Abaküs Yazılım
15. Hukuk Dairesi
Esas No: 2018/2631
Karar No: 2018/5155
Karar Tarihi: 19.12.2018

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2018/2631 Esas 2018/5155 Karar Sayılı İlamı

Özet:


İçerikteki mahkeme kararı, eser sözleşmesinden kaynaklanan alacak istemi ile ilgili bir dava ve buna karşılık olarak da işleyecek faizin tespiti istemi ile ilgili bir karşı dava kapsamında açılmıştır. Mahkeme, asıl davanın kısmen kabulüne karşı davanın hukuki yarar yokluğundan reddine karar vermiştir. Ancak yapılan temyiz incelemesi sonrasında bilirkişi raporları arasında önemli oranda çelişki bulunduğundan mahallinde keşif de yapılmak suretiyle yeniden inceleme yaptırılıp, tarafların itirazlarını cevaplandıracak biçimde denetime elverişli, gerekçeli rapor alınması gerektiğine karar verilmiştir. Mahkeme, bozmaya uyularak yapılan yargılama sonucunda asıl davanın kısmen kabulüne, karşı davanın reddine dair verilen kararı, davalı tarafından temyiz edilmiştir. Dosyadaki yazılara ve uyulan bozma kararı gereğince inceleme yapılarak hüküm verilmiş olmasına göre, sair temyiz itirazlarının reddi gerekmiştir. Davacı, satım ilişkisi bulunduğunu ancak karşılığında malzemenin gönderilmemesi sebebi ile alacaklı olunduğunu iddia etmiş, davalı ise mal alım satım sözleşmesi bulunmadığını, ancak ticari ilişki bulunduğunu, dava konusu çeklerin ise iş kapsamında verildiğini belirtmiştir. Mahkeme, satım ilişkisi dosya kapsamında kanıtlanamadığından, taraflar arasında eser sözleşmesi ilişkisi kurulduğu
15. Hukuk Dairesi         2018/2631 E.  ,  2018/5155 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :Ticaret Mahkemesi

    Yukarıda tarih ve numarası yazılı bozmaya uyularak verilen hükmün duruşmalı olarak temyizen tetkiki davalı-karşı davacı vekili tarafından istenmiş olmakla duruşma için tayin edilen günde davacı-karşı davalı vekili Avukat ... ile davalı-karşı davacı vekili Avukat ... geldi. Temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşıldıktan ve hazır bulunan taraflar avukatları dinlendikten sonra vaktin darlığından ötürü işin incelenerek karara bağlanması başka güne bırakılmıştı. Bu kere dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği konuşulup düşünüldü:

    - K A R A R -

    Asıl dava, eser sözleşmesinden kaynaklanan alacak istemine, karşı dava ise eser sözleşmesinden kaynaklanan bakiye alacağın ve işleyecek faizin tespiti istemine ilişkin olup mahkemece, asıl davanın kısmen kabulüne karşı davanın hukuki yarar yokluğundan reddine dair verilen karar, davalı vekilince temyiz edilmiştir. Dairemizce yapılan temyiz incelemesi sonrasında “bilirkişi raporlarının arasında önemli oranda çelişki bulunduğundan, konusunda uzman teknik bilirkişi heyeti marifetiyle mahallinde keşif de yapılmak suretiyle yeniden inceleme yaptırılıp, raporlar arasındaki bu çelişkiyi kaldıracak ve tarafların itirazlarını da cevaplandıracak biçimde denetime elverişli, gerekçeli rapor alınmalı, değerlendirilmek suretiyle sonucuna uygun bir karar verilmesi gerekirken, raporlar arasındaki çelişki giderilmeden eksik inceleme ile kısmen kabul kararı verilmesi doğru olmadığı” gerekçesi ile hüküm bozulmuştur. Mahkemece bozmaya uyularak yapılan yargılama sonucunda asıl davanın kısmen kabulüne, karşı davanın reddine dair verilen karar, davalı-karşı davacı tarafından temyiz edilmiştir.
    1-Dosyadaki yazılara ve mahkemece uyulan bozma kararı gereğince inceleme yapılarak hüküm verilmiş olmasına, delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına ve bozmanın şümulü dışında kalarak kesinleşen cihetlere ait temyiz itirazlarının incelenmesi artık mümkün olmamasına göre davalı-karşı davacının sair temyiz itirazlarının reddi gerekmiştir.
    2-Davacı, davalı ile aralarında satım ilişkisi bulunduğunu, ileride teslim edilecek mallar karşılığında 355.000,00 TL tutarlı çek verildiği, ancak karşılığında malzemenin
    gönderilmemesi sebebi ile alacaklı olduklarını iddia etmiş, davalı ise aralarında mal alım satım sözleşmesi bulunmadığını, ancak 2009 yılından beri süregelen ticari ilişki bulunduğunu, bu işlerin başında 01.07.2009 tarihinde imzalanan malzemeli ... Evleri Projesi alçıpan işlerinin yapımına ilişkin sözleşme geldiğini, dava konusu çeklerin bu sözleşme kapsamında ve iskele kiralama bedeli karşılığında verildiğini iddia ederek davanın reddini savunmuştur. Davacı tarafından satım ilişkisinin dosya kapsamında sunulan deliller ışığında kanıtlanamadığı, taraflar arasında eser sözleşmesi ilişkisi kurulduğu ve anılan çeklerin bu kapsamda verildiği anlaşılmaktadır. Bozma ilamında da belirtildiği üzere taraflar arasındaki uyuşmazlık kesin hesap alacağından kaynaklanmıştır. Dairemiz bozma ilamında kesin hesabın çıkarılması gerektiği belirtilmiş, mahkemece bozmaya uyularak yapılan yargılamada kesin hesabın çıkarılması konusunda bilirkişi heyetinden rapor alınmış ise de, bu rapora itibar edilmeden ve rapora itibar edilmeme gerekçesi de belirtilmeden bozmadan önce alınan son rapor doğrultusunda bozmadan önce verilen hüküm aynı şekilde yeniden verilmiştir. Bozma ilâmına uyulduğu halde bozma gereği yerine getirilmeden verilen karar usul ve yasaya aykırı olmuş, bozulması gerekmiştir.
    O halde yapılması gereken iş, alınan tüm bilirkişi raporlarını, uyuşan uyuşmayan noktalarını Yargıtay denetimine elverişli şekilde değerlendirmek sureti ile davalı taşeronun kesin hesabını çıkartmak, sonucuna uygun hüküm kurmaktan ibarettir.
    SONUÇ: Yukarıda 1. bentte açıklanan nedenlerle davalı-karşı davacı vekilinin diğer temyiz itirazlarının reddine, 2. bent uyarınca kabulüyle hükmün davalı-karşı davacı yararına BOZULMASINA, 1630,00 TL duruşma vekâlet ücretinin davacı-karşı davalıdan alınarak Yargıtay"daki duruşmada vekille temsil olunan davalı-karşı davacıya verilmesine, ödediği temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden davalı-karşı davacıya geri verilmesine, karara karşı tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme isteminde bulunulabileceğine 19.12.2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.







    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi