Abaküs Yazılım
15. Hukuk Dairesi
Esas No: 2018/4920
Karar No: 2018/4740
Karar Tarihi: 28.11.2018

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2018/4920 Esas 2018/4740 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Dava, kat karşılığı inşaat sözleşmesinin iptaline ilişkindir. İki farklı mahkemede açılan davalarda konu ve taraflar aynıdır ve kararlarının birbirini etkileyeceği belirtilmiştir. Bu nedenle, davalardan biri diğerine bağlandığından iki dava birleştirilmelidir. Bozma sebebi, bu birleştirme kararının dikkate alınmamış olmasıdır. Kanun maddelerine göre, aynı yargı çevresinde açılan davalarda bağlantı durumunda birleştirme yapılabilmesi ve bu kararın diğer mahkemeyi bağlaması gerekmektedir. Davaların aynı veya birbirine benzer sebeplerden kaynaklanması veya bir davanın diğerine etki etmesi durumunda bağlantı varsayılmaktadır. Kanun maddeleri HMK'nın 166/1, 166/4 ve 166/5 maddeleridir.
15. Hukuk Dairesi         2018/4920 E.  ,  2018/4740 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün duruşmalı olarak temyizen tetkiki davalı vekili tarafından istenmiş olmakla duruşma için tayin edilen günde taraf vekilleri yapılan tebligata rağmen gelmediklerinden incelemenin evrak üzerinden yapılmasına karar verildikten ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşıldıktan sonra dosyadaki kağıtlar okundu işin gereği konuşulup düşünüldü:

    - K A R A R -

    Dava, kat karşılığı inşaat sözleşmesinden kaynaklanan sözleşmenin iptâli istemine ilişkin olup, mahkemece yapılan yargılama sonunda davanın kabulüne dair verilen karar, davalı vekili tarafından temyiz olunmuştur.
    Davanın açıldığı tarihte yürürlükte bulunan 6100 sayılı HMK"nın 166/1. maddesi uyarınca kural olarak aynı yargı çevresinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış davalar, aralarında bağlantı bulunması durumunda davanın her aşamasında, talep üzerine veya kendiliğinden ilk davanın açıldığı mahkemede birleştirilebilir. Birleştirme kararı 2. davanın açıldığı mahkemece verilir ve bu karar diğer mahkemeyi bağlar. Davalar, ayrı yargı çevrelerinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış ise, bağlantı sebebiyle birleştirme 2. davanın açıldığı mahkemeden talep edilebilir. 1. davanın açıldığı mahkeme talebin kabulü ile davaların birleştirilmesine ilişkin kararın kesinleşmesinden itibaren bununla bağlıdır. HMK"nın 166/4. maddesine göre davaların aynı veya birbirine benzer sebeplerden doğması ya da biri hakkında verilecek hükmün diğerini etkileyecek nitelikte bulunması durumunda bağlantı varsayılır.
    Taraflar arasında ... 4. Noterliği’nin 07.09.2010 tarih ve 17988 yevmiye numaralı düzenleme şeklinde kat karşılığı inşaat sözleşmesi düzenlenmiştir. Davacı arsa malikleri vekili dava dilekçesinde; davalının sözleşmeden kaynaklanan edimlerini yerine getirmediğini ileri sürerek sözleşmenin geçersizliğine karar verilmesini talep ve dava etmiş, davalı yüklenici vekili davanın reddini savunmuş, ... 4. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin
    2014/136 Esas sayılı dava dosyasında ise sözleşmenin ifa edilebilmesi için müvekkiline yetki verilmesini talep ve dava etmiştir. Somut olayda, her iki davanın konusu ve tarafları aynı olup, davalardan biri hakkında verilecek karar diğerini etkileyeceğinden, iki davanın birlikte görülmesinde gerek usûl ekonomisi ve gerekse birbirleriyle çelişkili kararların çıkmasının önlenmesi bakımından fayda bulunmaktadır. İş bu nedenle mahkemece, ... 4. Asliye Hukuk Mahkemesi 2014/136 Esas sayılı dava dosyasının daha sonra açıldığı anlaşıldığından, iş bu dosya ile söz konusu dosyanın birleştirilmesinin sağlanması ve her iki dosyanın birlikte görülmesi gerekirken bu husus üzerinde durulmadan karar verilmesi doğru olmamış, kararın bu nedenle bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle kararın BOZULMASINA, bozma sebebine göre davalı vekilinin diğer temyiz itirazlarının bu aşamada incelenmesine yer olmadığına, Yargıtay duruşmasında vekille temsil edilmediğinden davalı ve fer"i müdahiller yararına vekâlet ücreti takdirine yer olmadığına, ödediği temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden davalıya geri verilmesine, karara karşı tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme isteminde bulunulabileceğine 28.11.2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.






    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi