Abaküs Yazılım
6. Hukuk Dairesi
Esas No: 2021/54
Karar No: 2021/685
Karar Tarihi: 07.10.2021

Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2021/54 Esas 2021/685 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı yüklenici, davalı iş sahibiyle imzalanan eser sözleşmesine dayanarak çelik konstrüksiyon imalatı ve montaj işlerini yapmış, ancak davalının işi durdurması sonucu ödenmeyen bakiye alacak nedeniyle 10.000 TL için dava açmıştır. Davalı ise işçi ücretlerinin ödenmemesi nedeniyle işçilerinin ayaklandığını ve işi tamamlayamadıklarını savunarak davanın reddedilmesini istemiştir. Dava önce reddedilmiş, ancak temyiz sonucu kısmen kabul edilmiştir. Dosyadaki belgeler incelenerek verilen hükümde bir isabetsizlik bulunmadığından davacının tüm, davalının diğer temyiz itirazlarının reddine karar verilmiştir. İkinci bentte ise davacının ıslah dilekçesiyle artırılan bakiye hakediş alacağıyla ilgili zamanaşımı savunması yapılmıştır. Mahkeme, zamanaşımı defi hakkında bir karar vermeden uyuşmazlığın esasına girilmesinin hatalı olduğunu belirtip, kararın bu nedenle bozulmasına karar vermiştir. Kararda bahsi geçen kanun maddeleri: HMK. 163. ve diğer ilgili kanun maddeleri.
6. Hukuk Dairesi         2021/54 E.  ,  2021/685 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi

    Taraflar arasındaki tazminat davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne yönelik verilen hüküm süresi içinde taraf vekilleri tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.

    - K A R A R -

    Davacı yüklenici dava dilekçesinde özetle; taraflar arasında iş sahibi davalının Karabiga/Çanakkale"deki mevcut tersane tesislerine kurulacak yeni tesislere ait çeşitli çelik konstrüksiyon imalâtı ve montaj işlerinin yapımı konusunda 27.09.2006 tarihli eser sözleşmesi ve bu sözleşmedeki işin süresi, bedeli ve konusunu değiştiren tarihsiz ek sözleşme imzalandığını, birden fazla hakediş düzenlendiğini ve davalının onayladığını, ancak davalının işin devamında fiili durum yaratarak davacı yetkilileri ve çalışanlarını iş mahalline almayarak sözleşmeyi feshettiğini, bu nedenle ödenmeyen bakiye alacağından dolayı şimdilik 10.000,00 TL, davalının şantiyesinde kalan malzeme, aletler ile şantiye binasına el konulmasından dolayı şimdilik 10.000,00 TL"nin tahsili ile davalı iş sahibine verilen 40.000,00 TL"lik senedin iptâlini dava ve talep etmiştir.
    Davalı iş sahibi cevap dilekçesinde özetle; davacı yüklenicinin, işçi ücretlerini ödememesi nedeniyle işçilerinin ayaklandığını ve işi tamamlayamadığını, davacı yerine işçilerinin ücretlerini ve SGK’ya olan pirim borçlarını ödemek zorunda kaldıklarını, davalıya herhangi bir borçlarının bulunmadığını savunarak davanın reddini talep etmiştir.
    Mahkemece yapılan yargılama sonunda davanın reddine dair verilen kararın, davacı tarafından temyiz edilmesi sonucunda (kapatılan) 15. Hukuk Dairesi’nin 2013/6663 Esas – 2014/230 Karar sayılı ilamı ile kararın bozulduğu, bozma sonrasında yapılan yargılama sonrasında mahkemece davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Karar, taraf vekillerince temyiz edilmiştir.
    1- Dosyadaki yazılara ve mahkemece uyulan bozma kararı gereğince inceleme yapılarak hüküm verilmiş olmasına, delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına ve bozmanın şümulü dışında kalarak kesinleşen cihetlere ait temyiz itirazlarının incelenmesinin artık mümkün olmamasına göre davacının tüm, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan diğer temyiz itirazlarının reddi gerekmiştir.
    2- Davacı yüklenici vekili 21.06.2019 tarihli harçlandırılmış ıslah dilekçesi ile 10.000,00 TL olan bakiye hakediş alacağını 123.408,15 TL artırarak 133.408,15 TL’ye çıkarmış, davalı iş sahibi vekili de 09.07.2019 tarihli duruşmada ıslahla artırılan kısma ilişkin zamanaşımı savunmasında bulunmuştur.
    Bir davada fazlaya ilişkin hakkın saklı tutularak bir kısım alacağın tahsilini talep edilmesiyle talep dışındaki alacak için zamanaşımı işlemeye devam eder. İslahla artırılan kısım açısından zamanaşımı süresinin dolup dolmadığı ıslah tarihine göre değerlendirilir. Süresinde zamanaşımı itirazında bulunulduğu takdirde hakim HMK. 163. maddesi uyarınca öncelikle bu sorunu çözmek zorundadır.
    Somut uyuşmazlığımızda, davalı vekilince ıslahla artırılan kısım bakımından süresinde zamanaşımı definde bulunulmuştur. Zamanaşımı defi bir hakkın istenebilirliğini önlediği için öncelikle ve ön sorun olarak çözümlenmesi, ıslahla artırılan kısım bakımından zamanaşımın gerçekleştiğinin anlaşılması durumunda işin esasına girilmeden davanın sonuçlandırılması gerekmektedir. Mahkemece, davalının ıslahla artırılan kısma ilişkin zamanaşımı defii hakkında olumlu ya da olumsuz bir karar vermeksizin uyuşmazlığın esasına girilmesi doğru olmamış, kararın bu nedenle bozulması uygun bulunmuştur.
    SONUÇ : Yukarıda 1. bentte açıklanan nedenlerle davacı vekilinin tüm, davalı vekilinin diğer temyiz itirazlarının reddine, 2. bent uyarınca kabulü ile kararın davalı yararına BOZULMASINA, aşağıda yazılı harcın temyiz eden davacıdan alınmasına, temyiz peşin harcın talep halinde davalıya iadesine, karara karşı tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme isteminde bulunulabileceğine, 07.10.2021 gününde oy birliğiyle karar verildi.







    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi