Abaküs Yazılım
2. Hukuk Dairesi
Esas No: 2006/13047
Karar No: 2007/742

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2006/13047 Esas 2007/742 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı koca madde ve manevi tazminat ile tefrik kararı, davacı kadın ise yoksulluk nafakası, madde ve manevi tazminat, tefrik kararı ve ticari taksi gelirinden yoksun kalması nedeniyle maddi tazminat için temyiz etti. Mahkeme, delillerin uygunluğu sebebiyle tarafların itirazlarını reddetti. Ancak davacının maddi tazminat talebi, boşanmanın sadece bir sonucu değil aynı zamanda müracaat harcına tabi olduğundan bozuldu. Ayrıca, davalı tefrik kararı verilmediği için, bu konu hakkında bir karar alınmadı. Kanun maddeleri 174/1 ve Harçlar Kanunu'nun 30-32. maddelerini içermektedir.
2. Hukuk Dairesi         2006/13047 E.  ,  2007/742 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ            :Kartal 1.Aile Mahkemesi
    TARİHİ        :23.3.2006
    NUMARASI              :1051-301
    DAVA TÜRÜ             :Boşanma
    TEMYİZ EDEN             :Taraflar   

    Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm davalı koca tarafından maddi ve manevi tazminat ve tefrik kararı yönünden, davacı kadın tarafından da, yoksulluk nafakası, maddi ve manevi tazminat, tefrik kararı ve kendisine ait ticari taksinin davalı tarafından işletilmesi nedeniyle yoksun kaldığı kazançla ilgili talep yönünden temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
           1-Dosyadaki yazılara kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre tarafların aşağıdaki bentlerin dışında kalan temyiz itirazları yersizdir.
    2-Davacı kadının Türk Medeni Kanununun 174/1. maddesi çerçevesinde bir maddi tazminat isteği bulunmamaktadır. İstek olmadığı halde davacı yararına Türk Medeni Kanununun 174/1. maddesi gereğince maddi tazminata hükmolunması usul ve yasaya aykırıdır.
    3-Davacının maddi tazminat isteği, kendisine ait ticari taksinin davalı eşi tarafından işletilmesi sebebiyle gelirinden yoksun kalmış olmasına dayanmaktadır. Bu istek, boşanmanın eki niteliğinde değildir. Harca tabidir. Davacı başvurma harcı yartırdığına göre, yoksun kalınan gelir karşılığı talep edilen maddi tazminat miktarı üzerinden nisbi peşin harç noksanlığının tamamlattırılması (Harçlar K.mad.30-32) ve hükmün boşanmaya ilişkin bölümünün temyizin kapsamı dışında tutularak kesinleşmiş olduğu, böylece bu talebin incelenebilir duruma geldiği de gözetilerek bu istekle ilgili olarak da bir karar verilmesi gerektiğinin gözetilmemesi usul ve yasaya aykırıdır.
    4-Davalının, davacı adına kayıtlı ticari plakalı aracın alımına sağladığı katkı nedeniyle bir alacak talebi bulunmamaktadır. İstek olmayan bir konuda tefrik kararı verilmesi de doğru değildir.
          SONUÇ:Hükmün yukarıda 2, 3. ve 4. bentlerde gösterilen sebeplerle BOZULMASINA, hükmün bozma kapsamı dışında kalan temyize konu kısımlarının 1. bentte gösterilen sebeple ONANMASINA, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, iş bu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 30.01.2007 (Salı)

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi