Abaküs Yazılım
13. Daire
Esas No: 2015/6350
Karar No: 2021/3500
Karar Tarihi: 25.10.2021

Danıştay 13. Daire 2015/6350 Esas 2021/3500 Karar Sayılı İlamı

T.C.
D A N I Ş T A Y
ONÜÇÜNCÜ DAİRE
Esas No:2015/6350
Karar No:2021/3500

TEMYİZ EDEN (DAVACI) : ...Elektrik Dağıtım A.Ş.
(Eski Unvanı: ...Elektrik Dağıtım A.Ş.)
VEKİLİ : Av. ...

KARŞI TARAF (DAVALI) : ...Büyükşehir Belediye Başkanlığı - ...
VEKİLİ : Av. ...

İSTEMİN KONUSU : .... İdare Mahkemesi'nin ...tarih ve E:...K:...sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: ...tarih ve ...sayılı dağıtım lisansı uyarınca, İzmir ve Manisa illerinde elektrik dağıtım hizmetiyle görevlendirilmiş olan davacı şirket tarafından, Bayındır ilçesinin köylerine ilişkin 2012 yılının tüm dönemlerine ait aydınlatma faturalarının onaylanması istemiyle (mülga) İzmir İl Özel İdaresi'ne yapılan başvurunun reddine dair Bayındır İlçe Özel İdaresi'nin ...tarih ve ...sayılı işlemi ile bildirilen 17/02/2014 tarih ve 5126 sayılı (mülga) İzmir İl Özel İdaresi işleminin iptali istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: .... İdare Mahkemesi'nce verilen kararda; 6360 sayılı On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması ile Bazı Kanun Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 1. maddesi uyarınca İzmir İl Özel İdaresi lağvedilerek, bu kuruma ait taşınır ve taşınmaz mallar ile hak, alacak ve borçların, bu amaçla oluşturulacak bir komisyon kararıyla ilgisine göre bakanlıklara, bakanlıkların bağlı veya ilgili kuruluşları ile bunların taşra teşkilatına, valiliklere, yatırım izleme ve koordinasyon başkanlığına, büyükşehir belediyesine ve bağlı kuruluşuna veya ilçe belediyesine devredilmesinin öngörüldüğü; bir başka ifadeyle, (mülga) İzmir İl Özel İdaresi'ne ait hak, alacak ve borçların kime ait olacağının anılan Kanun ile belirlenmediği, tüzel kişiliği kaldırılan il özel idarelerinin aktif ve pasifini oluşturan her türlü hukukî varlığın, oluşturulacak komisyon aracılığıyla bir denge dahilinde kurumlar arasında dağıtımının yapılacağının belirtildiği,
Dava konusu olayda, Mahkemelerinin 11/07/2014 tarihli ara kararı ile (mülga) İzmir İl Özel İdaresi'nin genel aydınlatmadan kaynaklı borçlarına yönelik İzmir Valiliği Devir, Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonu'nca bir karar alınıp alınmadığının sorulması üzerine İzmir Valiliği'nce verilen 14/08/2014 tarihli yazı ve ekinde yer alan belgelerde, bu konuda bir devir işleminin yapılmadığının ifade edildiği, Mahkemece görülmekte olan benzer nitelikteki davalar için İzmir Valiliği'nce sunulan 02/05/2014 tarih ve ...sayılı yazı içeriğinde de hangi konularda, hangi idarelerin karar alacağı ve açılacak davalarda husumet yöneltileceğinin sayma yöntemi ile karar altına alındığı; ancak, dava konusu işleme ilişkin olarak bir devir işleminin yapılmadığı, bu durumda, (mülga) İzmir İl Özel İdaresi'nin lağvedilmesinden yaklaşık 2 yıl öncesine ait toplam 725.597,00-TL tutarlı faturalar ile bu aydınlatma borçlarına yönelik devir işleminin yapılmamış olması karşısında, anılan tutarların İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı'ndan tahsiline olanak bulunmadığı sonucuna varılmıştır.
Belirtilen gerekçelerle dava konusu işlem hukuka uygun bulunarak davanın reddine karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davacı tarafından, 6360 sayılı Kanun'un yürürlüğe girmesi üzerine, (mülga) İzmir İl Özel İdaresi'ne ait taşınır, taşınmaz mallar ile hak, alacak ve borçların İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na devredildiği, alacak konusu genel aydınlatma fatura bedellerine ilişkin olduğundan davanın İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na karşı açıldığı, (mülga) İzmir İl Özel İdaresi'ne yapılan başvurunun gerekçesiz olarak reddedildiği, anılan idare tarafından faturalara onay verilmediğinden fatura bedellerinin taraflarına ödenmediği, dava konusu işlemlerin, İzmir Valiliği Devir, Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonu tarafından devir işlemlerinin tamamlanmamasından bağımsız olduğu ve hukuka aykırı olarak tesis edildiği ileri sürülmüştür.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Davalı tarafından, Mahkeme kararının usul ve yasaya uygun olduğu, bu nedenle davacının temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmuştur.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ ...DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin kabulü gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Danıştay Onüçüncü Dairesi'nce, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 17. maddesinin ikinci fıkrası uyarınca davacının duruşma istemi yerinde görülmeyerek gereği görüşüldü:

İNCELEME VE GEREKÇE :
ESAS YÖNÜNDEN:
MADDİ OLAY :
Davacı şirket tarafından, 24/12/2013 tarihli başvuru dilekçesiyle, Bayındır ilçesinin köylerine ilişkin 2012 yılının tüm dönemlerine ait aydınlatma faturaları ile bu faturalara ait listenin, söz konusu dilekçenin ekinde sunulmak suretiyle, bu faturaların onaylanması istemiyle (mülga) İzmir İl Özel İdaresi'ne başvuruda bulunulmuştur.

Bayındır İlçe Özel İdaresi'nin ...tarih ve ...sayılı işlemiyle, davacı şirketçe gönderilen ve 2012 yılının tüm dönemlerine ait aydınlatma faturalarının, (mülga) İzmir İl Özel İdaresi'nin 17/02/2014 tarih ve 5126 sayılı yazısına istinaden iade edildiği belirtilmiştir.
İzmir İl Özel İdaresi'nin ...tarih ve ...sayılı yazısında, İzmir Valiliği İl Mahallî İdareler Müdürlüğü'nün, orman köylerinin aydınlatma faturalarına ilişkin görüş belirten ...tarih ve ...sayılı yazısına atıfta bulunulmuştur. Anılan yazıda ise, ...tarih ve ...sayılı İçişleri Bakanlığı Mahallî İdareler Genel Müdürlüğü'nün, büyükşehir belediyesi sınırları içinde yer alan ve orman köyü statüsünde olan köylerin cadde ve sokak aydınlatmalarına ait faturaların muhatabının il özel idaresinin mi yoksa belediyenin mi olduğu hususunda oluşan tereddütün giderilmesine yönelik görüş yazısına yollamada bulunulduğu, anılan görüş yazısında, büyükşehir belediyesi sınırları içinde kalan orman köylerinin tüzel kişiliğinin devam ettiği, buralarda sadece imar, su ve kanalizasyon hizmetlerinin büyükşehir belediyesinin sorumluluğunda olduğu, ayrı bir tüzel kişiliği bulunan köylere ait aydınlatma giderinin il özel idarelerince ödeneceğine ilişkin açık bir mevzuat kuralının bulunmadığı, 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu'nun Geçici 17. maddesi uyarınca, kamunun genel kullanımına yönelik cadde ve sokak aydınlatmasına ait tüketim giderlerinin Hazine Müsteşarlığı'nca ödenmesi gerektiğinin değerlendirildiği ifade edilmiştir.
Öte yandan, anılan görüş yazısı sonrasında yürürlüğü giren 6360 sayılı Kanun'un 1. maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca, büyükşehir belediyesinin mülkî sınırları içerisinde yer alan köy ve belde belediyelerinin tüzel kişiliği kaldırılarak, köyler mahalle olarak, belediyeler ise belde ismiyle tek mahalle olarak bağlı bulundukları ilçenin belediyesine katıldığı anlaşılmıştır.
İLGİLİ MEVZUAT:
Mülga 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu'nun Geçici 17. maddesinde, "(1) Dağıtım şirketi, dağıtım bölgesinde ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde otoyollar hariç, kamunun genel kullanımına yönelik cadde ve sokak aydınlatmasından ve bunlara ait gerekli ölçüm sistemlerinin tesis edilmesi ve işletilmesinden sorumludur. Bu tür aydınlatmaya ve trafik sinyalizasyonlarına ait tüketim giderleri, 01/01/2009 ila 31/12/2015 tarihleri arasındaki dönem için Hazine Müsteşarlığı bütçesine konulacak ödenekten karşılanır.
(2) Kamuya ait park, bahçe, tarihî ve ören yerleri gibi halka açık yerler ile reklam ve benzeri amaçlı panoların genel aydınlatmalarına ilişkin tüketim giderleri, ilgisine göre ilgili belediye veya il özel idaresince karşılanır. Belediyeler tarafından ödenmeyen bu kapsamdaki genel aydınlatma tüketim giderleri, ilgili belediyenin Elektrik ve Hava Gazı Tüketim Vergisi ile genel bütçe vergi gelirlerinden belediyelere aktarılan paylardan kesinti yapılmak suretiyle tahsil edilir.
...
(4) Aydınlatma yükümlülüğünün kapsamı, aydınlatma payının belirlenmesi, ölçüme ilişkin teknik esaslar ile ödemeye, kesinti yapılmasına, uygulamaya ve denetime ilişkin esas ve usuller Bakanlık ve Hazine Müsteşarlığının görüşleri alınmak suretiyle Kurul tarafından yürürlüğe konulacak yönetmelikle düzenlenir." kuralına yer verilmiştir.
10/07/2009 tarih ve 27284 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Aydınlatma Yönetmeliği'nin Geçici 1. maddesinde, kamunun genel kullanımına yönelik meydan, bulvar, cadde ve sokakların aydınlatılması ile trafik sinyalizasyonlarına ait tüketim giderlerinin, ödemeye ilişkin Hazine Müsteşarlığı'nca belirlenecek esaslar çerçevesinde, 01/01/2009 ile 31/12/2015 tarihleri arasındaki dönem için Hazine Müsteşarlığı bütçesine konulacak ödenekten karşılanacağı, 01/01/2016 tarihinden itibaren aydınlatma giderlerinin ilgili mevzuat hükümlerine göre tahakkuk ve tahsil edileceği kurala bağlanmış, 01/01/2009 ile 31/12/2015 tarihleri arasında Hazine Müsteşarlığı'nın, gerekli görmesi hâlinde, aydınlatma giderlerinin tespitine yönelik denetim yapabileceği veya yaptırabileceği, bu dönem zarfında dağıtım şirketlerinin, istenen bilgi ve belgeleri Hazine Müsteşarlığı'na vermekle yükümlü olduğu belirtilmiştir.
Hazine Müsteşarlığı'nın 05/09/2012 tarihli "Aydınlatma Bedellerinin Dağıtım Şirketlerine Ödenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Genelgesi"nin Geçici 3. maddesinde, "01/01/2011 - 31/12/2011 tarihleri arasındaki tüketimleri kapsayan faturalara ait fatura icmalleri en geç 23/06/2012 tarihine kadar TEDAŞ’a iletilir. Belirtilen son ödeme tarihlerinden sonra TEDAŞ’a iletilen ilgili tüketim dönemlerine ait faturalara ilişkin Müsteşarlık tarafından herhangi bir ödeme yapılmaz. Ancak, bu tarihten önce ilgili faturaları belediye ve il özel idarelerine resmi yazı ile göndermiş ve söz konusu faturaları belediye ve il özel idarelerince onaylanmamış olan dağıtım şirketleri için bu süre 31/12/2012 olarak uygulanır." kuralına yer verilmiş ve anılan Genelge'nin 29/01/2013 tarihinde değiştirilen Geçici 2. maddesinde, "01/01/2012-31/12/2012 tarihleri arasındaki tüketimleri kapsayan faturalara ait fatura icmalleri en geç 30/06/2013 tarihine kadar TEDAŞ’a iletilir. Belirtilen son ödeme tarihlerinden sonra TEDAŞ’a iletilen ilgili tüketim dönemlerine ait faturalara ilişkin Müsteşarlık tarafından herhangi bir ödeme yapılmaz. 01/01/2011-31/12/2011 tarihleri arasındaki tüketimleri kapsayan faturaları belediye ve il özel idarelerine resmi yazı ile göndermiş ve söz konusu faturaları belediye ve il özel idarelerince onaylanmamış olan dağıtım şirketleri 30/06/2013 tarihine kadar ilgili faturaları TEDAŞ'a iletebilirler." kuralı getirilmiştir.
Belediye ve İl Özel İdarelerince Genel Aydınlatma Faturalarının Kontrolü ve Onayına İlişkin Usul ve Esaslar Genelgesi'nin "Genel Aydınlatma Faturalarının Belediye ve İl Özel İdarelerine Gönderilmesi" başlıklı 5. maddesinde, "(1) Dağıtım şirketleri, a) belediye sınırları içerisinde ilgili belediye, belediye sınırları dışında ise ilgili il özel idaresi adına düzenledikleri faturaları ve b) fatura listelerini içeren ve şekil şartları Ek-1'de belirlenen Onay Belgesini 6. madde hükümleri kapsamında imzalanmak üzere en geç ilgili ayın 7. gününe kadar ilgili belediyeye ve il özel idarelerine iletirler.
(2) Şekil şartları Ek-1'de belirlenen Onay Belgesinde, birinci fıkra kapsamında dağıtım şirketince ilgili belediyeye ve il özel idaresine gönderilen her fatura için;
a) Fatura numarası,
b) Abone numarası,
c) İlk ve son okuma tarihleri,
d) Fatura gönderim tarihi,
e) kWh cinsi tüketim miktarı,
f) TL cinsi fatura tutarı bilgileri ile
'İşbu Onay'a ilişkin olarak; yukarıda beyan edilen bilgileri haiz faturalardan itiraz gerekçesi beyan edilmeyenlerin 'Belediye ve İl Özel İdarelerince Genel Aydınlatma Faturalarının Kontrolü ve Onayına İlişkin Usul ve Esaslar Genelgesi'nin 6. maddesinin birinci fıkrasında yer alan şartları sağladığını taahhüt ederiz.' ifadesi yer alır.
(3) Dağıtım şirketince, ilgili ayın 7. gününe kadar ilgili belediyeye veya il özel idaresine iletilmeyen faturalar, bir sonraki dönemde ikinci fıkra kapsamında oluşturulacak Onay Belgesine eklenecektir,"; aynı Genelge'nin "Genel Aydınlatma Faturalarının Belediye ve İl Özel İdareleri Tarafından Kontrol Edilerek Onay Belgelerinin Dağıtım Şirketlerine İletilmesi" başlıklı 6. maddesinde, "Belediye ve il özel idareleri, 5. madde kapsamında kendilerine iletilen faturaların;
a) Kendi belediyeleri/il özel idareleri adına düzenlenmiş olduğunu,
b) Ait olduğu aboneliklere ilişkin genel aydınlatma tesisinin kendi görev alanlarında bulunduğunu,
c) Ait olduğu aboneliklere ilişkin genel aydınlatma tesisinin Aydınlatma Bölgeleri dahilinde olduğunu,
d) 'Aydınlatma Bedellerinin Dağıtım Şirketlerine Ödenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Genelgesi'nin 5. maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen bilgileri içerdiğini faturaların kendilerine iletildiği tarihten itibaren en geç 5 iş günü içerisinde kontrol ederler.
(2) Birinci fıkra kapsamında yapılan kontrollerde aynı fıkrada belirtilen şartları sağlamadığı tespit edilen faturalara ilişkin olarak ilgili belediye/il özel idaresi tarafından, 5. maddenin birinci fıkrası kapsamında dağıtım şirketince gönderilmiş olan Onay Belgesinde itiraza konu olan faturanın yanında yer alan 'İtiraz Gerekçesi' kısmındaki şıklar, birinci fıkranın (a), (b), (c) ve (d) bentlerinde yer alan hususları belirtecek şekilde işaretlenir. İtiraz gerekçesi, Onay Belgesinde listelenen faturanın dağıtım şirketince iletilmemiş olması hâli dışında, 6. maddenin birinci fıkrasında belirtilen hususlardan farklı olamaz. Onay Belgesinde itiraz gerekçesi belirtilmeyen faturalar ilgili belediye/il özel idaresi tarafından onaylanmış sayılır. Onay Belgesi hazırlanırken, onaylanan ve itiraz edilen tutarların toplamı ilgili belediye ve özel idaresince ayrı ayrı belirtilir." kuralına yer verilmiştir.
30/03/2013 tarih ve 28603 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu'nun 30. maddesinin beşinci fıkrası ile, yukarıda belirtilen Aydınlatma Yönetmeliği'nin dayanağı olan 4628 sayılı Kanun'un Geçici 17. maddesi yürürlükten kaldırılmış; 31. maddesinin birinci fıkrasında, ''Diğer mevzuatta, 4628 sayılı Kanun'un bu Kanunla yürürlükten kaldırılan maddelerine yapılan atıflar, bu Kanunun ilgili hükümlerine yapılmış sayılır." kuralına yer verilmiş; Geçici 6. maddesinde de, 31/12/2015 tarihine kadar, genel aydınlatma kapsamında aydınlatılan yerlerde gerçekleşen aydınlatma giderlerinin Bakanlık (Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı) bütçesine konulacak ödenekten ve ilgili belediyeler ile il özel idarelerinin genel bütçe vergi gelirleri payından karşılanacağı, Bakanlığın birinci fıkra kapsamındaki ödemelere ilişkin gerekli düzenlemeleri bu Kanun'un yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içerisinde yapacağı, bu süre zarfında, genel aydınlatma tüketim giderlerinin ödenmesine ilişkin iş ve işlemlerin, 4628 sayılı Kanun'un, bu Kanunla mülga Geçici 17. maddesine ve diğer ilgili mevzuat hükümlerine göre Hazine Müsteşarlığı tarafından yürütüleceği, aydınlatmayla ilgili ölçüme ilişkin teknik esaslar ile ödemeye, kesinti yapılmasına, uygulamaya ve denetime ilişkin usul ve esasların Bakanlık tarafından yürürlüğe konulan yönetmelikle düzenleneceği kurala bağlanmıştır.
6446 sayılı Kanun'un yukarıda belirtilen düzenlemeleri uyarınca, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından, 27/07/2013 tarih ve 28720 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan "Genel Aydınlatma Yönetmeliği" ile 02/08/2013 tarih ve 28726 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan "Genel Aydınlatma Tebliği" yürürlüğe konulmuştur.
Genel Aydınlatma Yönetmeliği'nin Geçici 5. maddesinin ikinci fıkrasında, "4628 sayılı Kanun'un mülga Geçici 17. maddesi kapsamında 01/01/2012 ile 30/06/2013 tarihleri arasında tahakkuk etmiş, ancak ödemesi gerçekleşmemiş fatura bedelleri Bakanlık tarafından ödenir." kuralına yer verilmiştir.
Genel Aydınlatma Tebliği'nin 5. maddesinin üçüncü fıkrasında ise, "Dağıtım şirketi tarafından düzenlenen faturalar ilgisine göre belediyeler ve il özel idarelerinin onayına sunulur. Faturaların tebliği tarihinden itibaren bir hafta içinde itiraz edilmeyen faturalar onaylanmış sayılarak fatura bilgileri dağıtım şirketi tarafından TEDAŞ'a iletilir." kuralı yer almıştır.
HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
6446 sayılı Kanun'un Geçici 6. maddesinin beşinci fıkrasında, Bakanlığın birinci fıkra kapsamındaki ödemelere ilişkin gerekli düzenlemeleri Kanun'un yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içerisinde yapacağının, bu süre zarfında genel aydınlatma giderlerine ilişkin ödemelerin 4628 sayılı Kanun'un Geçici 17. maddesi ve diğer ilgili mevzuat hükümlerine göre Hazine Müsteşarlığı tarafından yürütüleceğinin düzenlendiği gözetildiğinde; 6446 sayılı Kanun'un Geçici 6. maddesinde yer alan düzenlemeler yürürlüğe girdikten sonra ödeme yükümlülüğünün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na geçeceği, Bakanlığın yapacağı iş ve işlemlerde ise, yürürlükten kaldırılan 4628 sayılı Kanun'un Geçici 17. maddesini ve buna istinaden yürürlüğe konulan düzenleyici işlemleri değil, 6446 sayılı Kanun'un Geçici 6. maddesini ve buna istinaden yürürlüğe konulan düzenleyici işlemleri dikkate alması gerektiği anlaşılmaktadır.
Öte yandan, Genel Aydınlatma Yönetmeliği'nin Geçici 5. maddesinin ikinci fıkrasında, 4628 sayılı Kanun'un (mülga) Geçici 17. maddesi kapsamında 01/01/2012 ile 30/06/2013 tarihleri arasında tahakkuk etmiş, ancak ödemesi gerçekleşmemiş fatura bedellerinin Bakanlık tarafından ödeneceği düzenlenmiş olmakla birlikte, bu konudaki taleplerle ilgili bir süre sınırı getirilmemiştir.
6360 sayılı On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 1. maddesi uyarınca, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin sınırları, il mülkî sınırı olarak belirlenmiş ve İzmir İl Özel İdaresi'nin tüzel kişiliği kaldırılmıştır.
Anılan Kanun'un Geçici 1. maddesinin beşinci fıkrasında, bu Kanun ile tüzel kişilikleri kaldırılan il özel idarelerinin her türlü taşınır ve taşınmaz mallarının, hak, alacak ve borçlarının, komisyon kararıyla ilgisine göre bakanlıklara, bakanlıkların bağlı veya ilgili kuruluşları ile bunların taşra teşkilatına, valiliklere, yatırım izleme ve koordinasyon başkanlığına, büyükşehir belediyesine ve bağlı kuruluşuna veya ilçe belediyesine devredilmesine karar verileceği, devir işleminin, yapılacak ilk mahallî idareler genel seçimi tarihinde (30/03/2014) uygulamaya konulacağı düzenlemesine yer verilmiştir.
6360 sayılı Kanun'un 3. maddesinin ikinci fıkrasında ise, mevzuatla il özel idarelerine yapılan atıfların, bu Kanun kapsamında tüzel kişiliği kaldırılan il özel idareleri için ilgisine göre bakanlıklara, bakanlıkların bağlı veya ilgili kuruluşları ile bunların taşra teşkilatına, Hazine'ye, valiliklere, büyükşehir belediyelerine ve bağlı kuruluşlarına veya ilçe belediyelerine yapılmış sayılacağı, tüzel kişiliği kaldırılan il özel idarelerine 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu ve diğer mevzuatla verilmiş olan yetki, görev ve sorumlulukların, ilgisine göre bu kurum ve kuruluşlar tarafından kullanılacağı ve yerine getirileceği, söz konusu il özel idarelerinin mahkemelerde süren davaları ile il özel idaresi olarak faaliyet gösterdikleri dönem ve yapılan işlemlere ilişkin olarak açılacak davalarda muhatabın, devir işleminin yapıldığı ilgili kurum ve kuruluş olduğu belirtilmiştir.
Dosyanın incelenmesinden, 27/07/2013 tarih ve 28720 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Genel Aydınlatma Yönetmeliği'nin 9. maddesi uyarınca oluşturulan Aydınlatma Komisyonu'nun 12/10/2013 tarihli kararında, orman köylerinin genel aydınlatmasıyla ilgili olarak, İzmir İl Özel İdaresi'nin yetkili kurum olarak kapanma tarihine kadar görev yapmak üzere belirlendiği; ayrıca, 6360 sayılı Kanun uyarınca, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin sınırının, il mülkî sınırı olarak belirlendiği; her ne kadar, İzmir Valiliği Devir, Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonu'nca, bu yönde bir yetki ve görev devri yapılmamış ise de, diğer büyükşehir ilçe belediyelerinin görev ve yetki alanının dışında kalan yerlere ilişkin sorumluluğun İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na ait olduğu anlaşılmıştır.
Bu durumda, mevzuat uyarınca genel aydınlatma kapsamında aydınlatılan yerlerde gerçekleşen aydınlatma giderlerinin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nca dağıtım şirketlerine ödenebilmesi için, dağıtım şirketleri tarafından düzenlenen faturaların ilgisine göre belediyeler ve il özel idarelerinin onayına sunulması gerektiği, ilgili idarelerce onay işleminin yapılması veya yapılmış sayılmasından sonra, dağıtım şirketleri tarafından bu faturaların TEDAŞ'a iletilmesi gerektiği, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nca, TEDAŞ tarafından iletilen bedeller esas alınarak, yapılan inceleme ve kontroller sonrası genel aydınlatma kapsamında dağıtım şirketlerine ödeme yapılacağı sonucuna varılmıştır.
Bu itibarla, davacı şirket tarafından, dava konusu döneme ilişkin faturalara onay verilmesi istemiyle (mülga) İzmir İl Özel İdaresi'ne yapılan başvuru üzerine, söz konusu faturalara onay verilmeyerek davacı şirkete iade edilmesine ilişkin işlemde hukuka uygunluk bulunmadığından, davanın reddi yönündeki İdare Mahkemesi kararında hukukî isabet görülmemiştir.

KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. Davacının temyiz isteminin kabulüne;
2. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesi uyarınca .... İdare Mahkemesi'nin ...tarih ve E:..., K:...sayılı kararının BOZULMASINA,
3. Yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın anılan Mahkeme'ye gönderilmesine,
4. 2577 sayılı Kanun'un Geçici 8. maddesi uyarınca, bu kararın tebliğ tarihini izleyen 15 (on beş) gün içerisinde kararın düzeltilmesi yolu açık olmak üzere, 25/10/2021 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.


Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi