Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2009/44992
Karar No: 2012/5717
Karar Tarihi: 23.02.2012

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2009/44992 Esas 2012/5717 Karar Sayılı İlamı

Özet:


İş Mahkemesi'ne yapılan başvuruda, davacılar ücret, ikramiye ve sosyal haklarının ödenmediğini ileri sürmüşlerdir. Davalı ise davanın reddini istemiştir. Mahkeme, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanarak davanın kısmen kabulüne karar vermiştir. Ancak davalı bu kararı temyiz etmiştir. Dosya incelendiğinde davacılar tarafından aralarında zorunlu dava arkadaşlığı olmayan 48 kişi için tek bir dava dilekçesi ile ayrı ayrı ücret, ikramiye ve sosyal hakların talep edildiği görülmüştür. Her bir davacının konumu ve çalışma süreleri birbirinden farklı olduğundan, yargılamanın sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için davaların ayrılması gerektiğine karar verilmiştir. Sonuç olarak, kararın bozulmasına ve kanun maddelerinin detaylı olarak açıklanması gerekmektedir.
Detaylı kanun maddeleri:
- Türk Medeni Kanunu madde 58
- İş Kanunu madde 42, 43 ve 44
9. Hukuk Dairesi         2009/44992 E.  ,  2012/5717 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
    Y A R G I T A Y K A R A R I
    A) Davacıların İsteminin Özeti:
    Davacılar, ücret, ikramiye ve sosyal haklarının ödenmediğini ileri sürerek, bu kalemlerin ve faizlerinin davalıdan tahsilini istemişlerdir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı, davanın reddini istemiştir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı davalı temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    Dosya kapsamına göre, davacılar vekili tarafından aralarında zorunlu dava arkadaşlığı olmayan 48 davacı için tek bir dava dilekçesi ile ayrı ayrı ücret, ikramiye ve sosyal haklar ve bu kalemlerin faizlerinin tahsili talebinde bulunulmuştur.
    Her bir davacının konumu, çalışma süreleri birbirinden farklıdır. Ayrıca bazı davacılarda temyiz aşamasında davalarından vazgeçmişlerdir. Her bir davacının istekleri dikkate alındığında, yargılamanın sağlıklı bir şekilde yapılıp sonuçlandırılması için davadaki durumlarının ayrı ayrı ele alınıp değerlendirilmesi gerekmektedir.
    Mahkemece   davacıların açtıkları davaların ayrılmasına karar verilmeli  ve  yukarıda belirtilen hususlar dikkate alınarak sonucuna göre karar verilmesi gerekirken açılan davaların birlikte görülerek sonuca gidilmesi hatalıdır.
    F) Sonuç:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, bozma sebebine göre sair temyiz itirazlarının bu aşamada incelenmesine yer olmadığına, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 23.02.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi