Esas No: 2021/2337
Karar No: 2021/3677
Karar Tarihi: 25.10.2021
Danıştay 2. Daire 2021/2337 Esas 2021/3677 Karar Sayılı İlamı
T.C.
D A N I Ş T A Y
İKİNCİ DAİRE
Esas No : 2021/2337
Karar No : 2021/3677
TEMYİZ EDEN (DAVALI) : ... Müdürlüğü
...-UETS
VEKİLİ : Hukuk Müşaviri ...
KARŞI TARAF (DAVACI) : ...
VEKİLİ : Av. ...
...-UETS
İSTEMİN KONUSU : ... İdare Mahkemesince verilen ... günlü, E:..., K:... sayılı kararın, dilekçede yazılı nedenlerle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması isteminden ibarettir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Dava, Diyarbakır ili, Yenişehir İlçe Emniyet Müdürlüğü ... Amirliğinde polis memuru olarak görev yapan davacının, Emniyet Hizmetleri Sınıfı Terörle Mücadele Branş Yönergesinin 10. maddesinin 1. fıkrasının (a) ve (b) bentleri uyarınca terörle mücadele branşından çıkartılarak genel hizmet statüsüne aktarılmasına ilişkin işlemin iptali istemiyle açılmıştır.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: ... İdare Mahkemesince; Mahkemenin davanın reddine ilişkin ... günlü; E:..., K:... sayılı kararının Danıştay Beşinci Dairesinin 29/05/2017 günlü; E:2016/17765, K:2017/14910 sayılı kararı ile bozulması üzerine, bozma kararına uyulmak suretiyle, Emniyet Hizmetleri Sınıfı Terörle Mücadele Branş Yönergesi'nin "Branştan Çıkarma Esasları" başlıklı 10. maddesinin 1. fıkrası uyarınca terörle mücadele branşında verimli olamayacağı veya hizmeti olumsuz etkilediği bilgi ve belgelerle anlaşılanlar ile adli ve/veya idari bir suçtan dolayı ceza almış olanlardan terörle mücadele hizmetlerinde verimli olamayacağı anlaşılanların branştan çıkarılabileceği, ilgili mevzuatı uyarınca emniyet hizmetleri sınıfında görev yapan bir personelin, branş değişikliğinin gerçekleştirilebilmesi için sadece adli ve/veya idari bir suçtan dolayı disiplin cezası almasının yeterli görülmediği, aynı zamanda ceza almış personelin ilgili branşta hizmetinden yararlanamayacağının anlaşılması gerektiği; davacının, uyarma cezasına ve hakkında devam eden idari soruşturmaya konu fiilleri sebebiyle ne şekilde terörle mücadele birimlerinde verimli olamayacağı sonucuna ulaşıldığı somut olarak ortaya konulmadan terörle mücedele branşından çıkarılarak genel hizmet branşına geçirilmesine yönelik tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davalı idare tarafından, davacının 28/04/2011 tarihinde "Görev sırasında veya dışında yasaklanan tutum ve davranışlarda bulunmak" suçundan uyarma cezası ile tecziye edildiği, 10/11/2010 tarihinde "Ast ve Üstlerle uyumlu olarak çalışmama ve verilen emir ve talimatları yerine getirmede gerekli hassasiyeti göstermemek” gerekçesi ile ... sayılı yazı ile ikaz edildiği, uyarma cezası ve ikaz dikkate alınarak, Emniyet Hizmetleri Sınıfı Branş Yönetmeliği ile Emniyet Hizmetleri Sınıfı Terörle Mücadele Branş Yönergesi uyarınca terörle mücadele branşından çıkartılarak genel hizmet statüsüne aktarılmasına karar verildiği belirtilerek, Mahkeme kararının bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.
KARŞI TARAFIN CEVABI : Davacı tarafından cevap verilmemiştir.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ : ...
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan Mahkeme kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay İkinci Dairesince; Danıştay Beşinci Dairesinin E:2018/1930 sayılı esasında kayıtlı iken, Danıştay Başkanlık Kurulunun, Danıştay dava daireleri arasındaki iş bölümünün belirlenmesine ilişkin 18/12/2020 günlü, K:2020/62 sayılı kararının "Ortak Hükümler" başlıklı kısmının 6. fıkrası uyarınca, ayrıca bir gönderme kararı verilmeksizin Dairemize ve tekemmül eden dosyada, yürütmenin durdurulması istemi hakkında ayrıca bir karar verilmeksizin; Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra, işin gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı halinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçelerde ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1.DAVALI İDARENİN TEMYİZ İSTEMİNİN REDDİNE,
2.. ... İdare Mahkemesinin ... günlü, E:..., K:... sayılı temyize konu kararının ONANMASINA,
3.Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,
4.Dosyanın anılan Mahkemeye gönderilmesine,
5.2577 sayılı Kanun'un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin birinci fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren 15 (onbeş) gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere 25/10/2021 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.