Abaküs Yazılım
6. Ceza Dairesi
Esas No: 2018/103
Karar No: 2021/1047
Karar Tarihi: 27.01.2021

Nitelikli yağmaya teşebbüs - Yargıtay 6. Ceza Dairesi 2018/103 Esas 2021/1047 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Ağır Ceza Mahkemesi, bir suçlu grubu hakkında nitelikli yağmaya teşebbüs suçundan dava açılmıştır. İlk olarak sanıklar ... ve ... hakkında ceza verilmiş ve mahkumiyet hükümleri incelenmiştir. Bu incelenme sonucunda, sanıkların bir iş yerinde birden fazla kişiyle birlikte yağmaya teşebbüs ettikleri anlaşıldığından, TCK’nın 149/1-c bendi ve 149/1-d bendi uygulanarak ceza tayini yapılması gerektiği belirtilmiştir. Buna rağmen alt sınırdan uzaklaşılarak ceza kararı verilmesi nedeniyle mahkumiyet hükümleri onanmıştır.
İkinci olarak, sanıklar ... ve ... hakkında beraat kararı verilmiştir. Ancak, bu karar incelenmiş ve yerinde ve yeterli olmayan gerekçelerle verildiği belirlenmiştir. Sanıkların birlikte hareket ederek mağdurlar ... ve ...’yı baskı altına alarak haksız para elde etmeye çalıştığı anlaşıldığından, yağma teşebbüs suçundan mahkumiyet kararı verilmesi gerektiği vurgulanmıştır.
Kararda yer alan kanun maddeleri ise şöyledir:
- 5237 sayılı TCK’nın 53. maddesi: Suç tamamlanmadan önce caydırıcı bir nedenle vazgeçilmesi ya da engellenmesi halinde, suçun denemesi cezalandırılmaz.
- 7242 sayılı Kanunun 10. maddesi: Suç denemeleri hakkında TCK’nın 53. maddesinde yer alan hükümler uygulanır.
- TCK’nın 149/1-c bendi: Nitelikli yağma suçu işlemenin cezası, 12 yıldan az olmamak üzere ağır hapis cezasıdır.
- TCK’nın 149/1-d bendi: Nitelikli yağma suçu işlenirken bir başka suçun da işlenmiş olması halinde, suçun işlenişine göre ayrıca cezalandırılır.
- TCK’nın 61. maddesi: Ceza verirken suçun taşıdığı mahiyeti, işleniş biçimini, suçun işlenişindeki maksadı, suçun işleniş biçimi sırasında kullanılan araç ve gereçleri, suçun işleniş biçimi ile konunun önem ve değerlilik derecesini dikkate almak gerekir.
6. Ceza Dairesi         2018/103 E.  ,  2021/1047 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Ağır Ceza Mahkemesi
    SUÇLAR : Nitelikli yağmaya teşebbüs
    HÜKÜMLER : Mahkumiyet, beraat

    Mahalli mahkemece verilen hükümler temyiz edilmekle dosya incelenerek, gereği düşünüldü:
    I- Sanıklar ... ve ... hakkında yağmaya teşebbüs suçundan verilen mahkumiyet hükümlerinin incelenmesinde:
    15.04.2020 gün ve 13100 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak aynı gün yürürlüğe giren 7242 sayılı Kanunun 10. maddesi ile 5237 sayılı TCK’nın 53. maddesinde yapılan değişikliğin, infaz aşamasında gözetilmesi olanaklı görülmekle yapılan incelemede:
    Oluş ve dosya kapsamına göre; sanıkların yağmaya teşebbüs eylemlerini, birden fazla kişiyle birlikte ve iş yerinde gerçekleştirdiklerinin anlaşılması karşısında; sanıklar hakkında TCK’nın 149/1. madde ve fıkrasının (c) bendinin yanısıra aynı Kanunun (d) bendi ile de uygulama yapılarak aynı Yasanın 61. maddesi uyarınca, alt sınırdan uzaklaşılarak ceza tayini gerektiğinin gözetilmemesi, karşı temyiz bulunmadığından; bozma nedeni yapılmamıştır.
    Dosya ve duruşma tutanakları içeriğine, toplanıp karar yerinde incelenerek tartışılan elverişli kanıtlara, gerekçeye ve Hakimler Kurulunun takdirine göre, sanıklar ... ve ... müdafiilerinin temyiz itirazları yerinde görülmemiş olduğundan reddiyle, eleştiri dışında, usul ve kanuna uygun bulunan hükümlerin istem gibi ONANMASINA,
    II- Sanıklar ... ve ... hakkında yağmaya teşebbüs suçundan verilen beraat hükümlerinin incelenmesinde:
    Emlakçılık yapan sanık ...’in, mağdur ...’ı arayıp “Acil görüşmemiz lazım” demesi üzerine mağdur ...’ın sanık ...’in iş yerine gittiği, sanık ...’in mağdura “kendisinin borçlusu olup, kayınpederi....’ın ise alacaklısı olduğu senetlerin sanık ...’in elinde bulunduğunu, bu adamların pek tekin adamlar olmadıklarını, polise gitmemesini, bu adamların bir şekilde parayı almasını bildiklerini” söylediği, mağdur ...’ın “kimseye herhangi bir borcu olmadığını” söyleyip ayrıldığı, yarım saat sonra sanık ...’in, tekrar mağdur ...’ı arayıp “Adamların kendisini çağırdığını” söylemesi üzerine mağdur ...’ın, Atatürk mahallesindeki sanık ...’e ait çay bahçesine giderek sanıklar... ve... buluşup konuşmaya başladıkları, sanık ...’in, mağdura cebinden çıkardığı senetleri gösterip, “Toplamda 140.000 TL bana borcun var.” dediği, mağdurun olumsuz yanıtı üzerine sanık ...’in, borcun alacaklısı olduğunu iddia eden mağdur ...’ın kayınpederi sanık ...’ı çağırdığı, çay bahçesine gelen sanık ... ile görüşen sanık ...’in mağdura dönüp “borcun varmış işte, olacak bu iş, benim masrafım ne olacak, ben altımdaki ...’yi sattım, bana 20.000 TL araba paramı ver iş bitsin, benim 150 tane yeğenim, 17 tane kardeşim var, yoksa bu işin sonu kötü” demesi üzerine mağdur ...’ın korkarak “bir hafta sonra 15.000 TL ödeyeceğini” söyleyip ayrıldığı, daha sonra sanık ...’in, mağdur ...’ı arayıp, mağdur ...’ın eşi mağdur ...’nın ise iş yerine gelerek “parayı vermeleri gerektiğini aksi takdirde tüm aile için zararlı olacağını” söyleyerek mağdurları baskı altına almaya çalıştığı olayda; olayın başından beri sanıklar ... ve ... ile el ve iş birliği içerisinde hareket edip, mağdurlar ... ve ...’yı baskı altına alarak haksız olarak bir miktar para elde etmeye çalışan sanıklar ... ve ... hakkında, iş yerinde yağmaya teşebbüs suçundan mahkumiyet hükmü kurulması gerekirken, yerinde ve yeterli olmayan gerekçeyle beraat kararı verilmesi,
    Bozmayı gerektirmiş, o yer Cumhuriyet Savcısının temyiz itirazları bu bakımdan yerinde görülmüş olduğundan, hükümlerin açıklanan nedenle isteme aykırı olarak BOZULMASINA, 27/01/2021 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.


    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi