Abaküs Yazılım
2. Hukuk Dairesi
Esas No: 2006/10408
Karar No: 2007/216

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2006/10408 Esas 2007/216 Karar Sayılı İlamı

Özet:


N. ve S. A. isimli davacılar, B. Y. isimli davalının vesayeti altında bulunan Ç. Y.'yi evlat edinmek istemişlerdir. Mahkeme, davanın kabulüne karar vermiştir. Ancak Türk Medeni Kanunu'na göre, vesayet altındaki bir kişinin evlat edinilmesinde denetim makamının izni gerekmektedir ve ayrıca evlat edinmenin yapılabilmesi için de evlat edinen ve evlat edinilen arasındaki durum ve koşulların kapsamlı bir şekilde araştırılması gerekmektedir. Mahkeme, bu şartlar yerine getirilmeden eksik incelemeyle karar verdiği için karar bozulmuştur. Bozma kararının dayandığı kanun maddei: Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nun 427/6. maddesi. Evlat edinme konusunda ise Türk Medeni Kanunu'nun 316. maddesi açıklayıcıdır.
2. Hukuk Dairesi         2006/10408 E.  ,  2007/216 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ      :Bala A.H. (Aile) Mahkemesi
    TARİHİ               :23.03.2004
    NUMARASI         :2004/14-2004/39
    DAVA TÜRÜ       :Evlat Edinme
    TEMYİZ EDEN   :Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı
             Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hükmün kanun yararına bozulması Adalet Bakanlığının yazısı üzerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından istenilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
    Davacılar  N. ve S. A."ın, davalı B. Y."nin vesayeti altında bulunan 07/12/2001 doğumlu Ç. Y.yi evlat edinmek istedikleri, mahkemece davanın kabulüne karar verildiği ve hükmün temyiz edilmeksizin kesinleştiği anlaşılmaktadır.
    4721 Sayılı Türk Medeni Kanununun 463. maddesinde vesayet makamının izninden sonra denetim makamınında izninin gerekli olduğu haller düzenlenmiş olup; vesayet altındaki kişinin evlat edinmesi ve evlat edinilmesi hali de bunlar arasında sayılmaktadır.
    Makemece, denetim makamından izin alınmaksızın yazılı şekilde küçüğün evlat edinilmesine karar verilmesi usul ve yasaya aykırı bulunmuştur.
    Diğer taraftan; Türk Medeni Kanununun evlat edinme kararı vermeden önce hakime araştırma yükümlülüğü getiren 316.maddesi uyarınca evlat edinmeye, ancak esaslı sayılan her türlü durum ve koşulları kapsamlı biçimde araştırılmasından; evlat edinen ile edinilenin dinlenmelerinden ve gerektiğinde uzmanların görüşünün alınmasından sonra karar verilir.
    Araştırma özellikle evlat edinen ile evlat  edinilenin kişiliği ve sağlığı, karşılıklı ilişkileri, ekonomik durumları, evlat edinenin eğitme yeteneği, evlat edinmeye yönelten sebepler ve aile  ilişkileri ile bakım ilişkilerindeki gelişmelerin açıklığa kavuşturulması gerekir.
    Mahkemece, anılan hüküm gereğince kapsamlı bir araştırma yapılmadan eksik inceleme ile davanın kabulüne karar verilmesi de doğru bulunmamaıştır.

           SONUÇ: Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 427/6. maddesine dayalı kanun yararına bozma isteğinin  açıklanan sebeple kabulü ile hükmün sonuca etkili olmamak üzere BOZULMASINA, oybirliğiyle karar verildi. 23.01.2007 Salı

     

     

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi