Abaküs Yazılım
2. Hukuk Dairesi
Esas No: 2007/18613
Karar No: 2008/17828

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2007/18613 Esas 2008/17828 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Boşanma davası sonucunda Asliye Hukuk Mahkemesi, ortak çocukları ...’nin velayetini davacı anneye vermiş ve koruma altına alınmasına karar vermiştir. Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, çocuk hakkında verilen koruma kararını temyiz etmiştir. Mahkeme, çocuğun korunmaya muhtaç durumda olduğunu ve 4787 sayılı yasanın 6/2-b maddesi uyarınca koruma önleminin alınmasında bir isabetsizlik görülmediğini belirtmiştir. Mahkeme, kurumun temyiz itirazlarını reddederek kararı onamıştır. Kanun maddeleri ise şöyledir: Türk Medeni Kanunu’nun 346 ve 347. maddeleri, 2828 sayılı Kanun’un 6/2-b maddesi ve koruyucu aile ile ilgili 5345 sayılı Kanun’un ilgili maddeleri.
2. Hukuk Dairesi         2007/18613 E.  ,  2008/17828 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk (Aile) Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ :Boşanma

    Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
    Mahkemece; tarafların boşanmalarına karar verilmiş ve ortak çocuk ...’nin velayetinin davacı anneye verilmesinin yanında, “Türk Medeni Kanununun 346-347 ve 2828 sayılı Kanun gereğince koruma altına alınmasına, müşterek çocuğa halası ...ve eniştesi Kemal Böcek’in koruyucu aile olarak kurumca da değerlendirilmek üzere belirlenmesine” de karar verilmiştir.
    Karar, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu tarafından, çocuk hakkında verilen koruma kararı yönünden temyiz edilmiştir.
    Verilen kararla, kurum yükümlülük altına sokulduğundan, kararı temyiz etmekte hukuki yararının bulunduğu kabul edilmiş, temyiz itirazları incelenmiştir.
    Toplanan delillerden, tarafların müşterek çocuğu 1995 doğumlu ...’nin, ilköğretim altıncı sınıf öğrencisi olduğu, 1999 yılından bu yana bakım ve yetiştirilmesinin halası ...tarafından yapıldığı ve halasının yanında kaldığı, çocuğun manen terk edilmiş halde olduğu , bu nedenle korunmaya muhtaç durumda bulunduğu anlaşılmaktadır. Gerçekleşen bu olgulara göre; 4787 sayılı yasanın 6/2-b maddesi uyarınca aile mahkemesi tarafından çocuk hakkında koruma önleminin alınmasında ve koruma kararı verilmiş bulunmasında bir isabetsizlik görülmemiştir. Koruma kararına neden olan şartların ortadan kalkması halinde, kurumun bu kararın kaldırılmasını istemesi imkan dahilindedir. 4787 sayılı yasanın 6/2-b maddesi çerçevesinde mahkemece belirlenen ve kararda gösterilmiş olan koruyucu ailenin, çocuğun bakım ve yetiştirilmesine ilişkin yükümlülüğünü, kurumun gözetiminde ve denetiminde yerine getireceği de yasa gereğidir. Açıklanan sebeplerle kurum vekilinin temyiz itirazları yerinde görülmemiş usul ve kanuna uygun olan hükmün onanmasına karar verilmesi gerekmiştir
    SONUÇ: Kurumun temyiz itirazlarının yukarda açıklanan sebeplerle reddiyle usul ve kanuna uygun olan hükmün ONANMASINA, oybirliğiyle karar verildi. 24.12.2008 (Çrş.)



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi