Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/35093
Karar No: 2019/5647
Karar Tarihi: 13.03.2019

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2015/35093 Esas 2019/5647 Karar Sayılı İlamı

9. Hukuk Dairesi         2015/35093 E.  ,  2019/5647 K.

    "İçtihat Metni"



    MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ


    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz taleplerinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:



    YARGITAY KARARI



    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili, davacının davalı Rektörlüğün yaptığı ihaller neticesinde her yıl ihaleyi alan firmanın işçisi gösterilerek ve her şirket ile her ihale döneminde işe giriş- çıkış kayıtları yapılarak davalı üniversiteye bağlı Ziraat Fakültesi öğrenci işleri biriminde çalıştığını, en son Nif-Tem Temizlik ve Malz. Gıda Turz. İnş. Ve Özel Sağl. Hizm. San.Tic.Ltd.Şti. bünyesinde çalıştırıldığını, davacının sendika üyesi olduğunu, davalı Rektörlük ile Sosyal İş Sendikasının arasında kurulan bir TİS olduğunu, davacının iş sözleşmesinin gerekçesiz ve sözlü olarak feshedildiğini, hizmet sözleşmesi, feshedilen davacının açmış olduğu işe iade davası neticesinde davacının muvazaalı alt işverenlik sözleşmesi ile çalıştığını ve davacının başlangıçtan beri davalı üniversitenin işçisi olduğuna karar verildiğini, kararın Yargıtay denetiminden geçerek kesinleştiğini, bu karar neticesinde davacının davalı üniversiteye noterden çekmiş olduğu ihtarname ile samimi olarak işe iadesini istediğini, ancak davalı üniversite cevap olarak gönderdiği ihtarnamesinde Yönetim Kurulu kararı ile " alt işverenin işçisi" olarak çalışmak üzere işe davet edildiği, davalının bu davetinin iyiniyetli olmadığını ve gerçek bir işe başlatma daveti olarak değerlendirilemeyeceğini, işe başlatmama durumunda önceki fesih ortadan kalkmakta olduğunu ve işe başlatmama tarihinin fesih tarihi olacağını, davacının kendisinin usule uygun bir davet yapılmadığı gerekçesi ile davalıya göndermiş olduğu ihtarname ile 4 aylık boşta geçen süre ve 4 aylık işe başlatmama tazminatının ödenmesi için başvurduğunu ancak davalının bu ihtara cevap vermediğini, davacının muvazaalı olduğu mahkeme kararı ile tespit edilen iş ilişkisi bakımından işe başladığı tarihten itibaren asıl işverenin işçisi olarak işlem göreceği için başından beri asıl işveren işçilerinin yaralandığı TİS"ten yararlanması gerektiğini, bu nedenlerle; ücret farkı alacağı, ücret zammı alacağı, kıdem ve eğitim zammı alacağı, ilave tediye alacağı, akdi ikramiye alacağı, yemek yardımı, sosyal yardım, giyim yardımı, öğrenim yardımı alacakları ile fazla çalışma, hafta tatili ve cumartesi günü çalışmaları için ödenecek ücret, yıllık izin ücreti, kıdem ve ihbar tazminatlarının, 4 aylık boşta geçen süre ücreti ve işe başlatmama tazminatının ödenmesini talep etmiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili, davacının Nif-Tem Temizlik ve Malz. Gıda Turz. İnş. ve Özel Sağl. Hizm. San. Tic. Ltd. Şti. ile üniversite arasında sözleşme imzalandığını ve davacının da bu şirketin işçisi olarak üniversitede çalıştığını, davacının işvereni, personeli olduğu şirket olduğunu, ihale dökümanı ve sözleşme hükümleri gereğince işçilerin yasal hakları ile ilgili olarak tüm sorumluluğun şirkete ait olduğunu, üniversitenin herhangi bir sorumluluğunun bulunmadığını bu olayda muvazaa olmadığını, üniversitenin herhangi bir sorumluluğunun bulunmadığını, bu olayda muvazaa olmadığını, üniversitenin iş sözleşmesini feshetmediğini, üniversite ile şirket arasında yapılan sözleşmenin süresinin 31.12.2011 tarihinde sona erdiğini bu durumun çalışan işçilerce sözleşmenin feshi olarak algılandığını, davacı tarafın her ne kadar muvazaa kararı nedeniyle işe başladığı tarihten itibaren üniversite çalışanı iddiası bulunsa da muvazaa kararı sadece 2008 yılında imzalanıp 2009 yılında onaylanan sözleşmeye ilişkin olduğunu, davacının şirket tarafından iş akdinin feshedildiği tarihte kesinleşmiş bir muvazaa kararı bulunmadığını, feshin haksız ve sendikal nedenlere dayandığı iddialarının değerlendirilme olanağının bulunmadığını, davacının üyesi olmadığı sendikalarla yapılan TİS lerden yararlanamayacağını, sendikaya üye olduğu tarihten öncesi için de TİS"ten yararlanmasının mümkün olmayacağını, ayrıca tüm alacaklar için zamanaşımı sürelerinin göz önüne alınması gerektiğini savunarak davanın reddini talep etmiştir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti ve Yargılama Süreci:
    Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak,;davacının SGK hizmet cetveli ve eklerinden davalı üniversite bünyesinde alt işveren sigortalısı olarak işyeri devri kapsamında 19/01/2009-01/01/2012 tarihleri arasında en son Nif-tem isimli şirkette çalıştığı,Mahkemenin ... Esas,2013/52 Karar sayılı kesinleşen işe iade davasında alt işverenlik ilişkisinin muvazalı olduğu ve davacının başından beri davalı Üniversitenin işçisi olduğunun tespit edildiği,davacının 21/04/2011 tarihinde sendikaya üyelik başvurusunda bulunduğu ve sendika üyesi olduğu, sendika ile davalı üniversite arasında toplu iş sözleşmesi imzalandığı ve 01/01/2011-31/12/2012 tarihleri arasında yürürlükte kaldığı, davacının sendika üyeliğinin davalı üniversiteye bildirilmediğinin anlaşıldığı,bu tarihler arasında davacının toplu iş sözleşmesinden yararlanması gerektiği, davacı tanıkları davacının üniversite tarafından işten çıkarıldığını, işten çıkarılmasının sendikal faaliyetleri nedeni ile olduğunu beyan etmişlerdir.Bu kapsamda davacının kıdem ve ihbar tazminatına hak kazanacak şekilde iş sözleşmesinin sona erdiği anlaşılmıştır.Davacı işe iade davasını kazandığı halde işe iade edilmemiştir.Bu itibarla hizmet süresine 4 ay eklenmek sureti ile davacının kıdem ve ihbar tazminatı ve yıllık izin ücretlerini hesaplanması gerekir.Davacının cumartesi ve pazar günleri çalışmadığı anlaşıldığından hafta tatili ve cumartesi çalışması alacak talepleri reddedilmiştir.Davacının çalıştığı dönemde günde fiilen 8 saat çalıştığı,haftada toplam 40 saat çalıştığı ve çalışmasının toplam 45 saatlik yasal çalışma süresinin geçmediği ve bu nedenle fazla çalışma yapmadığı anlaşılmıştır.Davacı işe iade davası kazanınca davalı işverene işe iade başvurusunda bulunmuş,davalı işveren ise davacıya göndermiş olduğu ihtarnamede yönetim kurulu kararı ile alt işverenin işçisi olarak çalışmak üzere davacıyı işe davet etmiş,işverenin işe başlatma amacı olmadığı halde işe başlatmama tazminatı ödememek için yapmış olduğu çağrı gerçektir.İşe başlatma daveti olarak değerlendirilemeyeceğinden davacının işe başlatmama tazminatı ve boşta geçen süre ücretine hak kazandığı,yine toplu iş sözleşmesinden kaynaklı alacaklara hak kazandığı anlaşılmış,davacının başlangıçta yıllık izin ücreti ve sosyal yardım alacağı talebi bulunmadığı,bu kapsamda yatırmış bir harcın mevcut olmadığı ancak bilirkişi raporundan sonra bu alacaklarla ilgili talepte bulunduğu anlaşılmakla davacının yıllık izin ücreti ve sosyal yardım alacağı talepleri ile ücret zammı farkı,öğrenim yardımı alacaklarınında reddine, bir kısım alacakların kabulüne karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı davalı vekili temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalı vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-Davalı vekili temyiz aşamasında davaya konu tazminat ve işçilik alacaklarının bir kısmını içeren ödeme belgesine dayanmış ve kararın bu yönden bozulmasını talep etmiştir. Ödeme olgusu itiraz mahiyetinde olduğundan yargılamanın her aşamasında ileri sürülebilir.
    Bu nedenle, Mahkemece sözü edilen EFT tutarının işçinin açmış olduğu icra takip dosyasına yatırılıp yatırılmadığı belirlenmeli ve sonucuna göre mükerrer yararlanmaya yol açmayacak şekilde hüküm kurulmalıdır.Yazılı şekilde hüküm kurulması hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    F) Sonuç:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı nedenden dolayı BOZULMASINA, 13.03.2019 gününde oybirliği ile karar verildi.






    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi