Abaküs Yazılım
20. Hukuk Dairesi
Esas No: 2020/1551
Karar No: 2020/1846

Yargıtay 20. Hukuk Dairesi 2020/1551 Esas 2020/1846 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı S.S. Martı Konut Yapı Kooperatifi başkanı iken, kooperatifin acil ihtiyacı olan 15.000 TL için kendi bankasından kredi çekerek, kooperatifin menfaatine kullandığını ve kooperatiften 15.398 TL alacağı olduğunu belirten davacı, davalı kat maliklerinin toplantısında alacağının 13.333,81 TL'sinin kendisine ödenmesi kararı alınması nedeniyle, bu tutarın davacıdan tahsiline karar verilmesi istemiyle dava açmıştır. Davanın usulden reddedilmesi sonrası, Yargıtay'a yapılan temyiz başvurusunda, kat malikleri kurulu toplantısı mı yoksa kooperatif toplantısı mı olduğunun tespiti ile uyuşmazlığın Kooperatifler Kanunu veya Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında ele alınması gerektiği belirtilmiştir. Mahkemece, yeterli araştırma yapılmaksızın uyuşmazlığın Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında olduğu gerekçesiyle görevsizlik kararı verilmiştir. Ancak, Yargıtay 20. Hukuk Dairesi'nin daha önce bir kararı gereği, sitenin birden fazla parsel üzerine kurulu olduğu ve toplu yapı yönetimine henüz geçilmediği anlaşılmıştır. Bu nedenle uyuşmazlığın genel hükümler kapsamında ele alınması gerektiği vurgulanmıştır. Sonuç olarak, mahkemece eksik incelemeye dayalı olarak karar verildiğinden, davaya devam edilerek uyuşmazlığın Kooperatifler Kanunu mu yoksa Kat Mülkiyeti Kanunu mu kapsamında ele alınacağına karar verilmesi gerektiği ifade edilmiştir.
Kanun maddeleri:
5711 sayılı Kanun'un 22. maddesi ve Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 66. ve devamı maddelerinde düzenlenen Toplu Yapılara İlişkin Özel Hükümler, sitenin birden fazla parsel üzerine kurulu olduğu ve toplu yapı yönetimine henüz geçil
(Kapatılan)20. Hukuk Dairesi         2020/1551 E.  ,  2020/1846 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Taraflar arasındaki davanın yapılan duruşması sonunda kurulan hükmün Yargıtayca incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmekle, süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya incelendi, gereği düşünüldü:

    K A R A R

    Dava dilekçesinde, davacının S.S. Martı Konut Yapı Kooperatif"in başkanı iken, 2010 yılının Aralık ayında kooperatifin acilen 15.000.-TL"ye ihtiyacı olması nedeni ile iskan ruhsatı alınması için, üyelerden bu paranın acilen toplanması mümkün bulunmadığından, müvekkilinin bankadan şahsi kredi çekip, bunu kooperatifin menfaatine kullandığını, davacının kooperatiften 15.398,00.-TL alacaklı duruma geçtiğini, davalı kat maliklerinin 08.07.2013 tarihli toplantısında, bu alacağın 13.333,81.-TL"sinin kat malikleri kurulunca kendisine ödenmesine karar verildiğini belirterek, 13.333,81.-TL"nin 08.07.2013 tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte davalıdan tahsiline karar verilmesi istenilmiştir.
    Mahkemece davanın usulden reddine, mahkememizin görevsizliğine, mahkememizce verilen görevsizlik kararının kesinleştiği tarihten itibaren iki hafta içerisinde taraflardan birisinin mahkememize başvurarak dosyasının görevli mahkemeye gönderilmesini istemeleri halinde, dosyanın görevli ve yetkili Keşan Sulh Hukuk Mahkemesine gönderilmesine karar verilmiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Dava, alacak tahsili istemine ilişkindir.
    Davacı S.S. Martı Konut Yapı Kooperatifinin başkanı iken kooperatif üyeleri adına kendi hesabından yaptığı ödemelerin tahsilini istediği anlaşılmakla; öncelikle mahkemece davacının paranın iadesi kararının alındığını iddia ettiği 08/07/2013 tarihli toplantının kooperatif toplantısı mı yoksa ferdileşmeden sonra gerçekleştirilen Kat Mülkiyeti Kanunu uyarınca kat malikleri kurulu toplantısı mı olduğunun tespiti ile uyuşmazlığa uygulanacak kanunun Kooperatifler Kanunu mu yoksa Kat Mülkiyeti Kanunu mu olduğunun açıklığa kavuşturulması gerekmektedir.
    Her ne kadar mahkemece yukarıda belirtilen şekilde araştırılma yapılmaksızın uyuşmazlığın Kat Mülkiyeti Kanunundan kaynaklandığından bahisle görevsizlik kararı verilmiş ise de bu durumda dahi Dairemizin 14/06/2017 tarih 2017/2040 E. - 2017/5397 K. sayılı iademiz sonrası gelen tapu kayıtlarından sitenin birden fazla parsel üzerine kurulu bulunduğu anlaşılmaktadır. Bu halde dahi davaya konu sitenin birden fazla parsel üzerinde kurulu olduğu ve Kat Mülkiyeti Kanununda değişiklik yapılmasına ilişkin 5711 sayılı Kanunun 22. maddesi ile Kat Mülkiyeti Kanununun 66. ve devamı maddelerinde düzenlenen Toplu Yapılara İlişkin Özel Hükümler uyarınca sitede henüz toplu yapı yönetimine geçilmediği anlaşıldığından, uyuşmazlıkta Kat Mülkiyeti Kanunu hükümlerinin değil, genel hükümlerin uygulanması gerekmektedir. Buna göre görev hususu da genel hükümler uyarınca belirlenmelidir.
    Hukuki uyuşmazlıklarda asliye mahkemelerinin görevi asıl, sulh mahkemesinin görevi ise istisnadır. Özel bir kanun hükmü ile açıkça sulh mahkemesinde bakılacağı bildirilmeyen bütün dava ve işler asliye mahkemesinde görüleceğinden; mahkemece, davaya devam edilerek uyuşmazlığın Kooperatifler Kanunu mu yoksa Kat Mülkiyeti Kanununa mı tabi olduğu hususunun açıklığa kavuşturulması bundan sonra görev ve işin esası hakkında bir karar verilmesi gerekirken, değinilen hususlar dikkate alınmaksızın eksik incelemeye dayalı olarak yazılı şekilde hüküm kurulması doğru olmamıştır.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde iadesine 15/06/2020 günü oy birliğiyle karar verildi.




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi