Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2019/1532
Karar No: 2019/5641
Karar Tarihi: 13.03.2019

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2019/1532 Esas 2019/5641 Karar Sayılı İlamı

9. Hukuk Dairesi         2019/1532 E.  ,  2019/5641 K.

    "İçtihat Metni"



    MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ


    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmekle, temyiz taleplerinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:


    YARGITAY KARARI

    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili, müvekkilinin davalı işyerinde 26/01/2006-04/11/2011 tarihleri arasında torno tesfiye ustası olarak çalıştığını, müvekkilinin sağlık problemleri nedeniyle davalı şirketten ayrılmak zorunda olduğunu, değişen kalp kapakçığı nedeni ile yeniden bir operasyon geçirmesi gerektiği ve işe devamının sağlığı açasından tehlike olması nedeniyle iş akdini feshetmek zorunda olduğunu beyan etmiş ise de davalı işveren tarafından iş akdinin 04/11/2011 tarihinde feshedildiğini ileri sürerek, kıdem tazminatının davalıdan tahsilini istemiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili, davacının müvekkili şirkette 26/01/2006 tarihinde işe başladığını ve kendi isteği ile 17/11/2011 tarihine kadar torna ustası olarak çalıştığını, davacının hastalığı nedeni ile ameliyat olduğunu ve yeniden ameliyat olmak istemesi nedeni ile işten ayrılmak istediğini yazılı olarak bildirdiğini, sağlığının çalışmaya engel olduğundan bahisle iş sözleşmesini feshettiğini, iş sözleşmesi konusu olan işin yapılmasının işin niteliğinden doğan bir sebeple sağlığı veya yaşayışı için tehlike yaratmamakta olup davacının kendi isteği ile ayrılmış olmasının 4857 sayılı İş Kanunu"nun 24/1. maddesi uyarınca haklı fesih olarak değerlendirilemeyeceğini savunarak, davanın reddini istemiştir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti ve Yargılama Süreci:
    Mahkemece, toplanan delillere ve bilirkişi raporuna dayanılarak, Adli Tıp Kurumu Başkanlığı tarafından davacının beden çalışma gücünün %60"ını kaybetmediğinin belirtildiği, buna göre davacının torna ustası olarak davalı işyerinde çalışabileceği, bu durumda davacı tarafından yapılan feshin haklı nedene dayanmadığı gerekçesiyle, davanın reddine karar verilmiştir.
    Karar davacı vekili tarafından temyiz edilmiş ve Dairemizce bozulmuştur.
    Bozma ilamında özetle; “Davacı işçinin iş akdini haklı nedene dayalı olarak feshedip feshetmediği taraflar arasında uyuşmazlık konusudur.
    Davacı işçi kalp kapakçığı ile nörolojik rahatsızlığından dolayı çalışamayacağı gerekçesi ile iş sözleşmesini haklı nedenle feshettiğini ileri sürmüş olup, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 24/I-a maddesinde yer alan düzenlemeye göre “İş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa” bu durum işçiye iş sözleşmesini haklı nedenle feshetme imkanı vermektedir.
    Yargılama sırasında davacının torna ustası olduğu belirtilip davacının iddia edildiği gibi kalp ve kas sistemi rahatsızlığının bulup bulunmadığının tespiti ile mevcut rahatsızlığının davalı işyerinde çalışmasına engel olup olmayacağının bildirilmesi için davacı Adli Tıp Kurumu’na sevk edilmiş, alınan raporda özetle davacının beden çalışma gücünün % 60"ını kaybetmediği belirtilmiştir.
    Mahkemece davacının torna ustası olarak davalı işyerinde çalışabileceği ve bu durumda davacı tarafından yapılan feshin haklı nedene dayanmadığı gerekçesiyle kıdem tazminatı talebinin reddine karar verilmiş ise de; dosya kapsamında fesih işçi tarafından sağlık sebepleriyle yapılmış olup yargılama sırasında aldırılan Adli Tıp Kurumu raporu uyuşmazlığı aydınlatıcı nitelikte değildir. Mahkemece, işyerinde davacının rahatsızlığı alanında uzman doktor bilirkişi eşliğinde keşif yapılarak davacının son olarak yaptığı işin yapılmasının işin niteliğinden doğan bir sebeple davacının sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olup olmadığı konusunda tereddüde yer vermeyen rapor alınarak davacının iş sözleşmesini feshinin haklı nedene dayanıp dayanmadığına karar verilmelidir. Eksik inceleme ile yazılı şekilde karar verilmesi hatalıdır.” gerekçeleri belirtilmiştir.
    Mahkemece bozmaya uyulmuş ve yapılan yargılama sonunda davanın reddine karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Bozmadan sonra verilen karar davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    E) Gerekçe:
    Davacı işçi kalp kapakçığı ile nörolojik rahatsızlığından dolayı çalışamayacağı gerekçesi ile iş sözleşmesini haklı nedenle feshettiğini iddia etmektedir.
    Somut uyuşmazlıkta, Mahkemece bozma ilamına uyularak yapılan yargılama sırasında alınan bilirkişi raporuna dayanılarak davacının çalışmış olduğu işe devam etmesinin davacının rahatsızlığı dikkate alındığında sağlığı bakımından bir engel oluşturmayacağı, bu nedenle yapılan feshin haklı nedene dayanmadığı gerekçesi ile davacının kıdem tazminatı talebinin reddine karar verilmiştir. Ancak, Mahkemece bozma kararı sonrası aldırılan ve hükme esas alınan bilirkişi raporu kardiyoloji uzmanları tarafından düzenlenmiş olup uyuşmazlığı aydınlatıcı nitelikte değildir.
    Mahkemece; davacının kalp kapakçığı ve nörolojik rahatsızlığı bulunduğunu iddia ederek iş akdini feshettiği dikkate alındığında nöroloji uzmanı, kardiyolog ve davacının yaptığı iş konusunda uzman iş güvenliği bilirkişisi eşliğinde gerekirse keşif yapılarak, davacının yaptığı işin yapılmasının işin niteliğinden doğan bir sebeple davacının sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olup olmadığı ve davacının söz konusu rahatsızlığı ile çalışmasının işyerinde iş güvenliğini tehlikeye düşürüp düşürmediği hususlarını tespit edecek nitelikte rapor alınarak feshin haklı nedene dayanıp dayanmadığına karar verilmesi gerekmektedir. Eksik inceleme ve araştırma ile yazılı şekilde karar verilmesi hatalıdır.
    F) SONUÇ:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 13.03.2019 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi