Abaküs Yazılım
13. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/24211
Karar No: 2018/6073
Karar Tarihi: 22.05.2018

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi 2015/24211 Esas 2018/6073 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı banka, davalılarla yaptığı tüketici kredisi sözleşmesinde borçlunun taksitleri ödememesi üzerine yapılan icra takibine davalıların yaptığı itirazın iptalini istemiştir. Dairenin bozma kararına rağmen mahkemece bilirkişi incelemesi yapılmadan önceki kararın aynısı niteliğinde hüküm tesis edildiği belirtilmiştir. Bozma kararına uyulması ile bozma kararı lehine olan taraf yararına usuli kazanılmış hak doğar, bu aşamadan sonra bozmanın gereklerinin yerine getirilmesi zorunludur ve mahkemece yapılan işlem usul ve yasaya aykırıdır. Temyiz olunan hükmün bozulmasına karar verilmiştir.
Kanun maddeleri: 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 10. maddesi ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 440/III-1 maddesi.
13. Hukuk Dairesi         2015/24211 E.  ,  2018/6073 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Tüketici Mahkemesi

    Taraflar arasındaki itirazın iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne kısmen reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı-... avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.

    KARAR

    Davacı, borçlu davalı ..."e 03.11.2007 tarihli sözleşme ile tüketici kredisi verdiğini, diğer davalının da kefil olarak sözleşmeyi imzaladığını, davalı borçlunun zamanında kredi taksitlerini ödememesi üzerine davalılara ihtarname gönderildiğini, borcun ödenmemesi üzerine davalılar aleyhine kalan tüm taksitler için icra takibi yaptığını ancak davalıların haksız olarak takibe itiraz ettiklerini ileri sürerek vaki itirazın iptaline karar verilmesini istemiştir.
    Davalılar, davanın reddini dilemiştir.
    Mahkemece davalı ... aleyhine açılan davanın dava şartı yokluğundan reddine, davalı ... aleyhine açılan davanın kısmen kabul kısmen reddine dair verilen kararın temyizi üzerine Dairemizin 01.12.2014 tarihli bozma ilamı ile bozulmuş, mahkemece bozma ilamına uyularak davalı ... aleyhine açılan davanın dava şartı yokluğundan reddine, davalı ... aleyhine açılan davanın kısmen kabul kısmen reddine karar verilmiş, hüküm, davalı ... tarafından temyiz edilmiştir.
    Dava, ödenmemiş kredi taksitlerin tahsili amacıyla başlatılan icra takibine yapılan itirazın iptali istemine ilişkindir. Dairemizin 01.12.2014 tarihli bozma ilamı ile “ Davalıya yapılan ihtarın usulüne uygun tebliğ edilmediği anlaşıldığından bu ihtar 4077 sayılı kanunun lO.maddesi şartlarına uygun bir muacceliyet ihtarı olarak kabul edilemez ve dolayısıyla tüm kredi borcu için takip yapılamaz. Ancak davacı banka, davalı borçlunun hesap katinde ve takip tarihinde halen ödemediği ya da eksik ve geç ödediği taksitler nedeniyle gecikme faizi ve diğer ferileriyle birlikte takip yapma hakkına sahiptir. Mahkemece, davalı borçlunun takip tarihine kadar ödemediği taksitlerle, geç ödeme nedeniyle gecikme faizi ve ferilerinin miktarı konusunda bilirkişi incelemesi yaptırılarak belirlenecek miktar üzerinden takibin devamına karar verilmesi gerektiği” gerekçesiyle bozulmuş, mahkemece bozma ilamına uyulmasına karar verilmiş ise de, bilirkişi incelemesi yapılmaksızın önceki kararın aynısı niteliğinde hüküm tesis edildiği anlaşılmaktadır. Oysaki, bozma kararına uyulması ile bozma kararı lehine olan taraf yararına usuli kazanılmış hak doğar, bu aşamadan sonra bozmanın gereklerinin yerine getirilmesi zorunludur. Mahkemece, bozma ilamına uyulduğu belirtildiği halde bozma ilamının gereklerinin yerine getirilmemesi ve yazılı şekilde hüküm tesisi usul ve yasaya aykırı olup, bozmayı gerektirir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz olunan hükmün BOZULMASINA, HUMK’nun 440/III-1 maddesi uyarınca karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere, 22/05/2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi