9. Hukuk Dairesi 2011/16569 E. , 2013/18729 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ
DAVA :Taraflar arasındaki, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, izin ücreti alacağı, fazla çalışma ücreti alacağı, hafta tatili ücreti, bayram ve genel tatil ücreti ile ikramiye alacaklarının ödetilmesi davasının yapılan yargılaması sonunda; ilamda yazılı nedenlerle gerçekleşen miktarın faiziyle birlikte davalıdan alınarak davacıya verilmesine ilişkin hüküm süresi içinde duruşmalı olarak temyizen incelenmesi davalılar avukatınca istenilmesi ve davalılardan ... Tıbbi Cihaz İmalat İth. İhr. Ltd. Şti. Avukatı tarafından duruşma talep edilmesi üzerine dosya incelenerek işin duruşmaya tabi olduğu anlaşılmış ve duruşma için 18.06.2013 Salı günü tayin edilerek taraflara çağrı kağıdı gönderilmişti. Duruşma günü davalılardan .... Tıbbi Cihaz İmalat İth. İhr. Ltd. Şti. Adına Avukat ... geldi. Birleşen dosya davalısına kimse gelmedi. Karşı taraf adına Avukat ... geldiler. Duruşmaya başlanarak hazır bulunan avukatların sözlü açıklamaları dinlendikten sonra duruşmaya son verilerek Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor sunuldu, dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı işçi, işyerinde ilk olarak 10.08.1993-08.02.2002 tarihleri arasında ... Tıbbi Cihaz İml.İth.ihr.Ltd.Şti."ne bağlı olarak çalıştığını, işyerinin ... Tıbbi Cihaz San. Tic.Ltd.Şti."ne devri üzerine bu şirket nezdinde de 08.02.2002-19.07.2007 tarihleri arasında çalıştığını, son aylık ücretinin net 2.000 TL civarında olduğunu, iş sözleşmesinin 19.07.2007 tarihli iş akdi fesih bildiriminde yazılı iddialarının aksine işveren tarafından haksız olarak feshedildiğini, çalıştığı süre içerisinde fazla çalışma yaptığını, hafta sonu ve bayram tatillerinden düzenli olarak yararlanamadığını, sözleşmeye rağmen ikramiyelerinin ödenmediğini, son beş yılda yıllık izinlerinin kullanamadığını ileri sürerek kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla çalışma ücreti, yıllık izin ücreti, hafta sonu ve bayram tatilleri çalışma ücreti, ikramiye alacaklarının tahsiline karar verilmesi talebinde bulunmuştur.
Davalı işveren, davacının şirkette çalıştığı sürelerin resmi belgelerle sabit olduğunu, ücretlerinin banka kanalıyla ödendiğini, davacının işyerinde teknik eleman olarak çalışmakta iken iş sözleşmesinin 4857/25-II-b,d 26.maddeleri uyarınca 19.07.2007 tarihinde haklı nedenle feshedildiğini, bu nedenle kıdem ve ihbar tazminatı hakkının doğmadığını, fazla mesai ücreti, yıllık izin ücreti, hafta sonu ve bayram tatilleri alacağının da bulunmadığını, davacıya ikramiye ödemesi söz konusu olmadığı için bu alacağının da bulunmadığını ileri sürerek davanın reddine karar verilmesi talebinde bulunmuştur.
Mahkemece, davacının iş yerinde CD satması başlı başına bir fesih nedeni olmayıp yine iş yerine kadın getirme olayının da dosya kapsamına göre kesin ve net bir biçimde açıklığa kavuşturulmadığından işverenin güvenini sarsacak şekilde davranışlarda bulunduğunun yeterince davalı tarafından kanıtlanamadığı gerekçesiyle ihbar ve kıdem tazminatı ile yıllık izin ve ikramiye isteklerinin kabulüne karar verilmiştir.
Kararı yasal süresi içinde davalı vekili vekilleri temyiz etmiştir.
1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2- İş sözleşmesinin, işçinin doğruluk ve bağlılığa aykırı söz veya davranışları sebebiyle işverence haklı olarak feshedilip feshedilmediği noktasında taraflar arasında uyuşmazlık söz konusudur.
4857 sayılı İş Kanununun 25. maddesinin II. bendinde, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller sıralanmış ve belirtilen durumlar ile benzerlerinin varlığında işverenin haklı fesih imkanının olduğu açıklanmıştır. Yine aynı maddenin II. bendinin (e) alt bendinde, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan işçi davranışlarının da işverene haklı fesih imkanı verdiği ifade edilmiştir. Görüldüğü üzere yasadaki haller sınırlı sayıda olmayıp, genel olarak işçinin sadakat borcuna aykırılık oluşturan söz ve davranışları işverene fesih imkanı tanımaktadır.
İşçinin eleştiri sınırları içinde kalan söz ve davranışları ise, işverene haklı fesih imkanı vermez (Yargıtay 9.HD. 1.12.2009 gün, 2008/ 11819 E, 2009/ 32509 K) .
Somut olayda davacı işçi işyerinde yasaya aykırı şekilde çoğalttığı korsan CD ve DVD’leri çalışma arkadaşlarına sattığını kabul etmiştir. Aynı zamanda bir mesai arkadaşının isteği üzerine simit kafeden arabasına aldığı iki yabancı bayanı mesai bitiminde işyerinin deposunun olduğu yere götürmüştür. Davacının sözü edilen eylemleri doğruluk ve bağlılığa aykırılık oluşturur. Davacının iş sözleşmesinin feshi bu nedenle haklı olup ihbar ve kıdem tazminatı isteklerinin reddine karar verilmelidir. Mahkemece davacının sözü edilen eyleminin haklı fesih nedeni olamayacağının kabulü hatalı olup, kararın bu yönden bozulması gerekmiştir.
3-İki davalı karar başlığında yazıldığı halde hüküm fıkrasında hangi davalının ne şekilde sorumlu olduğu açıklanmaksızın infaza elverişsiz olarak karar verilmesi de hatalı olup, bu husus ayrı bir bozma nedenidir.
Sonuç: Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebeple BOZULMASINA, davalı ... Tıbbi Cihaz İmalat İth. İhr. Ltd. Şti. yararına takdir edilen 990.00 TL.duruşma avukatlık parasının karşı tarafa yükletilmesine, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 18.06.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.