Abaküs Yazılım
1. Hukuk Dairesi
Esas No: 2019/125
Karar No: 2019/856
Karar Tarihi: 11.02.2019

Yargıtay 1. Hukuk Dairesi 2019/125 Esas 2019/856 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacılar, sahip oldukları taşınmazın bir kısmını satışa çıkarmış ve davalılar tarafından satın alınmıştır. Ancak daha sonra yapılan imar uygulamaları sonrasında dava konusu taşınmazın bazı bölümleri diğer davalılara tescil edilmiştir. Davacılar, taşınmazın üzerine fabrika yapılmaması şartı ile yapılan satışın şartlı olduğunu iddia ederek davalıların satın alma işlemini geçersiz sayarak tapunun iptal edilmesini istemişlerdir. Mahkeme, davacıların iddialarını ispat edemediği gerekçesiyle davanın reddine karar vermiştir. Ancak yargıtay davayı yeniden görülmek üzere bozmuştur. Davacılara seçimlik haklarının hatırlatılması ve işin esası bakımından karar verilmesi gerektiği belirtilmiştir.
6100 sayılı HMK\"nın 125. maddesi, dava konusunun üçüncü kişilere devredilmesi halinde yapılacak usul işlemlerini düzenlemektedir. Buna göre, diğer taraf seçim hakkını kullanarak davayı devralan kişiye yöneltmek veya davasına temlik eden kişi hakkında tazminat davası olarak devam etmek mümkündür.
1. Hukuk Dairesi         2019/125 E.  ,  2019/856 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ

    Taraflar arasında görülen tapu iptali ve tescil davası sonunda, yerel mahkemece davanın reddine ilişkin olarak verilen karar davacılar vekili tarafından yasal süre içerisinde temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, Tetkik Hakimi ...’un raporu okundu, açıklamaları dinlendi, gereği görüşülüp düşünüldü;

    -KARAR-

    Dava, tapu iptali ve tescil isteğine ilişkindir.
    Davacılar, maliki oldukları 188 ada 62 parsel sayılı taşınmazın 36198/37698 payını, üzerine fabrika yapılması, fabrika yapılmadığı takdirde iade şartı ile davalılardan ... San. Tic. A.Ş.’ye satış suretiyle temlik ettiklerini, davalının da taşınmazı diğer davalı ...’e satış suretiyle devrettiğini, taşınmaz ... adına kayıtlı iken ...Belediyesi’nce imar uygulaması yapılarak dava konusu parsel karşılığında 548 ada 1, 549 ada 1 ve 2 , 450 ada 1, 551 ada 1 ve 2, 560 ada 1 parsel sayılı taşınmazlarda davalı ... adına pay tescil edildiğini, dava konusu taşınmaz üzerine herhangi bir fabrika binası yapılmadığı, davalılardan ... San. Tic.A.Ş. adına yapılan satışın şartlı olup, temlik işlemleri şarta bağlı olarak yapılamayacağından yapılan ilk temlikin geçersiz ve yolsuz tescil niteliğinde olduğunu ileri sürerek davalılara yapılan satışın ve davalı ... adına olan tapunun iptali ile payları oranında adlarına tesciline karar verilmesini istemişlerdir.
    Davalı ... A.Ş., taşınmaz üzerine fabrika yapıldığını, dava konusu taşınmazın mâliki olmadığını, bu nedenle kendilerine husumet yöneltilemeyeceğini, husumet yokluğundan davanın reddi gerektiğini davalı ..., imar uygulaması sonucu kişi adına tescil yapıldığını bu davada hasım olamayacaklarını bildirip davanın reddini savunmuşlardır.
    Davalı ..., dava konusu taşınmazı üzerinde bulunan fabrika binası ile ... A.Ş.’den tapu kayıtlarına güvenerek satın aldığını, iyi niyetli olup kazanımının korunması gerektiğini belirterek davanın reddi gerektiğini bildirmiştir.
    Mahkemece, şartlı satıştan sonra yapılan işleminin tapuya güven ilkesi gereğince geçerli olduğu, davacıların iddialarını ispat edemedikleri gerekçeleri ile davanın reddine karar verilmiştir.
    Dosya içeriği ve toplanan delillerden; çekişme konusu 188 ada 62 parsel sayılı taşınmazın 1/4 payı davacılardan ..., ¼ payı ..., ¼ payı davacılardan ... ve ...’in mirasbırakanları ..., 2641/12566 payı ... adına kayıtlı iken, 11.07.2000 tarihinde 230 yevmiye nolu işlem ile taşınmaz üzerine fabrika yapılması, yapılmadığı takdirde eski maliklerine iade edilmesi şartı ile davalılardan ... San. Tic. A.Ş.’ye satış suretiyle temlik edildiği, bu davalının da devraldığı payları diğer davalı ...’e yine satış suretiyle devrettiği, taşınmazın 36198/37698 payı ... adına kayıtlı iken, imar uygulaması sonucu, 548 ada 1, 549 ada 1 ve 2, 450 ada 1, 551 ada 1 ve 2, 560 ada 1 parsel sayılı taşınmazların oluştuğu ve oluşan yeni parsellerde davalı ..."e pay verildiği, ...’ün de 549 ada 1 ve 549 ada 2 parsel sayılı taşınmazlardaki paylarını 18.03.2013 tarihinde dava dışı ...’a devrettiği, ...’ın da temlik aldığı payları 20.03.2013 tarihinde ...’ya satış suretiyle devrettiği anlaşılmaktadır.
    Bilindiği üzere; dava açıldıktan sonra da sınırlayıcı bir neden bulunmadığı takdirde dava konusu malın veya hakkın üçüncü kişilere devredilebilmesi tasarruf serbestisi kuralının bir gereği, hak sahibi veya malik olmanında doğal bir sonucudur. Usul hukukumuzda da ayrık durumlar dışında dava konusu mal veya hakkın davanın devamı sırasında devredilebileceği kabul edilmiş 6100 sayılı HMK"nın 125. maddesinde, (HUMK"nun l86. maddesinde) dava konusunun taraflarca üçüncü kişiye devir ve temliki halinde yapılacak usulî işlemler düzenlenmiştir. Söz konusu madde hükmüne göre; iki taraftan biri dava konusunu (müddeabihi) bir başkasına temlik ettiği takdirde diğer taraf seçim hakkını kullanmakta, dilerse temlik eden ile olan davasını takipten vazgeçerek davayı devralan kişiye yöneltmekte, dilerse davasına temlik eden kişi hakkında tazminat davası olarak devam edebilmektedir. Bu usul kuralının kendiliğinden (re"sen) gözetilmesi gerektiği de açıktır.
    Hal böyle olunca, öncelikle; 549 ada 1 ve 549 ada 2 parsellerde davalı ... adına kayıtlı dava konusu payların karar tarihinden önce dava dışı üçüncü kişilere temlik edilmesi nedeniyle 6100 sayılı HMK"nın 125. maddesi hükmü uyarınca, davacı tarafa seçimlik hakkı hatırlatılarak davayı ne şekilde sürdüreceğinin sorulması ve bu yöndeki usulü eksiklik giderildikten sonra işin esası bakımından bir karar verilmesi gerekirken değinilen yön üzerinde durulmaksızın yazılı olduğu üzere hüküm tesisi isabetsizdir.
    Davacıların değinilen yönlere ilişkin temyiz itirazlarının kabulü ile, hükmün (6100 sayılı Yasanın geçici 3.maddesi yollaması ile) 1086 sayılı HUMK"un 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, bozma nedenine göre işin esası bakımından şimdilik inceleme yapılmasına yer olmadığına 11/02/2019 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.Başkan





    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi