Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/11083
Karar No: 2014/12906

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2013/11083 Esas 2014/12906 Karar Sayılı İlamı

22. Hukuk Dairesi         2013/11083 E.  ,  2014/12906 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : Bakırköy 4. İş Mahkemesi
    TARİHİ : 18/02/2013
    NUMARASI : 2010/69-2013/105

    Hüküm süresi içinde davalı T.. A... avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı vekili, davalı şirketin diğer davalı şirkete yemek üretim pişirme ve servis hizmeti sağladığını, 25.11.2005 tarihinde yemek şirketinde sorumlu müdür olarak çalışmaya başladığını, 3.400,00 TL maaş aldığını, ihalenin kaybedilmesi nedeniyle iş sözleşmesinin feshedildiğini, prim ödemesinin fiilen Mart 2009 tarihinde sonlandırıldığını öğrendiğini ancak Eylül 2009 tarihine kadar çalıştığını belirterek kıdem ve ihbar tazminatı ile birlikte bir kısım işçilik alacaklarının davalıdan tahsilini talep etmiştir.
    Davalı Ö... Yemekcilik Tur. İnş. Tic. ve San. Ltd. Şti. vekili, şirketin ihale kapsamında diğer davalı şirketin yemek işlerini yaptığını, ihalenin kaybedildiğini, işçilerin belirli süreli olarak çalıştığını, davacının değişen alt işveren ile çalışmaya devam ettiğini, tüm işçilere kıdem tazminatı ödeme sözü verdiğini ve bu kapsamda çek verildiğini, davacının kabul etmediğini, belirli süreli iş sözleşmesi olması nedeniyle ihbar tazminatına hak kazanmayacağını, fazla mesai yapmadığını belirterek davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı T.. A.. vekili, davacının diğer davalı şirketin çalışanı olduğunu, alt işveren asıl işveren ilişkisinin bulunmadığını, davacının alacaklarını ödeme yükümlülüğün diğer davalı şirkette olduğunu belirterek davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    Mahkemece, toplanan deliller ve bilirkişi raporuna dayanılarak, yazılı gerekçeyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Karar davalı tarafından temyiz etmiştir.
    1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-İşçiye ödenen aylık ücretin miktarı taraflar arasındaki uyuşmazlık noktasını oluşturmaktadır.İş sözleşmesinin tarafları, asgarî ücretin altında kalmamak kaydıyla sözleşme özgürlüğü çerçevesinde ücretin miktarını serbestçe kararlaştırabilirler. İş sözleşmesinde ücretin miktarının açıkça belirtilmemiş olması, taraflar arasında iş sözleşmesinin bulunmadığı anlamına gelmez. Çalışma yaşamında daha az vergi ya da sigorta pirimi ödenmesi amacıyla zaman zaman, iş sözleşmesi veya ücret bordrolarında gösterilen ücretlerin gerçeği yansıtmadığı görülmektedir. Bu durumda gerçek ücretin tespiti önem kazanır. İşçinin kıdemi, meslek unvanı, fiilen yaptığı iş, iş yerinin özellikleri ve emsal işçilere ödenen ücretler gibi hususlar dikkate alındığında imzalı bordrolarda yer alan ücretin gerçeği yansıtmadığı şüphesi ortaya çıktığında, bu konuda tanık beyanları gözetilmeli ve işçinin meslekte geçirdiği süre, iş yerinde çalıştığı tarihler, meslek unvanı ve fiilen yaptığı iş bildirilerek sendikalarla, ilgili işçi ve işveren kuruluşlarından emsal ücretin ne olabileceği araştırılmalı ve tüm deliller birlikte değerlendirilerek bir sonuca gidilmelidir.
    Somut olayda, davacı ücretinin aylık 3.400,00 TL olduğunu ileri sürmektedir. Davacı tanıklarından birtanesi davacının kendisine 3.500,00 TL maaş aldığını söylediğini beyan etmiş, diğer davacı tanıkları ise davacının ücretini bilmediklerini beyan etmişlerdir. İstanbul Ticaret Odasından ve Ö......Gıda sendikasından sorulmak sureti ile emsal ücret araştırması yapılmış ise de, ilgili oda ve sendika tarafından herhangi bir ücret miktarı bildirilmemiştir. Yukarıda açıklanan maddi ve hukuki olgular göz önünde tutulduğunda, emsal ücret araştırmasının yetersiz olduğu anlaşılmaktadır. Hal böyle olunca mahkemece ilgili meslek odalarından, O... ve T.... sendikalarından sorulurak emsal ücret araştırması yapılması gereklidir. Eksik incelemeye dayalı karar verilmesi isabetsiz olup bu husus bozma sebebi olarak kabul edilmiştir.
    SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan nedenle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek olması halinde ilgiliye iadesine, 14.05.2014 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi