Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/18499
Karar No: 2013/19614
Karar Tarihi: 25.06.2013

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2011/18499 Esas 2013/19614 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, kıdem tazminatı, ücret alacağı, yıllık izin ücreti, fazla çalışma ücreti ile hafta tatili ücreti alacaklarının ödetilmesini istedi. Yerel mahkeme dava kısmen kabul edildi. Temyiz edildi. Karar bozuldu.
Kanun maddeleri: İş Kanunu, Türk Borçlar Kanunu.
İşçilik alacakları net olarak hesaplanmış ama fazla çalışma ve yıllık izin ücretinden sigorta primi düşülmemiş. Vergi kesintileri hesaplanırken verginin türü, kesilen ücret miktarı ve vergi oranı gösterilmemiş. Fazla mesai ücreti hesaplanırken tüm ücret bordroları getirtilip tahakkuk yapılan ayların dışlanması gereklidir. Bilirkişi raporu 2,29 katsayısına göre ücret hesaplama yapılmasına rağmen fazla mesai ücreti ve hafta tatili ücreti hesaplamalarında 2,30 katsayısının uygulanması nedeni açıklanmamış. Kararda çelişkili bir gerekçe oluşturulmuş, bu nedenle karar bozulmuştur.
9. Hukuk Dairesi         2011/18499 E.  ,  2013/19614 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ

    DAVA :Davacı, kıdem tazminatı, ücret alacağı, yıllık izin ücreti, fazla çalışma ücreti ile hafta tatili ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    A) Davacı isteminin özeti:
    Davacı vekili, davacının davalıda çalışmakta iken emekli olduğunu, emeklilikten sonra da çalışmaya devam ettiğini, son 6 aylık ücreti ödenmeyen davacının iş aktini feshetmek zorunda kaldığını ileri sürerek kıdem tazminatı, ücret, yıllık izin ücreti, fazla mesai ücreti, hafta tatili ücreti alacaklarını istemiştir.
    B)Davalı cevabının özeti:
    Davalı vekili, davacının davalı işverenlikte iki dönem halinde çalıştığı, ve her iki dönem çalışmasını da kendi isteği ile feshettiği, ikinci dönem çalışmasını feshederken emekli olduğuna dair belge ibraz etmediğinden kıdem tazminatına hak kazandığının anlaşılamaması nedeni ile davacıya kıdem tazminatı ödenmediği, diğer iddia ve taleplerinin yersiz olduğunu savunarak davanın reddini istemiştir.
    C)Yerel Mahkeme kararının özeti:
    Mahkemece, toplanan delillere ve bilirkişi raporuna göre, davacının davalı işyerinde çalışıken emekliliği sebebi ile işten ayrıldığı, davalının davacının iş aktinin haklı sebeple sona erdiğini ispat edemediğinin kabul edilerek iş aktinin davacının kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde sona erdiğinin kabulüne karar verildiği, diğer taleplerin de sübut bulduğu gerekçesi ile davanın kabulüne karar verilmiştir.
    D)Temyiz:
    Karar süresi içinde davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    E)Gerekçe:
    1- Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre davalının aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2- Fazla mesai ücreti alacağının hesaplanmasında tüm ücret bordroları getirtilip tahakkuk yapılan ayların dışlanması gerektiğinin düşünülmemesi hatalıdır.
    3- Yerel mahkemece işçilik alacakları net olarak hesaplanmış ise de fazla çalışma ve yıllık izin ücretinden sigorta priminin düşülmemesi hatalıdır.
    Ayrıca vergi kesintileri hesaplanırken denetime elverişli şekilde verginin türü, vergi kesintisi yapılan ücretin miktarı ve buna göre vergi oranının gösterilmemesi de hatalıdır.
    4- Bilirkişi raporunda tespit edilen ücretin asgari ücrete oranı olarak kabul edilen 2,29 katsayısının ücret hesabında uygulanmasına rağmen fazla mesai ücreti ve hafta tatili ücreti hesaplamalarında 2,30 katsayısının uygulanmasının nedeni anlaşılamamıştır. Bu konuda açıklık içermeyen bilirkişi raporuna dayanılarak karar verilmesi hatalıdır.
    5- Davacı işçinin hizmet aktinin 26/07/2008 tarihinde davacı işçi tarafından haklı nedenle feshedildiği dosya kapsamından anlaşılmasına rağmen karar gerekçesinde hem emeklilik nedeni ile işten ayrılmasından bahsedilmesi hem de davalının haklı feshi ispatlayamaması şeklinde çelişkili gerekçe oluşturulması da hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Açıklanan nedenler ile, temyiz edilen kararın BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 25.06.2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.


    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi