Abaküs Yazılım
15. Hukuk Dairesi
Esas No: 2018/4239
Karar No: 2018/4720
Karar Tarihi: 27.11.2018

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2018/4239 Esas 2018/4720 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Mahkeme, dava sonucunda verilen kararın hatalı olduğuna karar vermiştir. Davacının aracı davalı şirkete bıraktıktan sonra, servis görevlilerinin davacıya ait araçta çizik ve hasar meydana geldiğini itiraf ettikleri ve davacının aracı teslim almaktan kaçındığı belirlenmiştir. Mahkeme, davalının kusuru sonucu meydana gelen hasarlı ve çizilen aracını, çizikler aracı kullanılamaz hale getirmese dahi teslim alıp kullanmaya zorlanamayacağına karar vermiştir. Bu nedenle, mahkeme gereken uzman teknik bilirkişi raporu ile davacının aracından mahrum kalması ve başka bir araç kiralamak suretiyle uğradığı zararın giderilmesini istediği miktarı belirleyip davanın kabulüne karar verilmesi gerektiğine hükmetmiştir. Kararda geçen kanun maddeleri: Türk Borçlar Kanunu madde 102/1, Türk Borçlar Kanunu madde 424, Hukuk Muhakemeleri Kanunu madde 356.
15. Hukuk Dairesi         2018/4239 E.  ,  2018/4720 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :Asliye Hukuk Mahkemesi (Tük. Mah. Sıf.)


    Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün temyizen tetkiki davacı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış, eksiklik nedeniyle mahalline iade edilen dosya ikmâl edilerek gelmiş olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:

    - K A R A R -

    Dava, eser sözleşmesinden kaynaklanmakta olup davacı tarafından davalıya ait servise, bakım için bırakılan araçta meydana gelen hasar nedeniyle başka bir araç kiralama suretiyle uğranılan zararın giderilmesi için yapılan ilamsız icra takibine itirazın iptâli ve takibin devamı istemine ilişkindir. Mahkemece davanın reddine dair verilen karar, davacı vekilince temyiz edilmiştir.
    1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre davacı vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan diğer temyiz itirazları yerinde görülmemiş, reddi gerekmiştir.
    2-İddia, toplanan deliller ve tüm dosya kapsamı ile davacıya ait aracın bakım için davalıya ait servise getirildiği, servis görevlileri tarafından şikayetler doğrultusunda inceleme yapıldıktan sonra aracın park edilmesi sırasında başka bir araca çarpması sonucu davacı aracında çizik meydana geldiği ve davacının bunun üzerine aracı teslim almaktan kaçındığı anlaşılmaktadır.
    Davacı iş sahibi, davalı yüklenici olup eser sözleşmesi ilişkilerinde akdi ilişkinin devamı süresince ve eser teslim edilinceye kadar yüklenici, sadakat ve özen borcu gereği eseri korumak ve ona zarar vermemekle yükümlüdür. Aracın davacı iş sahibine tesliminden önce davalı elemanları kusuruyla çizilip hasar gördüğü ve davacı tarafından teslim almaktan kaçınıldığı anlaşılmaktadır. Davacı iş sahibi, davalının kusuru sonucu meydana gelen hasarlı ve çizilen aracını, çizikler aracı kullanılamaz hale getirmese dahi teslim alıp kullanmaya zorlanamayacağından, söz konusu çiziklerin giderilmesi için gereken makul süre ile sınırlı olmak üzere aracı kullanamamaktan doğan ve bu sürede başka bir araç kiralamak suretiyle
    uğradığı zararının giderilmesini isteyebilir.
    Bu durumda mahkemece, konusunda uzman teknik bilirkişiden dosyadaki mevcut delillere göre davalı elemanlarının kusuruyla çizilen davacıya ait araçtaki çizik ve hasarın giderilmesi için gereken makul süre ve bu süre için davacının aracından mahrum kalması ve başka bir araç kiralamak suretiyle uğrayıp, davalı yükleniciden istemekte haklı olduğu zarar miktarı konusunda gerekçeli ve denetime elverişli rapor alınıp, bu miktar üzerinden davanın kabulüne karar verilmesi gerekirken eksik inceleme ve yanlış değerlendirmeyle davanın tümden reddi doğru olmamış, kararın bozulması uygun bulunmuştur.
    SONUÇ: Yukarıda 1. bentte açıklanan nedenlerle davacının diğer temyiz itirazlarının reddine, 2. bent uyarınca kabulüyle hükmün davacı yararına BOZULMASINA, karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere 27.11.2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.











    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi