Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2009/49705
Karar No: 2012/8119
Karar Tarihi: 12.03.2012

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2009/49705 Esas 2012/8119 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, işten çıkarılması nedeniyle kıdem ve ihbar tazminatı alacaklarının ödetilmesini istemiştir. Yerel mahkeme, davalının asıl işveren olduğu işyerinde alt işveren olarak çalışan davacının taleplerinin asıl işverenin sorumluluğunda olduğu gerekçesiyle kısmen kabul etmiştir. Temyiz edilen kararda, daha önceki bir davada aynı taleplerin davacı lehine hüküm kurulduğu ve mükerrer faydalanmanın önlenmesi gerektiği belirtilmiştir. İş Kanunu'nun 6. maddesi gereği asıl işverenlerin de sorumlu olduğu vurgulanmıştır. Kararda geçen kanun maddeleri: İş Kanunu'nun 6. maddesi.
9. Hukuk Dairesi         2009/49705 E.  ,  2012/8119 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ

    DAVA : Davacı, kıdem ve ihbar tazminatı alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
    Y A R G I T A Y K A R A R I
    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili, müvekkilinin davalının asıl işveren olduğu işyerinde alt işveren ... Yapı ve Gıda San. Tic. Ltd. Şti bünyesinde 03/07/1993 tarihinde işe başladığını ve işten çıkarıldığı 30.09.2001 tarihine kadar aralıksız çalıştığını, iş sözleşmesinin haksız ve hukuka aykırı şekilde feshedilmesi nedeniyle alt işveren ... Yapı ve Gıda San. Tic. Ltd. Şti aleyhine dava açılarak İstanbul 5. İş Mahkemesinin 2001/1238 Esas sayılı dosyasında davanın görüldüğünü verilen hükmün ile Şişli 4. İcra Müdürlüğünün 2004/3047 esas sayılı dosyasında takibe konulduğunu, ancak alt işverenin mal varlığı bulunmadığından takibin sonuçsuz kaldığını, davacının kıdem ve ihbar tazminatı alacaklarından ve yasadan doğan diğer alacaklarından alt işveren ile birlikte asıl işverende sorumlu bulunduğunu iddia ederek bunların faiziyle birlikte davalıdan tahsilini istemiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili, dava tarihinden itibaren beş yıldan önceki alacaklarının zamanaşımı yönünden reddine karar verilmesini gerektiğini, ayrıca davalı ile ... Yapı ve Gıda San ve Tic. Ltd. Şti arasındaki ilişkinin alt işverenlik - asıl işverenlik ilişkisi niteliğinde bulunmadığını, bu firmaya işletmesi için restoran, bar ve kafe devredildiğini ve bina içindeki herkese hizmet verildiğini, davacının da bu şirket bünyesinde çalıştığını, alt işverenin işçilerini münhasıran asıl işverenin işyerinde çalıştırmak zorunda olduğunu, bu koşulun gerçekleşmediğini, firmanın İstanbul içinde birden fazla işletmesi bulunduğunu, müvekkili aleyhine dava açan kişilerde dâhil olmak üzere tüm personelinin bu işletmelerde rotasyona tabi tutulduğunu savunarak davanın reddine karar verilmesini istemiştir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davalının asıl işveren konumunda bulunduğu ve davacının taleplerinden asıl işverenin sorumluluğu kapsamında alt işverenle birlikte sorumlu oldukları gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı davalı vekili temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    1- Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre davalı vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2- Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davalının asıl işveren konumunda bulunduğu ve davacının taleplerinden asıl işverenin sorumluluğu kapsamında alt işveren ile birlikte sorumlu oldukları gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmesi isabetlidir.
    Ancak davacı, alt işveren ... Yapı ve Gıda San. Tic. Ltd. Şti aleyhine dava açarak İstanbul 5. İş Mahkemesinin 2001/1238 Esas sayılı dosyasında bu davanın da konusunu oluşturan alacaklarının tahsilini istemiş ve bu talepler kabul edilerek davacı lehine hüküm kurulmuş olup, söz konusu hüküm Yargıtay 9. Hukuk Dairesinin 2004/8678 E., 2004/24563 K., sayılı kararıyla onanarak kesinleşmiştir. Aynı alacaklarla ilgili olarak asıl işverenlerin alt işverenin işçisine karşı İş Kanunun 6. maddesi hükmü kapsamında sorumlu olduğundan bahisle asıl işverenler hakkında da davacının taleplerinin hüküm altına alınmasına göre, ortada aynı iş ilişkisinden kaynaklanan iki ayrı tahsil hükmü mevcut olduğundan mükerrer faydalanmanın önüne geçilmesi açısından kararda yukarıda değinilen daha önceki alacak davasına atıf yapılmaması hatalı olup, bozma sebebi ise de, bu husus yeniden yargılamayı gerektirmediğinden hükmün HMK’nun 370/2 maddesi uyarınca düzeltilerek onanmasına karar verilmiştir.
    F) Sonuç:
    Temyize konu olan kararın hüküm kısmında yer alan “9 TL net yakıt parasının dava tarihi olan 02.08.2006 tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte davalıdan tahsili ile davacıya ödenmesine” fıkrasından sonra gelmek üzere “davacının aynı talepleri Yargıtay 9. Hukuk Dairesinin 2004/8678 E., 2004/24563 K., sayılı kararıyla onanarak kesinleşen İstanbul 5. İş Mahkemesi’nin 2001/1238 E., 2003/1505 K. sayılı kararıyla alt işveren ... Yapı ve Gıda San. Tic. Ltd. Şti hakkında hüküm altına alındığından mükerrer faydalanmanın önlenmesi bakımından bu hususun infaz aşamasında dikkate alınmasına” fıkrasının eklenmesi suretiyle hükmün bu şekilde DÜZELTİLEREK ONANMASINA, aşağıda yazılı temyiz giderinin temyiz edene yükletilmesine, 12.03.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi