Abaküs Yazılım
21. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/13622
Karar No: 2018/3876
Karar Tarihi: 16.04.2018

Yargıtay 21. Hukuk Dairesi 2016/13622 Esas 2018/3876 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Mahkeme Kararı, sigortalının geçirdiği iş kazası sonucu oluşan maddi ve manevi zararların giderilmesi istemiyle açılan bir davanın iş mahkemesi sıfatıyla görülmesi talebiyle asliye hukuk mahkemesine açıldığı ve mahkemece görevsizlik kararı verildiği ancak bu kararın hatalı olduğu belirtilerek, birden fazla asliye hukuk mahkemesinin olduğu yerlerde hangi mahkemenin iş davalarına bakmak üzere görevlendirildiyse, davaya onun tarafından bakılması gerektiği vurgulanmıştır. Bu nedenle Yerel Mahkemenin verdiği görevsizlik kararının niteliği itibarıyla bir gönderme kararı olduğu ve gönderme kararlarının tek başına temyizi kabul edilemez olduğu belirtilmiştir. Kararda, 5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu’ndan kaynaklanan iş davalarının nasıl görüleceğine ilişkin HSYK’nın 24.03.2005 tarihli kararı ve Hâkimler ve Savcılar Kurulu’nun 26/03/2014 tarihli kararı da detaylı bir şekilde açıklanmıştır.
21. Hukuk Dairesi         2016/13622 E.  ,  2018/3876 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk (İş) Mahkemesi

    Dava, sigortalının geçirdiği iş kazası nedeniyle oluşan maddi ve manevi zararların giderilmesi istemlerine ilişkindir.
    Mahkemece, görevsizlik kararı ile davanın reddine, kararın kesinleşmesi üzerine, talep halinde dosyanın yetkili ve görevli... 1.Asliye Hukuk Mahkemesi"nde (İş Mahkemesi sıfatıyla) görülmesine karar verilmiştir.
    Bir yerde birden fazla iş mahkemesi arasındaki ilişki iş bölümü ilişkisidir. Bir yerdeki ayrı iş mahkemesi ile asliye mahkemesi arasındaki ilişki ise görev ilişkisidir. Ayrı iş mahkemesi olmayan yerlerde yalnızca bir asliye hukuk mahkemesi varsa ve dava bu mahkemede iş mahkemesi sıfatıyla açılmamışsa mahkemece eldeki davaya iş mahkemesi sıfatıyla bakılmalıdır. Birden fazla asliye hukuk mahkemesinin olduğu yerlerde ise hangi mahkeme iş davalarına bakmak üzere görevlendirilmişse davaya onun tarafından bakılması gerekir. Davanın tarafları bu iş dağılımına itiraz edemezler.
    Nitekim, HSYK"nın 24.03.2005 tarih ve 188 sayılı kararında: Müstakil iş mahkemesi kurulmamış olan il merkezleri ile ağır ceza mahkemesi bulunan ve bulunmayan (büyük şehir belediye sınırları dışında kalan mülhakatlar da dahil olmak üzere) diğer ilçelerde, 5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu’ndan kaynaklananlarla özel kanunlarda iş mahkemesinde görüleceği belirtilen iş davalarının, yargı çevreleri asliye hukuk mahkemesinin yargı çevresi ile aynı olmak üzere; a)Bir asliye hukuk mahkemesi olan yerlerde bu mahkemede, b)Birden fazla asliye hukuk mahkemesi bulunan yerlerde, 1 numaralı asliye hukuk mahkemesinde uyuşmazlığın çözümlenmesine karar verilmiştir.
    Hâkimler ve Savcılar Kurulu’nun 26/03/2014 tarih, 141 sayılı kararında, 24/03/2005 tarih, 188 sayılı kararına ekleme yapılarak "... a) Bir asliye hukuk mahkemesi olan yerlerde bu mahkemede, b) Birden fazla asliye hukuk mahkemesi bulunan yerlerde, 1 numaralı asliye hukuk mahkemesinde çözümlenmesine devam edilmesine)..." düzenlemesine yer verilmiştir.
    Somut olayda Yerel Mahkemece; mahkemeler arasındaki iş bölümü nedeniyle ... 2. Asliye Hukuk İş Mahkemesinin görevsizliğine, karar kesinleştiğinde dosyanın yetkili ve görevli ... 1. Asliye Hukuk İş Mahkemesi"ne (İş Mahkemesi olarak görevli) gönderilmesine karar verilmişse de yukarıdaki açıklamalar kapsamında böylesi bir kararın hatalı olduğu açıktır. Zira bir yerdeki birden fazla Asliye Hukuk Mahkemesi arasında görev değil işbölümü ilişkisi mevcuttur. Buna göre Mahkemenin verdiği bu görevsizlik kararının niteliği itibariyle bir gönderme kararı olduğunun kabulü zorunludur. Gönderme kararları ise tek başına temyizi kabil kararlardan olmayıp ancak gönderilen mahkemenin esas hakkındaki kararıyla birlikte temyiz edilebilir kararlardır.
    Böylelikle davalı ... vekilinin temyizinin reddi gerektiği bellidir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davalı ... vekilinin temyiz talebinin REDDİNE, temyiz harcının istek halinde davalıya iadesine, 16.04.2018 gününde oy birliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi