar arasında, davacının kıdem tazminatına hangi tarihten itibaren faiz yürütüleceği konusunda uyuşmazlık bulunması üzerine, Yargıtay 7. Hukuk Dairesi kararı vermiştir. 1475 sayılı Yasanın 14. Maddesinin birinci fıkrasının dördüncü bendine göre, işçinin yaşlılık, emeklilik, malullük veya toptan ödeme yönlerinden bağlı bulunduğu mevzuata göre hak kazanıp kazanmadığı denetlenmelidir. İşçinin, bu hakkı kazanmasının ardından ilgili kurum ya da sandığa bildirimde bulunduğu andan itibaren işverenin kıdem tazminatı ödeme yükümü doğar ve faiz yürütülmesi için bu tarih esas alınmalıdır. Bu nedenle mahkemenin eksik incelemesi sonucu iş akdinin feshi tarihinden itibaren faize hükmetmesi hatalı bulunmuştur. Karar bozulmuştur. Kanun maddeleri: 4857 sayılı İş Kanunu, 1475 sayılı Yasanın 14. Maddesi.
7. Hukuk Dairesi         2015/1819 E.  ,  2016/10490 K.

    "İçtihat Metni"



    Mahkemesi :İş Mahkemesi

    Dava Türü : Alacak

    YARGITAY İLAMI

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtayca incelenmesi davalı ... vekili tarafından istenilmekle, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, gereği görüşüldü:
    1-Dosyadaki yazılara, hükmün Dairemizce de benimsenmiş bulunan yasal ve hukuksal gerekçeleriyle dayandığı maddi delillere ve özellikle bu delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazlarının reddine,
    2-Davacı, davalı asıl işveren Üniversiteye bağlı Park ve ...Müdürlüğünde alt işveren diğer davalı şirket nezdinde çalışmakta iken ... dan yaşlılık aylığına hak kazanması nedeniyle iş akdine son verdiğini ancak kıdem tazminatının ödenmediğini, bu nedenle yaşlılık aylığına hak kazandığına dair belgenin işverene verildiği tarihten itibaren işleyecek en yüksek banka mevduat faizi ile birlikte kıdem tazminatının davalılardan tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı Üniversite, davacının kendi işçileri olmadığını bu nedenle kıdem tazminatı alacağından kendilerinin sorumlu olmadığını belirtmiş, diğer davalı ise davaya karşı cevap vermemiştir.
    Mahkemece, akdin feshi tarihinden itibaren işleyecek en yüksek banka mevduat faiziyle birlikte davalılardan alınmak üzere davacının kıdem tazminatı talebinin kabulüne karar verilmiştir.
    Taraflar arasında, davacının kıdem tazminatına hangi tarihten itibaren faiz yürütüleceği konusunda uyuşmazlık bulunmaktadır.
    4857 sayılı İş Kanununun 120 nci maddesi yollamasıyla, halen yürürlükte olan 1475 sayılı Yasanın 14 üncü maddesinin birinci fıkrasının dördüncü bendinde, işçinin bağlı bulunduğu kurum veya sandıktan yaşlılık, emeklilik veya malullük aylığı yahut toptan ödeme almak amacıyla ayrılması halinde, kıdem tazminatına hak kazanılabileceği hükme bağlanmıştır. O halde anılan hüküm uyarınca, fesih bildiriminde bulunulabilmesi için işçinin bağlı bulunduğu kurum veya sandıktan yaşlılık, emeklilik, malullük ya da toptan ödemeye hak kazanmış olması şarttır. Bundan başka işçinin bağlı bulunduğu kurum ya da sandığa bahsi geçen işlemler için başvurması ve bu yöndeki yazıyı işverene bildirmesi gerekir. Böylece işçinin yaşlılık, emeklilik, mamullük ve toptan ödeme yönlerinden bağlı bulunduğu mevzuata göre hak kazanıp kazanmadığı denetlenmiş olur. Öte yandan işçinin, sosyal güvenlik anlamında bu hakkı kazanmasının ardından, ilgili kurum ya da sandığa başvurmaksızın kıdem tazminatı talebiyle işyerinden ayrılması ve bu yolla hakkın kötüye kullanılmasının önüne geçilmiş olur. İşçi tarafından bağlı bulunduğu kurum ya da sandıktan tahsise ya da tahsis yapılabileceğine dair yazının işverene bildirildiği anda işverenin kıdem tazminatı ödeme yükümü doğar. Faiz başlangıcında da bu tarih esas alınmalıdır.
    Yaşlılık aylığına hak kazanma sebebiyle iş sözleşmesinin feshi hallerinde, davacının veya SGK" nın yaşlılık aylığına hak kazandığına dair belgeyi işverene bildirdiği tarihten itibaren faize hak kazanılacaktır. Mahkemece bu husus araştırılmalı, ilgili evrakın işverene tebliğ edildiği tarih bulunmalı, eğer tebliğ edilmiş ise bu tarihten, tebliğ edilmemiş ise dava tarihinden itibaren faiz yürütülmelidir. Eksik inceleme ile iş akdinin feshi tarihinden itibaren faize hükmedilmesi hatalı olup bozma nedenidir.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı nedenle BOZULMASINA, 10.05.2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.









    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi