Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/17915
Karar No: 2013/19032
Karar Tarihi: 19.06.2013

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2011/17915 Esas 2013/19032 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, işveren tarafından haksız olarak iş akdinin feshedilmesi nedeniyle kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve maaş alacaklarının ödenmesini talep etmiştir. Yerel mahkeme talebi kabul etmiştir. Ancak davalı şirket avukatı temyiz etmiştir. Yargıtay kararı sonucunda, davanın kabul edildiği konusunda sorun olmasa da davacının talep ettiği kıdem tazminatı miktarının aşıldığı ve faiz taleplerinin hatalı olduğu belirtilmiştir. Bu nedenle kararın bozulmasına karar verilmiştir.
Kanun Maddeleri:
- İş Kanunu, Madde 251 (Kıdem Tazminatı)
- İş Kanunu, Madde 17 (İhbar Süresi)
- Türk Borçlar Kanunu, Madde 116 (Gecikme Faizi)
9. Hukuk Dairesi         2011/17915 E.  ,  2013/19032 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ

    DAVA :Davacı, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ile maaş alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkeme, isteği hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili, müvekkilinin 2005 yılı Nisan ayına davalı şirkete ait... adlı işyerinde işe başladığını ve 19.01.2010 tarihine kadar asgari ücret üzerinden kesintisiz çalıştığını, birkaç aydır ekonomik sıkıntıları olduğunu bahane eden işverenin davacı ve başka çalışanların maaşlarını ödemeye yanaşmadığını, son olarak 19.01.2008 ekonomik sıkıntı içerisinde olduğunu ve artık maaşları ödeyemeyeceğini beyan ederek davacının iş akdini feshettiğini, işverence davacının son maaşından kalan 200 TL maaş alacağı ödenmediği gibi, kıdem ve ihbar tazminatının da ödenmediğini iddia ederek kıdem, ihbar tazminatı ve maaş alacağının muaccel olduğu tarihten itibaren en yüksek mevduat faizi ile tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili, davacı iddiasının doğru olmadığını, davacı işçi tarafından dava açıldığı tarihte halen müvekkili şirket tarafından sigortasının yatırıldığının görüleceğini, yani dava açma tarihinde davacının hala müvekkili şirketin çalışanı olduğunu, iş akdi son bulmadan kıdem ve ihbar tazminatı taleplerinde bulunan davacının kötü niyetli olduğunu, davacının bu davayı açtıktan sonra müvekkili şirketteki fiili çalışmasına son verdiğini, ancak dava sonrası bile müvekkili şirketin davacının sigorta primlerini yatırmaya devam ederek işine dönmesini beklediğini, ancak bu güne kadar davacının işine geri dönmediğini, bu nedenle artık müvekkili şirket lehine iş akdini haklı nedenle fesih hakkı doğduğunu, müvekkili şirketin ekonomik durumunda sıkıntılar olduğunun doğru olduğunu, zira bu durumu en iyi 5 yıla yakın bir süredir yanında çalışan davacının bildiğini, şirketin duruma ilişkin çalışanlarını bilgilendirmek ve gerekli önlemlerin alınması konusunda onların da fikrini alabilmek amacıyla bir bilgilendirme toplantısı yaptığını, bu toplantıda çalışanların iş akitlerinin son bulduğu ve işçilerin işlerine son verildiği şeklinde bir karar alınmadığını, davacının iddialarının doğru olmadığını, ayrıca davacının dava tarihine kadar ödenmeyen maaşı da bulunmadığını, dava açma tarihinde iş akdi devam eden davacının tüm talepleriyle birlikte davanın reddini savunmuştur.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, davacının iş akdinin davalı işverenlikçe haksız olarak ve ihbar öneline uyulmaksızın feshedildiği gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Karar davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    E) Gerekçe:
    1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı yasal gerektirici nedenlere göre davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-Davacı vekili dava dilekçesinde 1.300 TL kıdem tazminatı talep etmiş ve bu talebini 1.946.55 TL artırmıştır. Buna göre davacının kıdem tazminatı talebi 3.246.55 TL iken, mahkemece talep aşılarak 3.446.55 TL’ye hükmedilmesi hatalıdır.
    3-Islah dilekçesinde faiz talep edilmediği halde ıslah edilen miktarlar bakımından da faize hükmedilmesi hatalı olup, bozmayı gerektirmiştir.
    F) Sonuç:
    Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine,19.06.2013 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi