Abaküs Yazılım
2. Hukuk Dairesi
Esas No: 2006/11442
Karar No: 2007/1293

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2006/11442 Esas 2007/1293 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Bursa 3. Aile Mahkemesi'nde görülen bir davada, Bulgaristan'da verilen bir mahkeme kararının tenfizine ilişkin karar temyiz edilmiştir. Davacı, Türkiye'de bulunan mahkemeden, Bulgaristan'da verilen kararın tanınması ve tenfizi için karar çıkmasını talep etmiştir. Tenfiz istenen karar babalığın tespitine, çocuğun velayetinin düzenlenmesine ve çocuk için takdir edilen nafakaya ilişkindir. Kararda, yabancı mahkemelerden hukuk davalarına ilişkin olarak verilmiş ve o devlet kanunlarına göre kesinleşmiş bulunan ilamların Türkiye'de icra olunabilmesi için yetkili Türk Mahkemesi tarafından tenfiz kararı verilmesinin gerektiği belirtilmiştir. Bulgaristan ve Türkiye arasında hukuk davalarına ilişkin mahkeme kararlarının tanınması ve tenfizi için imzalanmış bir anlaşma bulunmamaktadır. Ancak, Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü dosyaya gönderdiği cevabi yazıda, Bulgaristan Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nun 303 ve 307. maddelerine uygun olası durumlarda Türk mahkemelerinden verilen kararların tanınıp tenfiz edilebileceği belirtilmiştir. Bu durumda kanuni karşılıklılık esasının gerçekleştiği kabul edilmiştir. İlgili kanun maddeleri 2675 Sayılı Yargılama Usulü Kanunu'nun 34/1 ve 38/c maddeleridir.
2. Hukuk Dairesi         2006/11442 E.  ,  2007/1293 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ  :Bursa 3. Aile Mahkemesi
    TARİHİ  :25.04.2006
    NUMARASI :602 - 377

       
    Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
    Davacı, ...  .... İli Mahkemesince verilen 16.12.1998 tarihli, babalığın tespiti ve 18.11.1987 doğumlu çocuk ...  velayetinin anne ... .... ...  bırakılması, babanın, çocuk için anneye 7.3.1998 tarihinden geçerli olmak üzere ayda 30 Leva nafaka ödemesine ilişkin kararın tenfizine, mümkün olmaması halinde tanınmasına karar verilmesini istemiştir. 
    Tenfizi istenen ... ( ... İli) mahkemesi kararındaki “davalı” ... ...  ... 6.8.1989 tarihinde, bu kişi adına düzenlenen ... Pasaportu ile ...  giriş yapan ve daha sonra (Bakanlar Kurulu kararı ile ) 24.09.1990 tarihinde Türk Vatandaşlığına alınan davalı ... ...  olduğunda tereddüt bulunmamaktadır.
    Tenfizi istenen yabancı mahkeme kararı;  babalığın tesbiti davası sonucu verilen, babalığın tespitine, velayete ve çocuk için nafaka yükümlülüğüne ilişkin hükümleri ihtiva etmektedir. 
    Yabancı mahkemelerden hukuk davalarına ilişkin olarak verilmiş ve o devlet kanunlarına göre kesinleşmiş bulunan ilamların Türkiye ‘de  icra olunabilmesi yetkili  Türk Mahkemesi tarafından tenfiz kararı verilmesine bağlıdır. ( 2675 SK. md. 34 /1 )    
    ...  ile ülkemiz arasında, mahkeme kararlarının tanıması ve tenfizine imkan veren anlaşma yoktur. Ancak Adalet Bakanlığı Uluslararası  Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü dosyaya gönderdiği 14.06.2005 tarihli cevabi yazısında; Bulgaristan Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 303 ve 307. maddelerinde bu madde hükümlerine uygun düştüğü taktirde Türk Mahkemelerinden verilen kararların ...  tanınıp tenfiz edildiğini bildirmiştir. Bu durumda kanuni karşılıklılık esasının gerçekleştiği kabul edilmelidir.

    Tenfizi istenilen yabancı mahkeme kararı, babalığın tespitine , çocuğun velayetinin düzenlenmesine ve çocuk için takdir edilen nafakaya ilişkin olup, Türk Mahkemelerinin münhasır yetkisine girmediği de tartışmasızdır.
    Şu halde, 38. maddenin (b) bendi yönünden de bir engel bulunmamaktadır. ... hukukunda babalık davasına ilişkin dosyaya getirtilen Bulgar Aile Kanunu hükümlerine göre, çocukla baba arasındaki soybağının ( evlilik içi doğumla ve tanıma yolu ) yanında babalık tespiti yoluyla da kurulduğu görülmektedir ve babalığın tespitine mahkemece karar verilmiştir. Verilen karar kan  testine ve diğer delillere dayandırılmıştır. Hükmün, kamu düzenine  açıkça aykırı bir yönü de bulunmamaktadır. ( 2675 SK. md. 38/c)      
    Karar tarihinde tarafların ... Vatandaşı olduğu da dikkate alındığında Bulgar yasalarının uygulanmasında isabetsizlik bulunmamaktadır. Tenfiz isteğine karşı çıkan davalı  hükmü veren mahkemede istinaf yahut temyiz yoluna da başvurmamıştır. Açıklanan sebeple de tenfiz koşulları gerçekleşmiştir. İsteğin kabulüne karar verilmesi gerekirken yazılı olmayan gerekçe ile reddi doğru görülmemiştir.

    SONUÇ: Hükmün yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA,  temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere  oybirliğiyle karar verildi. 06.02.2007 sa.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi