Abaküs Yazılım
2. Hukuk Dairesi
Esas No: 2006/12585
Karar No: 2007/207

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2006/12585 Esas 2007/207 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Tokat Aile Mahkemesi'nde görülen boşanma davasında, davalı kadının ruhsal rahatsızlığı ileri sürülmüş ve dosya arasındaki delillerle doğrulanmıştır. Ancak, davalının vesayet altına alınıp alınmayacağına dair bir karar verilmemiştir. Mahkeme, Türk Medeni Kanunu'nun 405 ve Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nun 42. maddeleri uyarınca davalının vesayet altına alınması gerekip gerekmediğini araştırmalı ve bu hususun bir ön mesele sayarak yargılamayı bekletmelidir. Bu yön göz önünde bulunmadan yargılama devam edilerek karar verilmesi usul ve kanuna aykırıdır. Kararın bozulmasına oybirliğiyle karar verilmiştir. Türk Medeni Kanunu'nun 462/8. maddesi, yeteneksizlik durumunda kişinin korunması için alınabilecek olan tedbirleri belirler. Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nun 42. maddesi ise yargılamanın yapısını ve sürecini düzenler.
2. Hukuk Dairesi         2006/12585 E.  ,  2007/207 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ       :Tokat Aile Mahkemesi
    TARİHİ        :2.5.2006
    NUMARASI                            :231 - 191
    DAVA TÜRÜ       :Boşanma
    TEMYİZ EDEN       :Davacı
       
    Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
    Dava dosyası arasında mevcut 19.01.2006 günlü Sağlık Kurulu Raporunda davalı kadına vasi atanması gerekip gerekmediği konusunda bir bilgi bulunmamaktadır.
         # Dava ve taraf ehliyeti kamu düzenine ilişkin olup, mahkemelerce doğrudan doğruya (resen) gözönünde tutulur. Davada * davalının ruhsal rahatsızlığı ileri sürülmüş ve bu iddia dosya arasındaki bir kısım delil İle doğrulanmış bulunmasına göre mahkemece yapılacak iş, Türk Medeni Kanununun 405 ve Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 42.maddeleri uyarınca * davalının vesayet altına alınmasının gerekip gerekmediğinin araştırılması ve bu hususun bir ön mesele sayılması, gerekirse  Türk Medeni Kanununun 462/8. maddesi uyarınca işlem yapılması ve sonucuna kadar yargılamanın bekletilmesin den ibarettir.Bu yön gözönünde tutulmadan yargılamaya devam olunarak işin esası hakkında karar verilmesi usul ve  kanuna aykırıdır.

    SONUÇ: Temyiz edilen kararın gösterilen sebeple BOZULMASINA, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine,  bozma sebebine göre diğer yönlerin incelenmesine şimdilik yer olmadığına, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere   oybirliğiyle karar verildi.22.01.2007 pzt.

     

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi